torstai 30. kesäkuuta 2011

Lauriel, Little Red in the City

Malli: Lauriel, suunnittelija Ysolda Teague. Malli kirjassa Little red in the City
Lanka: hyvin marinoitunut Novita Wool, 360g
Koko: 36" pidennettynä
Lisäksi: Nepparikiinnitys
Fiilis: Jee!
Tässä taas oikea neulojan neule: Mielenkiintoisia yksityiskohtia mallissa, jotka voi toteuttaa vain neulomalla. On kiva blogata tästä neuleesta tänään, sillä posti toi vihdoin myös painetun kirjan Little red in the City.
Ennakkoon kirjan tilanneena olen saanut pitkin matkaa malleja pdf. muodossa, ja koko kirja ilmestyi jo jokin aika sitten kokonaan sähköisenä. Mutta valmis paperinen kirja on ihana!

Kirjan juju on siinä, että se opastaa mittaamaan ja muotoilemaan tismalleen omalle kropalle istuvia neuleita. Suurin osa kirjaa on tekniikka - ja suunnitteluosuutta. Toki mukana on toinen toistaan kivempia neulemalleja. Mallit on muuten sarjottu valmiiksi vartalonympäryksille , kokoja on rinnanympärykseltään välille 76-152,5. Sen lisäksi on annettu ohjeita siitä, miten voit muuttaa myös neuleiden pituutta itsellesi sopivaksi - lisäksi rintaville vinkejä siitä, miten lisätään esimerkiksi rintamuotoilut.

Iskin silmäni Laurieliin heti ennakkokuvissa. Oikeaa lankaa ei muka vain löytynyt millään... kunnes varastoa penkoessani tuumasin tekeväni tämän mallin ainakin 4 vuotta vanhoista Wooleista. Lanka on todennäköisesti vieläkin vanhempaa, olen ostanut sen Tapiolta noin 2007...
Pidensin mallia jonkin verran, ja lisäsin sivusaumassa muutaman silmukan, jotta takki istuisi lantion kohdalla hyvin. Liotin valmiin neuleen ja levitin sen kuivumaan - ja koko komeus venähti ja rentoutui aaivtuksen liikaa. Minun makuuni tämä saisi istua himppasen tiukemmin, mutta sen siitä saa kun ei tee koetilkkkua :D

Mallia oli jännittävä neuloa, sillä aloitukseksi tehtiin ensin lehtikuvioinen kaulus. Sen jälkeen hihanpyöröt muotoiltiin lyhennetyillä kerroksilla, jotka hiljaa etenivät kohti etukappaletta ja etureunaa. Rintamuotoilut taasen ovat strategisesti sijoitetut kavennusryhmät heti rinnan alla. Ohje on helppo neuloa, jos vain luottaa siihen mitä on tekemässä - en ollut aivan varma olinko ymmäränyt kaiken oikein, mutta ihan kelpo neule tästä tuli, vai mitä?

ps. lähden lyhyelle kesäreissulle, joten en ihan heti pääse vastaamaan kommentteihin...

maanantai 20. kesäkuuta 2011

Pihakuvauksia

Kesä. Ihania ilmoja ja upeita neulekuvauskelejä... saattupa niin, että kuvatessa ulkona kuvaan tule myös muutakin kuin itse neule.


Tässä pieni vilaus keskeneräiseen neuleeseen... Kovin tulee saman väristä kuin ruusu?

Pihanurmikolla voi onnekas nähdä myös siilin. Tässä leluversio, oikea euroopplalainen siili kun ei lemmikiksi sovi. Nämä oli hauska neuloa, sillä piikit ja vartalo-osa neulottiin samanaikaisesti. Pieni osuus vartaloa, sitten neulotaan eri puikoilla rivi piikkejä, ja yhdistetään nuelomalla pikkien silmukat yhteen vartalon kanssa - ei siis ompelua!


Siilejä syntyi kaksi kappaletta Ysoldan Smith the Hedgehog - ohjeella. Lankana oli vaalea GGH Silky Tweed ja piikeissä Marks & Kattensin lopetettu Bom-Ull, menekki näihin keskikokoisiin siileihin oli noin 1 kerä kutakin. Kirjoin silmät mustalla langalla ja täytin siilit polyesterivanulla. Ohjeessa on kolme eri kokoa, mutta kokoero syntyy valitsemalla paksumpi tai ohuempi lanka. Mieleni tekisi neuloa pikkusiilit näille kavereiksi vielä. Onko sinun pihallasi näkynyt( oikeita) siilejä tänä kesänä?

maanantai 13. kesäkuuta 2011

Radian yoke, paksumpi versio

Malli: Radian yoke, Wendy Bernard, Knitscene Summer 2011
Lanka: Drops Cotton light, puuvilla/ akryylisekoite, noin 6 ja puoli kerää
Puikot: 3,5mm
Fiilis: Jees!

Ohjeen mukaisesti tehdessä tämä neule näyttää aivan eri näköiseltä. Jostain syystä innostuin kokeilemaan miltä tämä näyttäisi Cotton Lightista tehtynä. Ehkä siksi, että lankaa oli valmiina? Kivan näköinen tästä tuli silti, sellainen hiukan lämmittävä muttei hiostava pikkuneule.
Kaarrokkeen kuvio " Turkish stitch" tehdään langankierroilla ja neulomalla silmukoita yhteen. Lankavalinnan lisäksi tein toisenkin muutoksen: Neuloin muotoilut sivulla enkä edessä, sillä näin paksussa langassa ne olisivat näkyneet liian selkeästi.

Helmassa ja hihansuussa on pienet halkiot. Niin, ja samoinko jo, että tämä neulotaan ylhäältä alas? Viimeistelyyn ei tuhraannu juurikaan aikaa. Nyt, kelien viilenyttyä on tämä neule sopiva. Mutta niitä tosi kuumia päiviä ja lomareissuja varten tahdon kyllä tämän mallin ohuesta pellavasta. Sellaisen kivan, hiukan peittävän mutta ohuen neuleen, jonka voi pukea puuvillatopin tai bikineiden päälle...

lauantai 11. kesäkuuta 2011

Koo Iii Pee 2011


Tänään, 11.6. 2011 vietimme mekin World Wide Knit In Public Day:tä. Olin hyvässä seurassa: paikalla olleet muistelivat että Etelä-Pohjanmaan Tikkuajien vireät neuletapaamiset olisivat saaneet alkunsa jo vuoden 2005 KIP- päivästä. Neuleystäväni ovat siis viettäneet KIP-päivää jo alusta asti. Minulla on usein ollut jotain muka tärkeämpää menoa kesäkuisina lauantaina. Pääsin siis ensimmäisen kerran minäkin kippaamaan.



Tässä kuva valloittamastamme pöydästä - +31 sateen lämmössä haimme suojaa torikahvilan teltasta. Jäätelön, kahvin ja limun voimilla jaksoimme neuloa - ja toki projektipussukoita ja käsilaukkuja pitää olla useampikin matkassa.
KIP- päivästä oli laitettu tiedotus paikalliseen ilmaisjakelulehteen, jossa muuten ilmoitamme myös Tikkuajien tapaamisista. Paikalle tulikin ilmoituksen vetämänä yksi uusi ihminen ja tunnustipa eräs ohikulkija aina huomaavansa Tikkuajien ilmoitukset, mutta ei vain ole saanut aikaiseksi tulla katsomaan. Ehkäpä siis ensi kerralla neuletapaamisessa on uusia käsityön harrastajia paikalla?

Kuumuus oli kyllä aika tainnuttava. Yksi Tikkuajista valitteli että hänen sukanneuleensa huopuu käsissä... Minä neuloin itselleni Lanaknitsin Allhemp DK:sta tiskiliinan. Se olkoon minulla muistona tästä kivasta KIP - päivästä!
Muutakin on valmista, ja keskeneräisiäkin rittää. Palataan siis pian niiden tiimoilta.

lauantai 4. kesäkuuta 2011

Crocus sock

Tämä blogi olisi köyhä ilman kivoja kommentteja. Koetin jättää vastauksia kommenteihin mutta Blogger ei niitä huolinut suosilla. Siispä: Kiitos!
Ihan ilmeisesti en ole yksin kahden - tai kolmen projektin kanssa. Kävi ilmi, että yhden projektin tekijällä tuntuu että valmista tulee hitaammin. Eri töiden pitää sopia eri tilanteisiin: lapsen nukkuttamiseen, matkalle, vaihtelun vuoksi... Näinhän se taitaa olla. Samoin eri teknikkoja suosittiin - se taitaa olla salaisuus, eli vaihtelu pitää (neulojan) virkeänä.

Malli: Crocus Sock, Wendy D. Johnsonin kirjastoa Toe-up socks for everybody
Lanka: Cascade Heritage, noin 80g?
Puikot: 2mm Addin minipyöröt
Fiilis: "Mä tein sen, sain kaksi sukkaa valmiiksi! "

En olisi itsestäni uskonut - mutta tein kuin teinkin tämän mallin valmiiksi asti. Ehkä kaikkien monimutkaisimmat pitsisukkani; malli on tosin looginen ja ohje selkeä. Haluaisin jakaa pari vinkkiä jotka ovat auttaneet minua neulomaan sukkia vähän helpommin ja nopeammin.

Sukan neulomiseen VINKKI 1: kahden minipyörön tekniikka.

Olin pitkään vankkumaton sukkapuikkojen kannattaja. Sarvikuonon tavoin tihrustin magic loopia ja tuhahtelin. Sitten aloin neulomaan näitä vähän monimutkaisempia malleja... 2mm metalliset sukkapuikot ovat ikävän terävät ja hirmuisen pitkät vartaat. Niillä helposti pistää itseään. Ja voi sitä riemua kun yksi puikko putoaa. Niitä kirosanoja ei tarvitse yleisölle esittää.

Neulon siis kahdella saman kokoisella 40 cm minipyöröllä: aina saman puikon silmukat neulotaan omalla puikollaan. Mallikuvio on helppo hahmottaa ja kevyet minipyöröt pysyvät hyvin paikoillaan neuleessa. Olen ostanut omani Lankaideasta ja Vuorelmalta. Tekniikkaa esitellään tarkemmin mm. Cat Bordhin kirjoissa ja ym. Wendy Johnsonin kirjoissa. miulla on 2 koka, 2mm, 2,5mm ja 3mm. Toki käytän sukkapuikkoja edelleen tarpeen mukaan :D

Tässä linkit Cat Bordhin tekniikkavideoihin kahdella pyöröllä neulomiseen: Osa 1 ja Osa 2

VINKKI 2: Chart keeper eli "kaavionpidike"

Tämä on toinen neulomiseen liittyvä juttu jota ilmankin pärjäsin hyvin. Osaahan sitä nyt neuleesta laskea, millä rivillä mennään? Mutta tämä oikeasti nopeuttaa työtä, kun turha laskeminen jää pois. Säästää muistia ja hermoja, lisäksi oma telinemallini taittuu kirjan tavoin kahtia - helppo nostaa syrjään ja jatkaa taas. Tämä "matkamalli" on muistaakseni hankittu KnitPicksiltä amerikoista. Suomesta on vastavia saatavilla mm Lankatuvasta

Kuten aina, minua kiinnostaa suuresti kuulla lisää hyviä vinkkejä sukkien neulomiseen - en olisi koskaan tullut näitä kokeilleeksi ellei joku olisi vinkannut niistä. Onko sinulla, lukija joku ykkösniksi jonka haluaisit jakaa?