lauantai 4. kesäkuuta 2011

Crocus sock

Tämä blogi olisi köyhä ilman kivoja kommentteja. Koetin jättää vastauksia kommenteihin mutta Blogger ei niitä huolinut suosilla. Siispä: Kiitos!
Ihan ilmeisesti en ole yksin kahden - tai kolmen projektin kanssa. Kävi ilmi, että yhden projektin tekijällä tuntuu että valmista tulee hitaammin. Eri töiden pitää sopia eri tilanteisiin: lapsen nukkuttamiseen, matkalle, vaihtelun vuoksi... Näinhän se taitaa olla. Samoin eri teknikkoja suosittiin - se taitaa olla salaisuus, eli vaihtelu pitää (neulojan) virkeänä.

Malli: Crocus Sock, Wendy D. Johnsonin kirjastoa Toe-up socks for everybody
Lanka: Cascade Heritage, noin 80g?
Puikot: 2mm Addin minipyöröt
Fiilis: "Mä tein sen, sain kaksi sukkaa valmiiksi! "

En olisi itsestäni uskonut - mutta tein kuin teinkin tämän mallin valmiiksi asti. Ehkä kaikkien monimutkaisimmat pitsisukkani; malli on tosin looginen ja ohje selkeä. Haluaisin jakaa pari vinkkiä jotka ovat auttaneet minua neulomaan sukkia vähän helpommin ja nopeammin.

Sukan neulomiseen VINKKI 1: kahden minipyörön tekniikka.

Olin pitkään vankkumaton sukkapuikkojen kannattaja. Sarvikuonon tavoin tihrustin magic loopia ja tuhahtelin. Sitten aloin neulomaan näitä vähän monimutkaisempia malleja... 2mm metalliset sukkapuikot ovat ikävän terävät ja hirmuisen pitkät vartaat. Niillä helposti pistää itseään. Ja voi sitä riemua kun yksi puikko putoaa. Niitä kirosanoja ei tarvitse yleisölle esittää.

Neulon siis kahdella saman kokoisella 40 cm minipyöröllä: aina saman puikon silmukat neulotaan omalla puikollaan. Mallikuvio on helppo hahmottaa ja kevyet minipyöröt pysyvät hyvin paikoillaan neuleessa. Olen ostanut omani Lankaideasta ja Vuorelmalta. Tekniikkaa esitellään tarkemmin mm. Cat Bordhin kirjoissa ja ym. Wendy Johnsonin kirjoissa. miulla on 2 koka, 2mm, 2,5mm ja 3mm. Toki käytän sukkapuikkoja edelleen tarpeen mukaan :D

Tässä linkit Cat Bordhin tekniikkavideoihin kahdella pyöröllä neulomiseen: Osa 1 ja Osa 2

VINKKI 2: Chart keeper eli "kaavionpidike"

Tämä on toinen neulomiseen liittyvä juttu jota ilmankin pärjäsin hyvin. Osaahan sitä nyt neuleesta laskea, millä rivillä mennään? Mutta tämä oikeasti nopeuttaa työtä, kun turha laskeminen jää pois. Säästää muistia ja hermoja, lisäksi oma telinemallini taittuu kirjan tavoin kahtia - helppo nostaa syrjään ja jatkaa taas. Tämä "matkamalli" on muistaakseni hankittu KnitPicksiltä amerikoista. Suomesta on vastavia saatavilla mm Lankatuvasta

Kuten aina, minua kiinnostaa suuresti kuulla lisää hyviä vinkkejä sukkien neulomiseen - en olisi koskaan tullut näitä kokeilleeksi ellei joku olisi vinkannut niistä. Onko sinulla, lukija joku ykkösniksi jonka haluaisit jakaa?

4 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Kauniit sukat, Wendyn ohjeet on todellakin hyviä ja sitä ekaa kirjaa lukiessa tulin opetelleeksi Judy's magic cast on- aloituksen ja tykkään siitä kovasti.
En ole vielä neulonutkaan kahden pyörön tekniikalla, sitä vois koittaa. Käytän magic loopia aika paljon nykyisin.

Kaisa kirjoitti...

Upeat sukat!

Tunnustan olevani pahimman luokan sukanneulojasarvikuino! Olen tehnyt vain kerran sukat kärjestä alkaen ja aina sukkapuikoilla. Pitäisi varmaankin rohkaistua ja kokeilla magic loopia ja muita hienouksia :)

Heidi kirjoitti...

Mä olen kyllä niin ihastunut noihin pyöröpuikoilla neulomiseen, nopeuttaa myös tekemistä (ööö, niin sekunnin ehkä?), kun ei tarvitse kuin kerran vaihtaa puikkoa.
Tuo mallipidike näyttää kyllä näppärältä, itse kun aina tihrustan huonossa valossa/väsyneenä ohjetta ja välillä voi olla tosi pitkäkin aika ennen kuin kyseiseen neuleeseen palaan. Kuten nyt, joku neulomisuupumus iskenyt, ei jaksa yhtään. Pystyisiköhän tuollaista pidikejuttua askartelemaan itse, hmmmm...

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Hei Altocumulus! Minäkin voin suositella Judy's magic cast-onia, sillä on hieno aloittaa kärjestä :)
Kaisa: Kokeilu kuitenkin kannattaa, sillä voi huomat aettä joku juttu onkin "se oikea". jos taas ei tykkää, voin hvillä mielin passata sen tekniikan tmv.
Heidi: voin suositella pidikettä. Siinä on ilmeisesti metallinen tausta ja nuo "palat" ovat magneettiset... tai jotain sellasita :D