maanantai 8. marraskuuta 2010

Double fun with double knitting

Enpä koskaan ole neulonut sukkaparia kahdella suoralla puikolla... nyt olen! Tuloksena taas uusi tekniikka kokeiltu, ja erittäin hyvin istuvat sukat. Sanoisin jopa, että istuvat kuin valetut nilkan, jalan rinnan ja jalkaholvin kohdalta.

Malli: Double Fun, nilkkapituiset
Suunnitelija: Leena Siikaniemi, kirjassa Think outside the Sox
Lanka: Drops Karisma, 50g ja 50g
Puikot 2 kpl 3mm sukkapuikkoja

Double knitting eli onteloneule on kiehtonut minua pitkään. Koskaan en ole sitä aiemmin kokeillut. Kuulin Leena Siikaniemen ideasta neuloa sukat 2 sukkapuikolla jo pari vuotta sitten, ja ihmettelin miten se voi ikinä onnistua. Tottahan se onnistuu, jos on taitava suunnittelija! Leena Siikaniemi osallistui XRXn kisaan " uudistaa sukka" eli think outside the sox, ja 3 hänen malliaan on myös kirjassa, joka on koottu kisaan osallistuneista sukista.

Nyt nämä kaksi asiaa, tekniikka ja malli, yhdistyivät minun puikoillani: kokeilin ihka ensimäistä kertaa double knittingiä ja testineuloin korjatun version Doublefun - sukista.

Onteloneuleessa neulotaan oikea ja nurja puoli samalla puikolla: kuvassa sukan suu, jossa "oikea" puoli on vihreällä ja "nurja" puoli turkoosilla. Kahta lankaa täytyy vaihdella jatkuvasti ja siinä olikin tekemistä näin aluksi.

Opettelin myös tämän projektin aikana lisäämään ja kaventamaan onteloneuleessa, sekä neulomaan lyhennettyjä kerroksia: kuvassa kantapää puolivälissä. Tässä näkyvät myös tahattomat pystyraidat, jotka ilmeisesti johtuvat siitä, että "nurjan" puolen silmukat ovat levittäneet neulepintaa - kiristäminen ja toinen lanka varmaankin auttaisi?

Tässä vielä lähikuvaa toisen sukan kannasta: käsialani parani merkittävästi ensimmäisestä sukasta toiseen siiryttäessä. Eli opin ihan silmissä! Kiristäminen ja sileä lanka ovat tässä A &O. Minun lankani valikoitui lyhyen kokeilun jälkeen Karismaksi, sillä halusin niin kovasti päästä jo tekemään. Siinä puuskassa ei enää odotella lankakaupan aukeamista tai nettikaupan toimituksia...

Näissä sukissa käytin vain kahta väriä, mutta iloinen malli voisi hyvin ottaa vielä kolmannen tai neljännen värin... Tässä värin vaihtumiskohta nurjalta; kyse ei ole saumasta.

Kaiken kaikkiaan inspiroiva kokemus! Olen toki ennenkin intoillut erikoisista sukista, mutta kun on vain kerrassaan hienoa kokea että näinkin voi asian tehdä, ja tulos on hieno.


Ja pikaisen palana neuloin kolmannen Proverbial Capin pukinkonttiin. Drops Merino extra finea kului alle 1,5 kerää ja aikaa hurahti pari neulontapäivää. Tämä on kiva malli!

11 kommenttia:

outi kirjoitti...

Mulla kyllä vähän pyörryttää. Sinun ja suunnittelijan ja kaikkien taito. Kun itse taistelee ihan perusjuttujen kanssa sukkarintamalla, tällainen postaus lähentelee aivokirurgiaa. Mutta kivan näköiset sukat siitä tuli, vaikka kieltämättä lähtötilanne kaksine puikkoineen kuulostaa vähintäänkin epäilttävälle.:D

Tess kirjoitti...

Mun aivot tais nyrjähtää sijoiltaan :D Onteloneule on mulle kokeilematon juttu ja tuollainen tapa neuloa sukat kuulostaa aikas haastavalta.

Sukkamallin olen nähnyt räveltämössä ja kiinnitti jo silloin huomion. Pitänee laittaa harkintaan, että josko vaikka kokeilisi laajentaa reviiriänsä neulomistaitojen suhteen tässä jutussa.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Outi: kyllä minuakin vähän pyörrytti kun ensi kerran kuulin asiasta. On se mahdoolista, ihan kuin aivokrugiakin... ja paljon helpompaa :D

Tess: Kanattaa aina kokeilla... ja veikkaamatta ei voi voittaa jne :D Tunnustan että olen nähnyt ihan livenä miten näitä sukkia neulotaan, se auttoi ymmärtämään enemmän kuin tuhat sanaa. Olen silti innoissani!

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Mielenkiintoista! Minullakin on onteloneuleen opettelu to-do-listalla ollut jo kauan, en ole vielä ehtinyt paneutumaan.

vilppumaan erika kirjoitti...

Jep, mulla nyrjähti myös :D Pitäisköhän kokeilla.. Ensin parit perussukat taas vuoden tauon jälkeen, jos vaikka joululomalla luontuisi uuden opettelu :D

Mutta siis, todella hienot!

O kirjoitti...

Täh, siis sukka neuloutuu noin vaan kahdella sukkapuikolla??!! Alkoi tehdä mieli kokeilla kanssa, oli niin käsittämättömän kuuloista :) ekana luulin, että teit sukan tasona, ja ompelit reunan yhteen. Kuvista selvisi, että kyse olikin paljon jännemmästä...ihana kun ihmiset kokeilee uusia tekniikoita, mä teen aina niin perusjuttuja!
Outi

Kaisa kirjoitti...

Oho, onpas erikoista! Välillä tekee tosi hyvää vähän "nyrjäyttää aivoja" ja kokeilla jotain täysin uutta.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Päivi: tämä onkin vielä kuvioitua onteloneuletta omituisempaa - pitäisi sitäkin kokeilla.
Erika: aina jotain pientä kyllä kannattaa kokeilla... on kummallista miten monella tavalla jalan saa verhottua sukkaan.
O: Joo, sinä värin vaihtumiskohdassa piti kanssa olla tarkkana jotta vaihdosta tuli siisti, ensimmäiset kokeilut eivät olleet ihan näin nättejä.
Kaisa: Aivot nyrjähtää, kun pitää käskeä käsi tekemän jotain eri lailla kuin tavallisesti - se
tekee vain hyvää :D

Heleena kirjoitti...

Mukavan ja istuvan näköiset. Olet hyvin selvittänyt näiden tekoa. Voisin hyvinkin tämän perusteella jo kokeilla, vaan kantapäässä taitaa tulla ongelmia ilman ohjetta.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Heleena: Kiitos, kun asia kiehtoo niin se pitää selvittää myös kuvin, vähän kuin itselle muistilapuksi. Ohjeessa on pikku niksejä jistuvuuteen joita ei tästä selostuksesta saa... siinä näiden sukkien salaisuus.

Emma kirjoitti...

Kerrassaan kiehtova sukka, pakko kokeilla!!