torstai 26. huhtikuuta 2012

Vita rosor

Kiitos kaiklle edellisen viestin  kommentoijille! 10 kommentista  pari oli exel- taulukoijia, parilla on osa langoista Ravelryn stashissa ( mutta  ei kaikkia lankoja, tietenkään.) Koska neulomisen on tarkoitus olla kiva harrastus, ei taas exeeliä toisten mielstä tarvita, ja lankojen pitäisi löytyä näppituntumalla. Huolellisesta organisoinnista huolimatta  moni löysi silti yllätyksiä varastoistaan, olipa jopa  yllätyslangan löytäminen ilon ja ihmetyksen aihe. Lohduttavaa lukea että en ole ainoa!

Vinkkinä vastaisen varalle: kun valittaa julkisesti, saattavat langat myös löytyä! Näin nimittäin kävi, tänään kesävaatteita etsiessäni törmäsin mystiseen Tapion kaupan muovikassiin, jonka sisällä olivat ne kadonneet Bambu- kerät! Ja kaikkiaan keriä on 8, ei 6.

On tällä jotain pientä valmistakin:

Malli: Vita rosor, Solveig Larssonin Vantboken -Solveigs vantar  kirjasta.
Lanka: Drops Fabel, menekki yhteensä 44g
Koko: kirjan ohjeen mukaan, lapanen on aika lyhyt
Puikot: kaksi 2,5mm minipyöröä 

Solveig Larssonin Vantboken - kirjasta on upeita projekteja Ravelryssä. Itse kirjassa on tavattoman monta lapasta, mutta vaikutelma on vähän sekava. Kirja ei selvästikään ole yhden suunnittelijan hienosti kuvattu ja editoitu tuote, vaan jotain paljon maanläheisempää.
 Vantboken on kuin muistikirja, täynnä inspiraatiokuvia aiheista, lyhyitä muistiinpanoja siitä, mistä neulemalli on sovellettu tai kopioitu, kuvia valmiista töistä. Lisäksi lyhyitä esittelyjä Wanhoista ruotsalaisita neuletaitajista. 
En ostanut Vantbokenia, mutta lainaan sen mielelläni kirjastosta. Kirjoa on aika kallis, noin 58€. Kuvioaiheista  moni on tuttu mm. suomalaisita, norjalaisita ja latvialaisista lapaskirjoista. Osa valmiista kuvista on ihan luvattoman suttuisia -  syntyy vaikutelma, että kuvat on kerätty ja kopioitu mistä vain ne on kiinni saatu. Voi olla, että tämä juttu  ei muista häiritse, mutta minua se hiukan pistää silmään. Editoinnilla ja rajauksella sekä selkeillä valokuvilla Vantboken olisi vieläkin parempi. Toisaalta voi ajatella, että tämä on yhden neulojan "muotokuva" ja suuri työ ei-tietokonesukupolvea edustavalle henkilölle. 

Kirjan ohjeet ovat mustia ruutuja valkoisella pohjalla, ja ne ovat siksi vaikeita lukea, koska pitää hyvin tarkkaan laskea montako silmukkaa on tietyllä rivillä. Minua innostivat eniten virkkausmalleista tehdyt lapasmallit, ja tämä Vita rosor on juuri sellainen. Virkattu ruusupitsi on kaunsi, ja kuvio toimii hyvin lapasessakin. 


lauantai 21. huhtikuuta 2012

Jemma hukassa

Rakas päiväkirja, tänään se tapahtui. Etsin kuumeisesti lankavarastosta muutamaa kerää lankaa, jota muistaakseni on jossain vielä 4 kerää.  Vesiperä. Olo on kuin oravalla, joka hakee reviiriltään talvea vasten tekemäänsä ruokajemmaa, mutta ei millään löydä. 

Selvennän sen verran, että edelliset nelisen vuotta lankavarastoni oli sikäli hyvässä järjestyksessä, että tiesin suunnilleen missä mitäkin oli. Joskus vaatekomerosta  saattoi pulpahtaa esiin joku pieni lankapussi vähän yllättäen, mutta pääpiirteissään tiesin hyvin kaikkien lankaerien sijainnit.

Viime kuukausien aikana olen kuitenkin muuttanut kahdesti. Muuttojen yhteydessä lankalaatikkojeni sisäinen järjestys meni aivan uusiksi, ja tällä hetkellä suurin osa langoista ( 4 muuttolaatikollista) majailee ulkovarastossa. Enkä sulje pois sitäkään mahdollisuutta, että jossain varaston laatikossa piileskelee vielä yksittäinen pussi lankaa. 

Asunnossa olevissa lankalaatikoissa oli aiemmin tietty järjestys: langat olivat  paksuuden mukaan järjestelty 1)  fingering- pitsi- ja sukka 2) DK eli noin 130m/ 50g  3) "Seiska" ja 4) sitä paksummat tai muuten erikoiset langat. Tällä systeemillä sain jotenkuten pidettyä käsikauppavaraston hyvässä ojennuksessa. Varastoidut langat taas olivat aivan muistin varassa. Muuttojen yhteydessä piti lankavarastonkin järjestystä muuttaa, ja nyt hyvä systeemini on aivan sekaisin. 



Koetilkut Marnie - puseroon

Uudessa Twist Collectivessa oli taas kerran mainioita malleja joista yksi osui ja upposi. Sopivasti naisellinen, ja lankana voisin käyttää varastosta löytyvää Woolia tai Bambua. Nopealla haulla löysin kumpaakin pari kerää ja neuloin koetilkut. Kuvasta näkee hyvin että kokovillainen Wool on pingottamatta aika kihara, kun taas vihreä Bambu on aika napakka. Vihreä olisi sopivan keväinen väri.  

Niin, löysin sitten tasan kaksi kerää viherää Bambua, vaikka voisin vannoa että kaikkiaan minulla on 6 kerää. Kävin läpi kaikki varaston laatikot (joissa langat ovat läpinäkyvissä vakuumipusseissa,) ja asunnossa sisällä olevat "käsivaraston" langat. Vanhassa kodissa olisin osannut etsiä mahdolista "lankajemmaa" oikeista paikoista, mutta tässä uudessa kodissa minulla ei ole aavistustakaan mistä etsiä pikaisesti pilotettua pientä erää lankaa. En voi myöskään vannoa 100% ettenkö olisi voinut karsia lankaa pois... ostinhan tämän Novitan bambun ainakin 2 vuotta sitten, kun ko. lankaa vielä sai kaupasta.

 Pakko vielä etsiä, mutta etsimättä eli toivoa että ne kadonneet kerät vain osuvat käteen jonkin muun asian yhteydessä. Positiivinen puoli on tietenkin että lankaa vaikka mihin muihin neuleprojekteihin löytyy kyllä ja  monenlaista.

 Lukija, onko sinulle koskaan käynyt niin, että langat leikkivät kanssasi piilosta? Vai onko kaikki exelissä tai Ravelryn stashissa viimeistä  grammaa myöten? 


keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Inspira Cowl, vol 1


 Malli: Inspira Cowl, ilmaisohje  ladattavissa Ravelryssä 
Lanka: Drops Alpaca, valkoinen ja harmaa + vihreä ja turkoosi, Drops Delight... ainakin 08, 12, 04, 09
Puikot: 3,5mm
Fiilis: No huh!



Olin pitkään ihaillut Inspira Cowlia, mutta koskaan ei vain tullut sopivaa sen neulomiseen hetkeä, semminkin kun itse ohje on varsin mielenkiintoisesti kirjoitetttu. ( Tiivistäen ohjeessa on sivukaupalla liikaa selitystä ja muuta höpötystä.) Onneksi Ravelryssä löytyy todella inspiroivia väriyhdistelmiä ja selkeäsanaisia muistiinpanoja! Tämä version noudattelee silmukkamääriän ja kavennuksien osalta tätä projektia

Koska mistään ei oikein saa valmista värimallia, vaati tämä yhdistelmä paljon kokeiluja. Sinänsä helppoa, sillä kaapista löytyy vähän liikaakin Delightiä ja Alpacan jämiä. Toisaalta, sitten kun luulee keksineensä hyvän yhdistelmän, ottaa työhön taas uuden värin, neuloo sitä pitkän pätkän vain huomatakseen että uusiksi meni. Sain siis purkaa ihan kiitettävästi. Lukija, onko sinulla mitään loistavaa niksiä  tai sääntöä värien yhdistelemiseen? Vai annatko vain palaa tunteella? 


 Yhden kaulurin kokemuksella sanoisin että helpommalla pääsee, jos valitsee 2-3 "väriä" liukuvärjättyä lankaa  ja hyvin vaalean ja tumman värin antamaan ryhtiä ja rytmiä värinvaihdoille.  Lopulta sain valmiiksi jotain jota kehtaa katsella. Toinen, ärjymmän värinen Inspira on minulla kyllä jo mielessä - siihen voisi neuloa yhden "kierroksen" vielä lisää pituutta. Pidän tosi paljon tämän mallin hammasratasmaisesta kuviosta, sitä pitää saada lisää. 

Vaikka takatalvi kiusaa, en anna sen haitata, sillä mielessä ovat jo kesäajan - jos ei ihan kesäneuleet.

maanantai 9. huhtikuuta 2012

Ankkurinappi


meri on musta ja aallot rantaan lyö
Sinua ja laivaa odotan joka yö

kun kohdattiin / oli pimeää
kun erottiin / oli pimeämpää.
ankkurinappi / vain muistoksi jäi,
ankkurinappi/ Sinun puserosta jäi

- J. Karjalainen




Malli: Gathering stripes, Veera Välimäki 
Lanka: Novita Wool "uusi"petrooli  ja valkoinen, yhteensä 360g kokoon 36" 
(Huom! Sukkiin käytän kaksia 40 cm minipyöröjä)


No, eivät fiilikset ole misssään nimessä samat kuin laulussa. Prosessineuloja viihtyy hyvin aurinkoisilla lenkkipoluilla ja mukavissa sohvannurkissa, ei niinkään myrskyävillä rannoilla kaipaillen. Kun etsin tähän puseroon sopivia nappeja, nuo ankkurinapit vaan iskivät ja lujaa. 
En edes osaa kuvitella tätä puseroa muulla värityksellä kuin sini/ turkoosi - valkoinen. Mielessä kun väikkyvät klassiset mariniere- puserot, esimerkkejä löytyy vaikkapa ranskalaiselta St. James - merkiltä.   Lopulta uusi Wool edullisine hintoineen sai minut valitsemaan väriksi turkoosin. Wool on kovin laskeutuva lanka, ja sillä on minun tiheyksilläni taipumus lörpsähtää pesun jälkeen. Malitilkku on siis enemmän kuin tarpeen.  
Olen kahden koon välissä ja laskin itselleni sopivan 36" koon silmukat. Hihansuiden suhteen olen kahden vaiheilla, taidan purkaa hihaa kyynärvarren verran, ja kaventaa vielä lisää ranteeseen päin. En pitä liian lötköistä hihansuista, ja käännetty reunus on suhteellisen painava myös. Vielä siis pieni fiksaus, jos vain löydän sen kadonneen minipyörön jostain... 

torstai 5. huhtikuuta 2012

Cladonia

Malli: Cladonia, Kirsten Kapur. (Linkki Ravelryyn)
Langat: Drops Alpaca "helmiäisharmaa" 50g
 ja Drops Delight no 14, noin 70g
Puikot 4mm
Fiilis: ou jee


Alakuvassa luonnonvalossa, yläkuvassa lampun valo heijastuu seinistä ja katosta. 

Kirsten Kapurilla on todella kauniita ja suosittuja huivimalleja, moni varmasti tuntee tämän Cladonian ja  hyvin samanoloisen Andrea's shawlin. Kristenillä on myös yksivärisiä pitsihuiveja, vähältä piti etten neulonut pitkää huvimaista, pitsillä ja pamikoilla kuvioitua Lispenardia. Tähän malliin kuitenkin löytyivät langat varastosta joten valinta oli helppo. 
Pikkasen saatoin mennä metsään lisäysten kanssa, ne kun ovat säteittäin 8 eri kohdassa. Niinpä neuloin vain muutaman kerroksen lisää - oikeastaan tätä mallia voisi hyvin vähän suurentaakin, kunhan vain katsoo että reunapitsi menee tasan. 

Mallia oli kiva neuloa vaikkakaan reunapitsi ja hauska päättelykerros eivät kuitenkaan olleet ihan niitä helpoimpia. Vähän lisää hermoja vain peliin, niin sain nekin valmiiksi asti. En pingottanut huivia reunalenkkien vaan pitsimallin mukaan, näin saa kauniista kuviosta kaikki irti. 


Tässä vielä uusiksi kuva somasta looped picot - reunasta. Gathered stripes- pusero on valmis, mutta se pitäisi viimeistellä ennen kuin kuvia kannattaa ottaa. Eiköhän se onnistu lähipäivien aikana? Juuri nyt puikoilla - ja koukulla on edelleen Dropsin Alpacaa ja Delightiä, mutta toista Cladoniaa ei ole tulossa.