torstai 18. joulukuuta 2014

Ruusunen, kettuja ja karhuja


Lapaskimara, kaikki ohjeet e-kirjasta Votter fra Eventysskogen / Mittens from the fairy forest


Malli Bjornene og Ulven / Bear and Wolf, miesten koko
Lanka: pääväri Karismaa, noin 80g, mustaa ja harmaata Seitsemän veljestä
Puikot 3,5 mm

Hauskat miehen lapaset! Karhu ja susi liittyvät alempana näkyvien lapasten tarinaan. Käytin tarkoituksella varastosta löytyviä lankoja, ehkä kannattaa varata kerä kutakin kuvioväriä, jos teet vaikka Karismasta.


Malli Revenka/ The suitors of mrs Fox, naisten koko
Lanka: Keltainen Karisma, noin 70g, Novita Nalle, Seitsemän veljestä ja Karisma
Puikot 3,5 mm

Kansansatu kertoo leskirouva Ketun kosijoista: Lapaseen tuli kettu, karhu, susi ja jänis… sekä musta kissa!   Kissa on tuolla peukalossa. Tarina on norjassa tunnettu animaatiofilmin kautta. Sievät lapaset näistä tuli. Käytin aika lailla samoja värejä kuin mallissakin, sillä minulle oli tuota keltaista Karismaa varastossa. Ohuemmat kuviolangat upposivat kauniisti tuohon kuohkeampaan lankaan, eikä eroa juuri huomaa näin pienessä tuotteessa. 

Tässä lyhyt pätkä tuosta nukkeanimaatiosta. Aivan lopussa näet leskirouva Ketun neulomassa!


Malli Törnerose / Sleeping beauty, pieni naisen koko
Lanka: Karisma noin 50g kutakin
Puikot 3,25mm 

Tämä sievä malli olisi kyllä ansainnut vähän kirjontaa ja koristeluja. Kokeilinkin vaikka mitä pistoja, mutta en vain saanut mieleistäni jälkeä. Paksut ja lämpimät näistä kuitekin tuli, mutta itse kaipaan vähän enemmän vielä. Toivottavasti nämä ylläolevat sopivat saajilleen. Yläkuvassa näkyy vielä uusi pari Nokken -lapasia, jotka neuloin 6-8v koossa samoista langoista kuin aikaisemman parin. 

Minulla ei tänä vuonna ollut kovin paljoa rahaa lahjoihin, mutta aikaa ja halua ilahduttaa
 kylläkin. Niinpä valitsin jokaiselle sopivan mallin, etsin langat ja käytin aikaani lapasten tekemiseen. Arvioin, että langat jokaiseen lapaseen maksaisivat noin 6-9€.  Aikaani kului noin 2-3 päivää per lapaspari. En voi tietää ovatko nämä  "yäk" saajien mielestä vai kelpaavatko. Halusin kuitenkin antaa parasta mihin pystyin. Asia on tottakai pois minun käsistäni, sillä koskaan ei voi tietää etukäteen mitä lahna saaja ajattelee. 
Olen vain pohtinut sitä, että lapaspari ei kuitenkaan synny tyhjästä, vaan se vaatii materiaalit ja hiukan taitoa tekijältään. Ohjekin usein maksaa, ellei löydy netistä tai kirjastosta ilmaiseksi. En olekaan aivan tavattomasti jaksanut neuloa lahjoiksi, sillä riski siihen että hukkaan aikaa ja rahaa on joka tapauksessa melko suuri. Eivät ne pehmeät paketit sinne kuusen alle ilmasta synny. 

Olenkin iki-iloinen aina joskus kuullessani että lahjaneule on myös saajalleen rakas ja ilahduttaa pitkän aikaa. Silloin olen onnistunut antamaan sitä parastani. 




maanantai 8. joulukuuta 2014

Patenttiraita - kauluri


Malli: itse tein!
Langat: Cascade 220 harmaa ja pinkki, noin 90g yhteensä
Puikot 4mm
Koko: venyvä 56 cm, korkeus noin 24cm


Tässä kaulurin "nurja" puoli. Päättelin langanpäitä siten, että sain tästä kaksipuolisen.

Olen ihan mahdottoman ihastunut siiten, miten kaunista ja pehmeän kuohkeaa tämä kaksivärinen patenttineule on. Innostuin jopa tekemään pienen videon, jos kenties joku haluaisi  tehdä samantapaisen? Ehtii kyllä vielä pukinkonttiin!


Patenttiraita- kauluri.

Tarvitset

  • Lankaa: noin 50g kahta väriä, langan paksuus 100m/ 50g. ( Cascade 220, Karisma, Drops Merino Extra fine, jopa Seitsemän veljestä)
  •  4mm 40-60cm pyöröpuikko. Valitse värit siten, että niiden yhdistelmä on miellyttävä - minä valitsin varastolangoista sopivan yhdistelmän. 
  • Yksi siirrettävä silmukkamerkki.
  • tiheys: 16 patenttisilmukkaa / 10 cm


Luo pohjavärillä ( harmaa) 80s ja sulje ympyräksi. Neulo 6 krs ainaoikeaa suljettuna, eli vuorotellen oikein ja nurin. Ota kuvioväri ( pinkki) mukaan työhön. Merkitse kierroksen aloituskohta siirrettävällä silmukkamerkillä. Siirrä sitä ylöspäin neuleen edetessä. Kiristä jatkossa hiukan lankojen vaihtumiskohtaa, ja muista tehdä langankierto myös viimeisen silmukan pariksi tarvittaessa.

Suljettu patenttineule aloitetaan neulomalla pinkillä *neulo kuviovärillä oikein, lk ja nosta  seuraava silmukka neulomatta  puikolle*.
Seuraava kierros neulotaan harmaalla: * langankierto, ja nosta pinkki silmukka, neulo harmaa silmukka edellisen kierroksen langankierron kanssa nurin *




Oikea kierros neulotaan vain pinkillä langalla, neulo langankierron kanssa oikeinyhteen, 
 ja lk, nosta nurja silmukka




Nurja kierros neulotaan vain harmaalla langalla: lk, nosta pinkki silmukka ja neulo harmaalla nurin langankierron kanssa yhteen 


 Patenttineuleessa on kaksi kierrosta yhtä täydellistä kerrosta kohti.  Jotta työ kasvaa yhden kerroksen verran, neulot yhden kerroksen kuviovärillä *neulo oikein yhteen, nosta langankierron kanssa*. Toinen kierros *nosta langankierron kanssa, neulo nurin yhteen* Nyt sinulla on valmiina yksi kokonainen kerros.


Oikeat ja nurjat patenttisilmukat neulotaan siten, että niiden parina oleva langankierto neulotaan silmukan kanssa yhteen.

Videolla näet kuinka tämä tehdään.



Neulo kaksiväristä patenttia kunnes aloitusreunasta on noin 22cm, tai kunnes pituus on riittävä. Neulo kuviovärillä  yksi kerros oikein, eli jokainen silmukka oikein edellisen kierroksen langankierron kanssa yhteen, Älä nyt tee enää langankiertoja!

Neulo taas 6 krs ainaoikeaa suljettuna neuleena, päättele löyhästi. Päättele langanpäät ja halutessasi pese varovaisesti villapesuaineella langan ohjeen mukaan. Patentti ei mielestäni tarvitse välttämättä pesuviimeistelyä, sikä juuri pingotustakaan. Nauti kauluristasi!

maanantai 24. marraskuuta 2014

Metsäkukkia ja mustikoita


Malli: Eventyrsblomster, Tori Seierstad
(Kirjasta Votter fra Eventyrskogen)
Lanka: Novita Florica
Puikot 3mm

Olen innostunut neulomaan aika lailla lapasia. Hankkimani lapaskirja on kiva sekoitus erimallisia ja erityylisiä lapasia koko perheelle. Nämä ajattelin lahjaksi, ja minun käsialallani näistä tuli omaan pieneen käteeni liian pitkät. Jos tekisin itselleni, mallaisin hiukan pienemmillä puikoilla ja aloittaisin peukalon myöhemmin, jotta saisin kärkikuvion sopivaksi. 


Omassa satumetsässämme oli eilen jopa lunta maassa, tänään ovat vesisateet vieneet sen mennessään. Mallia oli tosi nopea neuloa, sillä käytin tietenkin apunani kaavionpidikettä. Minulla on tällainen vanha, olen nähnyt ikään kuin ikkunallisen viivoittimen mallisia myös. Kun tietää millä rivillä on, on helpompi pysyä kartalla koko lapasen ympäri kulkevasta kuviosta. 


Malli: Blabaerskogen, Knitnetty. 
( Kirjasta Votter fra aventyrskogen)
Lanka Novita Florica, vuosikymmenen vanhaa laatua
Puikot: 3mm 


Tämä Mustikkametsä - malli on ihanan rentouttavaa neulottavaa. Rannekkeessa on kiva latvian braid - tuo letin näköinen neulottu raita. Marjan malli on helppo muistaa, eikä mikään estä tekemästä langanlopuila näistä oikeat supermarja - lapaset! Nyt sain aikaiseksi taas hiukan liian pienet lapaset joka suhteessa. Onneksi näillekin löytyy saaja. Peukalon ja kärjen yksivärinen osa on muuten sekin kahdella langalla neulottu ja näin myös lämmin. Tämä kuohkean pehmeä vanha Florica on ihanaa lapasissa.


maanantai 17. marraskuuta 2014

Lunta odotellessa


Malli: hatusta sovellettu, idea Novita Syksy 2014 
Lanka: Lang yarns Novena, 2 kerää eli 50g (110m/ 50g)
Tiheys on 23s, mutta neule on hyvin venyvää! 
Pätkä valkoista Floricaa kirjailuun
Puikot 3,5 mm
Fiilis: kiva! 



Lumipallopipo oli Novitan syksy- lehdessä. Alkuperäisen ohjeen löydät tästä.

Ihan sellaisenaan en leikkin lähtenyt, vaan otin jälleen kerran mitä varastosta löytyi. (Koskapa ei ollut alkuperäiseen ohjevahvuuteen sopviaa lankaa ) Mieleeni tuli, että tätä kivaa ideaa haluaisi ehkä joku muukin kokeilla, joten naputtelin tähän oman ohjeeni. Soveltuu DK - vahvuiselle langalle, joka joustaa jonkin verran ja jolla saa tiheydeksi noin 23-25cm /10cm.

Siispä Lang yarns Novenaa 2 kerää, loin 104s ja neuloin 3,5cm 1oikein, 1 nurin ribbiä. Sitten neuloin suoraan kunnes myssyn korkeus luontireunasta on 27cm. Kavensin aika nopeasti, ensin yhdellä kerroksella 8s ( jokaisen sukkapuikon aussa ja puolivälissä.) 
Sen jälkeen kavensin 1 krs *neulo kaksi, neulo kaksi yhteen* ja yhden välikerroksen. Seuraavalla kerroksella  *neulo 1, neulo 2 yhteen* ja välikerros. Viimeinen kavennuskerros olikin  * neulo 2 s yhteen* koko kerroksen ajan. Katkaisin pitkän langanpään ja päättelin loput silmukat. 

Koska Novena oli minulle uusi tuttavuus, olin neulonut pienen mallitilkun. Harjoittelin "lumipallojen" kirjontaa tähän tilkkuun, neljännen jälkeen löytyi oma käsiala. Käytännössä tein ensiksi 1,5s levyisiä pistoja poikittain 3, ja samojen pistojen päälle toiset 3 pistoa. Florica oli vanhaa, pehmeää ja löyhäkierteistä, joten sain ihan kivoja lumppareita. 
Mietin kirjailujen asemia näin - haluan että kuviot ovat tasaisesti ympäri pipoa. Mutta eivät tasavälein tai kaikki samalla "kerroksella" olevat samalla korkeudella. Taisin aloittaa alareunasta, ja katselin hieman mihin kohtaa sopisi mukavasti vielä yksi. 


Lunta ei ole juuri täällä E-P:llä näkynyt, vaikka tavallisesti on kuulemma pysyvä lumi maassa näin marraskuun puolivälissä. Sitä odotellessa ehtii kyllä neuloa oman Lumipallo - pipon jos toisenkin! 

torstai 30. lokakuuta 2014

Irvihammas hymysuu


Malli: Nokken, Merete Toft.
Koko 4-6v, lanka Sandnes Sisu, sinistä 30g, valkoista noin 20g


Jossakin törmäsin näiden lapasten malliin. Olikohan Pinterest vaiko Raveryn friend activity. Kummipojan synttärilapasten suunnitelmat muuttuivat sillä sekunnilla. 

Nokken on malli norjalaisesta lapaskirjasta. E- kirjassa on liki 60 sivua ja 7 mallia, ja sen voi vain ladata tiedostona koneelle. Oikeastaan malleja on enemmänkin, sillä lasten ja aikuisten lapasissa on eri variaatioita myös mallikuvioissa. Norjaksi neulominen on ruotsin pohjalta varsin helppoa, ja onpa kirjasta tulossa vielä englanninkielinenkin versio. 

Sikäli kun ymmärsin, kirjan nimi on "Lapasia Seikkailumetstästä"  - tai Satumetstästä. Osa malleista on inspiroitunut kansantarinoista. Tämä Nokken on hymyilevä - tai irvistelevä metsän hahmo. Minusta se hymyilee varsin leveästi! 

Neulominen on helppoa, mutta kaaviota kannattaa käytää, jotta saa nuo tiplat järkevästi. Peukalossa on pieni kiila, ja ranneosa on aika pitkä. Uskoisin että nämä pysyvät mainiosti kädessä. Tästä mallista on kokoja koko perheelle. 

Ensin ajattelin, etä aika kallis ostos yhden ohjeen vuoksi. Mutta kas, pian valmistuu toinen ohje kirjasta, ja muutama muu kutkuttelee. Ei hassumpi ostos, varsinkin kun lapaslankoja löytyy. 

tiistai 28. lokakuuta 2014

Otetaan mitä kaapista löytyy…


Malli Nro 8 Naisen neuletunika, suunnittelija Lea Petäjä
Novita syksy 2014
Lanka: Novita Seitemän veljestä, omaan kokooni meni 480g
Puikot 4,5mm

Tässä päivän muutamana ihmettelin miksi minulla ei ole kuoritakin alle sopivia neulepuseroita. Käytin lähes koko ajan välikerroksena vain yhtä ja samaa neuletta. Tarvitsin puseron, joka kestää krouvimpaakin käsittelyä ( jumppasalin pukkarinlokeroon survomista) ja joka olisi kivan näköinen. 

Ei muuta kuin varastoon penkomaan lankoja ja malleja metstästämään. Syksyn Novita -lehdestä oli mieleeni jäänyt kaunis poolopuseron malli, ja jo kahden vuoden hilloamisen jälkeen sein sen neulottua varastolangoista. Nämä langat oli tarkoitettu aivan toiseen Novitan malliin, joka jäi kuitenkin aloittamatta. Jännäsin langan riittävyyttä, mutta nyt näen että olisin voinut hyvinkin neuloa yhden kuviokerran lisää lehtiä. 

Neuloin vartalo-osan pyörönä, ja koetin sovittaa kuvion siten että pääntien reuna näyttäisi symmetriseltä. Säästelin siis  lankaa ja mietin etukäteen miten pitkän puseron haluaisin. 
Aloitin jo neulomaan hihoja poimimalla silmukat kädentien reunoista, mutta sitten iski epäilys. Kädentiet ovat nimittäin todella syvät, ja pohdin saanko lyhennetyt kerrokset sittenkään oikein. Hihat neuloin perinteiseen tapaan tasona. Hikukan tuosta huomaa, että olkasauma haluaa pömpöttää, ehkä koetan varovasti muotoilla sitä vielä uudelleen. 

Muuten viimeistelin paidan pesemällä sen hyvällä villapeseuaineella koneessa ja kuivaamalla tasaiseksi. Kätevää siksikin, kun langat olivat majailleet varastossa aikansa. Ja koska tämä pusero on käyttöpusero, sen pitäkin sietää konepesua. Katsotaan vain, miten lanka kestää. 



keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Kevyttä koukuttelua

Lanka: Drops Big Delight väri 08, hiukan alle 2 kerää
Koukku: Nro 6



Joku päähänpisto se oli. Tapahtui aikaisemmin syksyllä Tapion kaupassa Päntäneellä. Ihan siinä Big Delight-hyllyn edessä. 

Aikomukseni oli tehdä huovutetut tossut Big Delightistä. Sitten muistin että se virkattu kauluri näytti myös hyvältä. Joten kaulurilangat lähtivät mukaani. Tämä on pehmeä ja muhkea - saan kiedotua kaulan ympäri 3 kertaa ihan vaivatta. Virkkaaminen vaatii hiukan kärsivällisyyttä, sillä tämä on aika iso. Ne "aallot " eivät ehkä kuvasta näy, mutta pitkien pylväiden rytmi tekee tosiaan pinnasta hauskasti mutkittelevan. Tykästyin näihin väreihin ja kiedon toisinaan huivin niin, että näen lempivärini. 



Tämä pusero odottaa vain viimeistelyä. Minusta tuntuu että kaapistani puuttuu rentoja villapuseroita, sellaisia, jotka nykäistään takin alle lämmikkeeksi. Neuloinkin sitten sellaisen varastolangoista ja lehtihyllystäni löytyneestä mallista - hyvä! Hassuahan se on, jos ei käytä sitä mitä on hankkinut. Palataan asiaan pian, nyt lapasia neulomaan. 

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Vanhaa ja uutta

Piipahdin reilu viiko sitten Tampereella - yhtenä kohteena tietenkin Taito Pirkanmaan putiikki. Löysinkin lisää ohutta Pirkka - lankaa, mutta ihastelin paikan päällä uuden Roosa nauha - sukkakuvaston sukkia. Roosa nauha - langoissa on todella kauniit ja tointuvat värit, ja laatukin on hyvä. Harkitsin tarkkaan mitä väriä ostin, sillä kun omasta varastosta löytyy jo useampaa väria laadukasta sukalankaa, ei tarve ole niin suuri. 


Näiden kuvastojen ohjeita on muuten julkaistu mm. TAITO- lehdessä v. 2013 ja uusimmassa Suuri Käsityö - lehdessä. Näin aikaisemmin muutaman ilmaisenkin ohjeen Taito Pirkanmaan sivuilla, mutta nyt etsiessäni en löytänyt  niitä enää.  Käykäähän silti ihastelemassa sukkia - nuo vanhan kuvaston kansikuvamallin sukat oli tehty hauskasti liukuvärjätyllä langalla. 


Malli: Ingrid - sukka, ensimmäinen Roosa Nauha kuvasto
Suunnittelija Minna Ahonen
Lanka: Roosa nauha pinkki, Drops Fabel valkoinen, Wollmeise Twin Roter himbeermunde (NIP)
Puikot : 2mm


Neuloin nämä sukat kesän aikana Taito- lehdestä ottamallani ohjeella- siinä kuvio oli toisin päin kuin ohjevihkossa. Neuloin nämä myös kärjestä alkaen, sillä varauduin lisäämään pohjetta varten silmukoita. Turhaan hermoilin, varressa on 72s ja sukat istuvat mainiosti. Tällä kokemuksella uskallan neuloa ohjevihkoista myös niitä 80s- malleja, muistan vain sovittaa silmukkamäärän jalkaterässä itselleni sopivaksi. Kirjoneule tosiaan lisää ympärysmittaa, ja tarkkaan saa neuloa jotta sukka ei kiristä! 

Neulominen eteni ensin vauhdikkaasti, kunnes toisen sukan varren puolivälissä tuli stoppi ja nämä jäivät pitkäksi aikaa odottamaan. Kun taas tartuin työhön, neuloin varren lopuun päivässä. Pinkkiä lankaa jäi mukavan kokoinen kerä, jonka toivon riittävän tuon uuden kuvaston kansikuvasukkiin. 

"Kaavionpidike" tai vaikkapa viivoitin sopivalla kohdalla kaavion päällä on suuri apu - kuvio on kuitenkin aika suuri vaikka se toistuukin useamman kerran sukan ympäri. Tulipahan todettua että nämä eivät ole neuletapamiseen sopivia neuleita :) 



 Malli: Eeva, ensimmäinen roosa nauha- kuvasto 
Lanka: Trekking Hand Art Flamé, väri 555 Provence
Puikot 2,25mm 


Motivoin itseäni neulomaan nuo kirjosukat nopeasti, jotta voisin aloittaa nämä kivat nilkkasukat. Yhden neuloin melkein päivässä, lieneekö hiilikuitupuikkojen ansiota tuo huima nopeus?  Palmikko ei juuri erotu tuosta kirjavasta langasta, mutta olen siliti tyytyväinen että keksin jonkin sopivan mallin tälle tummalle langalle. En ole aikaisemin neulonut nilkkasukkia. Nirkkoreuna on kiva, mutta nilkan urheilusukkamainen pehmuste vasta olikin tosi hauska neuloa. 

Seuraavaksi purkamaan - merinotakissa on aivan liian suuri väriero. Luvassa siis langan metstästystä, jotta saan takin valmiiksi. Ja pitää kai mietiä mitkä kivat sukat sitä seuraavaksi tekisi.



keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Harrmaa Ravello


Malli: Ravello, Isabell Kramer. Ravelryyn tästä.
Lanka: Drops Alpaca, 506, 501 ja 4400
Puikot: 3mm



Jos ihmettelette miksi blogissani on aina näitä "kasvottomia" kuvia, kerro että naamani on lähes aina melko hassun näköinen kun kameran suljin napsahtaa. En sentään aivastele, mutta olen usein silmät kiinni. Neule onneksi näkyy näissä edukseen :)

Tämä neule syntyi melkein kokonaan varastolangoista - taisin ostaa yhden kerän tummanharmaata. Raitaväriä piti toki miettiä tarkemin,  tuloksena harmaiden pariksi tuli liila. Jostain syystä tuo lila / violetti kiinnostaa kovastikin, suunnitelmissa on jo yksi ohut neuletakki Baby Merinosta tumman liilana. 

Ravello on valtavan kiva malli, jota ihailin Oulun neuletapaamisissa parinkin eri neuleystävän yllä. Tämä on ihana pusero näin alkusyksystä, ja on nopea neulottava. Rentouttavaa, kun voi vain neuloa aina oikein ympyränä - käsialakin pysyy erittäin siistinä. 



Ihan en saanut mieleisekseni noita keskiselän "jogless stripe"  värinvaihtoja. Ei minun menoani haittaa, sillä tämä päätyy useimmiten takin alle lämmikkeeksi. Kaula-aukon viimeisteliin I-Cordilla siistiksi. Jotta pusero ei näyttäisi minun ylläni ihan säkiltä, tein vyötärömuotoilut. 

Seuraava neuletakki onkin jo valmis, mutta odottaa viimeistelyä. Muitakin keskeneräisiä riittää…Ja viikonloppuna ovat Seinäjoen Käsityömessut! Pitänee käydä fanittamassa Molla Millsiä. 

keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Kissankello, nurmilintu




Lanka: Manos  Del Uruguay Lace
70% baby alpaca, 25% silkki, 5% kashmir, 50g/ 400m 
Puikot 3,5mm

Väri 2605






Neuloin huiviin lisäkerroksia, mutta en aivan saanut lankaa riittämään reunaan kaikkia 3 toistoa - niinpä reunuksessa on 2/3  ohjeesta. Lanka on ihana kissankellon värinen Manoksen Lace, menekki aika tarkkaan tuon 50g. 
 Unelmanpehmeää, mukavaa neuloa. Huivi on kaunis - muiden toteutukset ovat omaani kauniimpia, käykää vain tuon linkin takaa katsomassa! Minä päätin käytää tähän pitkään varastossa pyörineen vyyhdin ja siksi valitsin yksivärisen pitsilangan. Itseasiassa varastosta voisi helposti löytyä sopiva, paksumpi lanka toiseen huiviin… 

Juuri nyt puikoilla on alpakkaa, mutta fingering- vahvuisena. Syksy on tosiaankin tullut, ja kämmekkäätkin olisi kiva neuloa. Katsotaan mitä puikoilta putoaa seuraavaksi. 


torstai 11. syyskuuta 2014

Viimeinen kesäneule uunista ulos!



Malli: 27. Jakku, Suuri Käsityö 7/ 2014
Lanka: Blend Bamboo, Hjertegarn - noin 8 harmaata ja vajaa valkoinen kerä
Puikot 3,4mm
Fiilis:  no nyt se on kuvattu!





Aloitin tämän neuleen heti heinäkuun SKn ilmestyttyä. Tämän langan piti päätyä toiseen projektiin, mutta se oli lopultakin liian ohutta. Lehdessä Teeteen langoista tehty söpö jakku tuntui hyvältä mallilta langan materiaalin ja tiheyden suhteen.

Neuloin takin vartalon tasona, mutta hihat suoraan hihanaukkoon. Otin hiukan mallia silmukkamääriin ja edestakaisten kerroksien rytmiin Ann Buddin Top-down Sweaters - kirjasta ja annoin palaa. Saumat eivät minua haittaa, mutta näin valuvassa materiaalissa ommeltu sauma voisi olla turhan paksu. Nyt olalla on juuri sopivasti ryhtiä eikä minun tarvitse tuskailla hihan istuttamisen kanssa.

Edustan pikku röyhelöt, voi hyvänen aika sentään… Virkkasin tarmokkaasti ainakin kolmeen kertaan lehden ohjetta varioiden, eikä jälki ollut nättiä. Otin sitten koukun haltuun ja virkkaisin kuten ajattelin - nyt nuo jo muistuttavat ohjeen valokuvaa! Frilloilla on edelleen taipumus nousta pystyyn ja "kadota" näkyvistä, joten ne täytynee ommella nurjalta puolelta varovasti vielä kiinni.

Takki ei ehkä ole aivan 100% minun tyyliäni, mutta lasken sen voitoksi kuitenkin. Sain neulottua hutilangoista vieläpä kauniin ja siistin takin. Seuraava valmis työ onkin vain pontevaa pingotusta vailla…

maanantai 1. syyskuuta 2014

Glaize ja Cotton merino


Malli: Glaize, Robin Melanson

Lanka: Drops Cotton merino, 350g
Puikot 4mm


Tässä oma, simppeli versioni Glaizesta. Aion aikaisemmin tehdä langasta jotain muuta - kieltämtättä tämä malli olisi kauniipi sievästi melereratusta langasta. Hihoista jätin pois "salmiakkikuviot", sillä uskon että nämä ovat minulle edullisemman näköiset. Ohje on TC:n tapaan selkeä ja helppo neulottava. Tässä mallissa saumat ovat omiaan: joustavalle puserolle saadaan ryhtiä, ja syvän halkion vuoksi neulomaan joutuisi joka tapauksessa edes-takaisin. 

Muuten tykkään kovasti puseron mallista: laskettu pääntie napeilla ja hiukan vajaamittaiset hihat ovat lempiasioitani puseroissa! Cotton merino taas on ensiluokkainen uusi tuttavuus: pehmeä, sileä, kevyt mutta lämmin lanka. Sillä on muuten upea värikartta, oletteko huomanneet? Lanka on pyöreää ja paksumman tuntuista kuin moni muu DK:na myytävä lanka. Sopisi siis pehmoisiin ympäri vuoden käytettäviin  puseroihin ja asusteisiin. Lanka on lisäksi superwashia, mutta vailla villaisen SW - langan liukkautta. 

Tämä neule sai alkunsa jo kylmän kevään aikana, mutta niin vain sai odottaa tänne saakka nappeja ja valokuvausta. Koitan jatkaa näiden viittä vaille valmiiden viimeistelyä, vaikka puikoilla on juuri nyt ainakin 4 eri työtä.

Ja vielä psst kaikki Etelä- Pohjalaiset neulojat: Seinäjoen Tikkuajien neuletapaamisesta tiedotetaan omassa blogissaan. Blogi sen vuoksi, että kaikki eivät ole FB - aktiiveja ja kommentointi onnistuu ilman kummempia kommervenkkejä.

sunnuntai 10. elokuuta 2014

Koska saa luovuttaa?

Torstaina putkahti uusin Suuri Käsityö postista. Tajusin, että olen kuukauden ajan - siis edellisen lehden ilmestymisestä asti - neulonut tunnollisesti "pois" lankoja. Valmista ei ihan vielä ole tullut SK heinäkuun takista. Kuten ei Roosa nauha - sukistakaan. Joku tässä takkuaa. Olen sopivaan saumaan aloitanut uusia neuleita, kiltisti "vanhoista" langoista. Alla oleva puseron neuloin alle viikossa kesälomareissulla. 


Missä vaiheessa neulomista saa luovuttaa ja todeta että tästä ei tule hyvä? 

Heti, kun tulee sellainen fiilis että ei vain toimi? Tässä puolimatkassa? Vai täytyykö pakertaa loppuun saakka, ja tehdä uhkarohkeita temppuja jotta saisi tuon kauluksen reunan asettumaan aloilleen? Ja sitten, kun käsissä olisi se valmis neule, silloinko saa todeta että ei vain toimi? 

Minä ajattelin lopettaa tämän puseron neulomisen tähän. Puran sen,varmasti. Saatan neuloa tästä langasta toisen Seacoastin. Lanka on kivaa viskoosi- puuvilla - pellavasekoitetta ja neulepinta kaunis. Malli on periaatteessa hyvä, joskin kaipaa lyhennettyjä kerroksia selän puolelle istukseen hyvin. Osasyynä ongelmiin voi olla se, että neuloin tätä DK - vahvuiselle langalle tehtyä ohjetta aran- vahvuisella langalla. 





Edelleen tuolla odottavat keskeneräiset työt, joista en ole täysin vakuuttunut. Siksi kai ne ovatkin kesken. Oli ihan pakko neuloa jotain kaunista, yksinkertaista ja nopeasti valmistuvaa. 

Sukat Regian Igloo colorista, 3mm puikot. (Väri on Sibirien color. ) Lankaa kokoon 36 kului 95g. 
Nämä eivät ole täydelliset sukat - vahvistamaton kantapää on hiukan liian tiukka ja vetää pienen pussin kannan alle. Tai käsialani on vain liian napakka. 
Kuitenkin nämä ovat parhaat mahdolliset sukat juuri nyt: kaunis lanka ja jalkaan menevä malli. Kikkailin nauhakavennukset siten, etä silmukoin kärjen umpeen - näyttää kuin sukkia ei olisi päätelty lainkaan, silmukat vain jatkuvat.  

Lukijat, olisi kiva kuulla samanlaisista kokemuksista. Oletko jääräpää, joka tekee hammasta purren valmiiksi? Vai lentääkö neule samantien ikiajoiksi pussin pohjalle häpeämään, jos se ei näytä kivalta? Entä mikä on paras keino toimeentua tekemään ne viimeistelyä valille olevat valmiiksi asti? 

maanantai 4. elokuuta 2014

Seacoast


Lanka: Novita Kaisla, noin 5 kerää
Puikko: 4,5mm 
Fiilis: erävoitto


Ylemmässä kuvassa värit ovat hienosti rikkaat, todellisuus on jossain näiden kahden välillä. 
Seacoast on ylhäältä alas neulottava, perinteisesti säteittäin lisättävä neule, jota ei ole tarkoitettu pysymään olkapäillä. 

Kuvittelen, että tavallisena kesänä tämä neule on passeli puettava vaikka bikinien ja shortsien kanssa, vilpoisan unitiretken jälkeen. Nyt, liki 30 asteen lämmössä …sanotaanko vaikka, että ei ole tukalan kuuma, mutta ei varsinaisesti ole neulekeli. 

Fiilis on hiukan plääh, johtuen ehkä siitä että ostin langan päähänpistosta. Kuvittelin neulovani erään idean mukaisen puseron jo pitkään varastossa olleesta ohjeesta, mutta se ei ottanut tuulta alleen.  Jostain takavasemmalta kuului sellainen naputtava ääni, joka sanoi että "kyllä se lanka on nyt vaan neulottava, ei saa kasvattaa lankavarastoa" ja Seacoast tuntui sopivan. 

Helppo ja joutuisa oli neuloa. Laskeutuvammasta, tyylikkäämmästä langasta tämä olisi aika kiva malli. Toki täytyy huomioida, että kaarroke on erittäin venyvä. En silti ole erityisen tyytyväinen, mutta ei kai sitä jokainen neule voi olla ihan napakymppi? Eikä tuota tiedä miten paljon tämä pääsee vielä käyttöön. 



Lanka: Drops Bomull- Lin, noin 3,5 kerää
Koukku: 3,5?? 
Fiilis: Tosi hyvä!

Siitä ikimuinoisesta Bomull- lin:istä tuli kuin tulikin kiva kassi. Mallikuvio on erittäin helppo muistaa ja minun silmääni kaunis. Tämän mallin lankavaihtoehtona on Dropsin Paris, josta löytyy varmasti jokaiselle lempiväri - tosin minä kiinnostuin niistä uusista jeans - väreistä. 

Olen tässä ohella aloitellut Virkkuri 2 - kirjasta tonkkaa, mutta Mopparin virkkaaminen ottaa todella kovasti käsiin. Siispä se saa edetä vähän kerrallaan. Kirjopussukka on virkattu, mutta odottaa vain kasaan ompelua. Sen valmistumista hidastaa sopivan nahkaremmin löytäminen, minun kohdalleni kun ei osu kirppiksellä niitä sopivia vöitä. 

sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Kaunista ja käytännölistä

Niin, käsitöissä sitä haluaisi tehdä jotain kaunista ja käytännöllistä.  Mutta vaikka olisi mitä parhaimmat materiaalit, taito hyppysissä ja kivat ohjeet, ei vain sellaista synny.


Joskus täytyy laittaa keskeneräinen työ jäähylle. Ja sitten löytää sen vuoden -parin jälkeen ja tajuaa että ei tahdo jatkaa. Jotain uutta pitäisi keksiä, mutta mitä?



Kokeilin kesähattua. Kulemma sellaisen kanssa ei voi näyttäytyä julkisesti. Aloitin tawashin samsta kerästä - laskin että näitä syntyisi yli kymmenen tästä lankamäärästä. 


Sitten pälkähti. Istun parvekkeella virkkaamassa, jääkahvin kanssa. Katsotaan tuleeko tästä lopulta otsikon mukaista, kaunista ja käytännöllistä. 


Jääkahvi

Uuta jääkahvi yön yli tai vähintään 8 tunnin ajan jääkaapissa. 

Pariin annokseen tarvitset 0,8 dl jauhettua kahvia ja 3,5 dl kylmää vettä. Sekoita ja anna uuttua jääkaapissa. (Minä käytin muovista pulloa.) Suodata porot kahvista  kaikessa rauhassa, jopa 2 suodatinpaperin läpi. Valmis kahvijuoma säilyy jääkaapissa pari päivää. 

Tarjoilu: Jäapaloja omantunnon mukaan, puolet kahvista ja tippa maitoa. 
Nautitaan hitaasti siemaillen käsityön kaverina. Tosi hipsteri tarjoilee tämän sievästä lasitölkistä! 

keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Sateen todennäköisyys 20%


Puikot: 3mm 
Fiilis: Mahtava




Kompastuin toukokuussa Kauhavan Kangas- aitan, nyk. Lankava ovella uuteen tuttavuuteen. Lino on nauhamainen ohut pellavasekoite, jota on todella miellyttävä neuloa. Pesun jälkeen lanka hiukan leviää ja himmenee, mutta ei minun käsialallani muuta muotoaan. 
Sain mitä tilain: pienen, perusneutraalin värisen takkisen, jonka voi heittää t- paidan tai topin päälle kun kaipaa hiukan peittävyyttä. Kun olen itselleni rehellinen, tunnustan että kovin kirkkaan värisest kesäneuleet eivät vain ole minun juttuni. Halusin jotain kovin tavallista ja sellaista tästä tuli! Huomautan vielä että etukappaleet ovat tasamittaiset, yläkuvassa takki on hiukan kallellaan. Takaapäin tämä näyttää ihan tavalliselta pikku neuletakilta. 


Chance of Showers - eli sateen mahdollisuus - oli huikaisevan hauskaa neulottavaa. Takki rakennetaan niskasta alkaen sädemäisillä lisäyksillä, tasona neulottavilla hihoilla ja runsaalla ripauksella lyhennettyjä kerroksia. Kaiken kruunaavat vielä pitkät pitsireunukset. Kaikki tämä fingering -vahvuisella langalla tarkoittaa sitä että neuloa saa ja paljon. Mutta mihinkäs sitä tässä on kiire, helteisenä heinäkuun päivinä. 
Omaa pihaa minulla ei ole, mutta onneksi puistossa saa ihastella jasmikkeita ja köynöskuusamaa. 

sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Kesä kylmä, takki lämmin




Lanka: Istex Lett Lopi, kaarrokkeen pinkki on erikoisväri suoraan Islannista
Fiilis: Kiva takki, mutta… 

Olen aikaisemminkin tehnyt parhaani kehuakseni islantilaisen villalangan upeita ominaisuuksia. Kun on kosteaa ja tuulista, pitää isalannin villa neulojan sopivan lämpöisenä ja kuivana. Istuvan mallinen neule säilytää mukavasti kehon lähellä lämpöä, mutta tuulettuu polyesteri- fleecejä paremmin. 

Ainoa mutta tämän neuleen kanssa on sen reilu pituus. Voisi olla lyhyempikin, mutta koska neule on steekattu en aio muuttaa sitä enää. Ostin ohjeen ja langat suoraan Icelandic knitterin sivuilta keväällä, ja takki valmistuikin kai huhtikuussa. Poseerauskuvatkin on otettu silloin. 

Kaarrokkeen kuviointi on tribuutti Veera Välimäen Color Affection - huiville. Tämän ohjeen mukana tulee seikkaperäisesti suunniteltu koetilkun ohje. Tilkku neulotaan ohjeen langoilla ja sen avulla harjoitellaan niin lyhennettyjä kerroksia kuin steekkaustakin. Hieno idea! Vaikka et olisi koskaan aiemmin neulonut lyhennettyjä kerroksia tai steekannut, niin voit harjoitella. Ajatus on, että mallitilkusta tulisi pieni pussukka. Kurkkaa koetilkut Ravelrystä. 



Tätä mallia ja lankaa voin suositella varauksetta! Teille, jotka eivät perinteiseitä islantilaiskaarrokkeista pidä: tästä mallista löytyy kokoja melkein vauvasta vaariin. Mali on unisex ja suora, mutta ohje neuvoo tekemään naisten mallin kavennuksilla. Väriyhdistelmiä voi luova neuloja tehdä loputtomiin. Lett lopia ostaisin kuitenkin suoraan Islannista, vaikkapa Shopicelandic - sivujen kautta.





Tässä vielä kuva viime viikon maanantailta, lämmintä +12 ja kevyttä vesisadetta…Kovasti samanlainen kuin tulevan viikon sääennustus. Sainkin pellavaneuleeni kätevästi valmiiksi, mutta kyllä villa vain vie voiton. Takin selästä näkee, että se on napattu suoraan laatikosta.