lauantai 7. marraskuuta 2009

Firma non grata?

Mitä tehdä, kun saa valmiiksi neuleen sen firman langoista ja sen firman lehdestä löytyvällä sen firman oman suunnittelijan ohjeella, juuri sillä hetkellä jolloin moni tuttu bloggaaja on syystäkin kovin kriittinen juuri sitä firmaa kohtaan?

Silloin lienee parasta odottaa, ennen kuin bloggaa iloissaan tehneensä ihanan hyvin istuvan neuleen kivan tuntuisesta uudesta langasta. Koska tämä tuotos on sen firman, jonka toimintatavoista on syntynyt adressi.


Ihastuin tähän malliin heti ennakkokuvissa. Mallineule on hauska, pieni "palmikko" joka siirtyy oikealta vasemmalle, ja pitsinen pikku "kaari" joka toistuu ja toistuu. Yhdistetään nämä klassiseen istutettu hiha- pyöreä kaula-aukko ja korkea resori - malliin, ja tulos on viehkon vanhanaikainen. Kaiken kruununa ovat Tampereen Merletosta löytyneet soikeat napit. Hyvin harvoin löytän kauniita, tyyliin sopivia nappeja - nämä osasin ostaa ennen takin valmistumista. Onneksi!
Lanka: Novita Alpaca, noin 9 kerää
Puikot 3,5mm
Olo: tämä on ihan nappijuttu!

Novitan Alpacassa on vain 10 metriä vähemmän/ 50 g kerä kuin Dropsin Alpacassa, mutta kierre taitaa myös olla löyhempi, sillä lanka on pehmeän täyteläistä neuloa. Siellä täällä oli harvakseltaan pieniä mustia tai valkoisia "nöyhtiä" langassa, mutta ne oli helppo nypätä pois. Vain kahdessa käyttämässäni kerässä oli solmu. Olenkin malliin, lankaan ja omaan työhöni todella tyytyväinen ja iloinen. Sain takin valmiiksi vähän reilussa viikossa, mutta viikko sitten en kehdannut blogata siitä. Tuntui, että nyt ei vaan sovi olla sitä mieltä, että Novitalta voi tulla jotain hyvää ja kaunista.

Netti ja yhteisöllisyys on jännä juttu: sitä luulee, että oppii tuntemaan ja myös luottamaan toisiin bloggaajiin. Ja kun heistä tarpeeksi moni suuttuu ihan asiastakin, on siihen helppo mennä mukaan. Olen kuitenkin sitä mieltä, että on hyvä rauhassa vähän pohtia, kun muodostaa omaa mielipidettään. Joten jatkossakin omaa käytöstäni kuluttajana ja neulojana säätelen vain minä itse. En osaa olla kriittinen taikka ylistävä siksi, että moni muu on sitä mieltä. Hiukan tätä aihetta sivuten, Sisäisessä villapaidassa oli hyvä kirjoitus siitä miksi jopa akryyli on joskus paikallaan; kirjoituksen kommentteja kannattaa myös lukea!

Olisi hienoa, jos se firma ei tekisi ihan niin karkeita omiin nimiin kirjoittamisia - mutta ideoiden varastaminen ja "varastaminen" on valitettavan yleistä luovalla alalla; tämän ovat minulle kertoneet monet taitavat tekijät, joiden yrityksille tarjoamia töitä on törkeästi kopioitu ja myyty eteenpäin omina. Ja toisaalta, minulle nousi aikaisemmin niskakarvat pystyyn siitä väitteestä, että Jared Flood on muka keksinut "nororaidat", kun mies itse kertoo, että ei ole. Tai kuka muistaa Ilun Ballerina-tossut ja Taito- lehden? Siinä oli samankaltainen tuote tullut molempien mieleen, mikäli en ole pahasti erehtynyt.
Jotan kuka lopulta keksi mitä ja kuka kirjoitti idean minnekin ylös ja kenen nimissä. Nyt tekijänoikeusvalvontaa tehdään netissä, jossa paha kello kuuluu kauas. Se tarkoittaa sitä,että yritysten pitää olla tarkempia, kun käyttävät uudelleen toisten ideoita. Tai lopettaa se ihan kokonaan...
Ja toisaalta, se oikeuksien perään huutaminen voi saada myös aika erikoisia piirteitä, jos väitetään, että joku on varastanut idean, kun ei se väitetty keksijäkään sitä ole oikeastaan itse keksinyt. Sanasta sanaan tehdyn ohjeen voi suojata, muuten moni neulottu tuote on niin tavanomainen että on mahdotonta sanoa , kuka sen lopulta keksi. Ei taida mitään uutta olla auringon alla, niin hyvässä kuin pahassakaan.

24 kommenttia:

Altocumulus kirjoitti...

Kaunis neule, tykkään kovasti tuosta mallineuleiden yhdistelmästä!

Villasukka kirjoitti...

Kaunis - klassikko!

Novita - ja moni muu myös - toimivat usein tavalla joka kiukuttaa. Silti, jos Novita tekee lankaa josta tykkään, käytän. Tuo alpakka houkutteli, hipelöin kaupassa, mutta värivalikoima oli tosi pieni, joten en ostanut.

Jaana kirjoitti...

Ihastuin kanssa tuohon malliin kovasti ja hieno kuulla, että ohje oli toimiva! Mä oon pitkälti samoilla linjoilla sun kanssa noissa kiista-asioissa. Vaikeita juttuja, eikä aina niin mustavalkoisia.

Outi kirjoitti...

Ihana neule. Itsekin juuri neulejakkua väsään ja toivon kovasti, että saan lähes yhtä hyvin istuvan aikaiseksi. :)

hiisa kirjoitti...

Kaunis!

Minna kirjoitti...

Viisaita haastelet. Ja tuo neule, oih! Tykkään kovasti ja jos kehtaan niin kopioin ;)

kirsi kirjoitti...

Voi kun kaunis takki! Ja harmaa - kuuma väri :) Ihastun siihen vuosi vuodelta vaan enemmän.

Olen itsekin katsellut tuota mallia sillä silmällä, mutta pelkkää sukkaa tuntuu vaan pukkaavan. Vaate-mojo on kadonnut johonkin.

Satu kirjoitti...

Ensinnä kehun puseroa, jossa tosiaan on menneen ajan tuntu. Kaunis ja ajaton. On alkaneet puhutella selvästi nuo palmikon ja pitsin yhdistelmät. Pitsi keventää ja palmikko tuo ryhtiä. Aah!

Mutta Novitan toimintatavastapa kehtaan olla eri mieltä. On väärin varastaa ohje. Vaikka se olisikin yksinkertainen. Sen sijaan "kuka tämän nyt ensin keksikään" -kiistoissa neulepiiri välillä näyttäytyy surkuhupaisana. No, minä ainakin olen puhdas pulmunen, kun en ole ikinä keksinyt mitään itse. ;) (Vai menikö tämä viisastelu sittenkin allikkoon...)

outi kirjoitti...

Se on kaunis. Ja olen samaa mieltä: siinä on jotain suloisen vanhanaikaista, ripaus mennyttä. Novitan suhteen en tiedä mitä sanoa. Menee hyvän aika ennen kuin saan varastoni tyhjennettyä ko firman langoista, vaikken ostaisikaan uutta. Mietin sitä. Pettynyt olen, todella.

Mutta ei se, mitä firma tekee tai jättää tekemättä vähennä kenenkään upeiden, itse tekemien luomusten arvoa. Ei se, että on neulonut firman langasta. Toivon, että he kääntäisivät kelkkansa. Ettei enää tulisi uusia seikkailuja tällä saralla. Aika näyttää.

Mari kirjoitti...

Todella upea neule! Olet onnistunut eikä sinun tarvitse minun mielestäni kantaa vastuuta minkään firman tekosista ja sitä varten jättää näyttämättä, mitä olet tehnyt. Kyllähän se harmittaa, toivoisin Novitan olevan suomalainen firma, josta voisimme olla kaikki ylpeitä!

Jole kirjoitti...

Todella kaunis takki! Saat olla siitä kyllä ylpeä.

Olen tuota lankaa myös kaupassa hypistellyt ja se on ihanaa! Minulla vaan on jemmassa kilon verran sitä aikaisempaa laatua sieltä yli kynnenen vuoden takaa. Olen niille etsinyt enemmän ja vähemmän aktiivisesti, sitä täydellistä mallia. olisikohan tämä sellainen ?!

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Nätti takki ja hyvä kirjoitus. Mulle lanka on vain lankaa ja raaka-ainetta neuleisiin, en siihen tai sen valmistajiin sen kummempia tunteita liitä, jos lain puitteissa ja eettisesti toimivat. Tekijänoikeus ja mallisuoja niin usein sekoitetaan keskenään. Tekijänoikeus ei suojaa aihetta, ideaa, metodia, periaatetta, tietosisältöä tai juonta.

Tuntui aikanaan oudolta, kun blogimaailmassa törmäsi kyselyihin suosikkilangoista. En osaa enkä haluakaan lankoja suosikkijärjestykseen nimen tai valmistajan perusteella laittaa. Lankoja tulee ja menee, ja toinen sopii toiseen ja toinen taas toiseen tarkoitukseen.

Iida kirjoitti...

Tosi hieno takki ja asiaa kirjoitat!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

voi hienoa saada kuulla näin paljon lukijoiden aatoksia! Voitte kuvitella että nämä jutut pyörivät mielessä oikein "vyyhtinä" ;-)

Ensiksi, suuri kiitos kaikille kehuista! Ansio kauniista mallineuleesta ei ole minun, mutta toki otan suorituksesta meilelläni kehuja.

Minna K, Jaana ja Kirsi,jos malli houkuttaa, niin tekemään vain! Tässä mallisssa on sitä jotain, vähän erilaista ja viehkoa. Lankaa vaihtamalla saa taas aivan eri takin.

Jole: muistan sen vanhan alpakan; köyhänä opiskelijana ei ollut varaa silloin ostaa. Siitä langasta oli kauniita malleja sen ajan Novita-lehdessäkin...

Solveig, olen kanssasi kyllä samaa mieltä: varastaminen on väärin ja hyvin lyhytnäköistä liiketoimintaa nykyaikana.
Koetin vain avata sitäkin puolta, että yhtäältä neulomisessa ei oikein uusia keksintöjä ole. Jos keksit jotain, sen saman sinnepäin on jo joku toinen jossain tehnyt, vaikka olisi sitten asialla itse Elizabeth Zimmermann. Näin on käsittääkseni Baktuksenkin mallisen huivn laita; sitä ei vain ole kutstuttu sillä nimellä?
Ja toisaalta, eri alojen firmat ja tekijät varastavat: luovuutta on usein vain ripaus matkassa. Jos vertaa Baktuksen ohjeen sanamuotoa ja Me- lehden ohjetta, se ei ole sama. Siihen en osaa ottaa kantaa, onko se ohjevarkaus, mutta idea on ainakin viety härskisti. Ja sen ihan oikein pitääkin närästää asiasta jotain tietäviä.

Kiitos vielä kaimalleni Marille ja Outille synninpäästöstä. On hankalaa taiteilla toisaalta oikeutetun suuttumuksen ja toisaalta hyvästä neuleesta syntyvän ilon väillä.
Olen samaa mieltä teidän kommentoijien ja Novita-addressin kanssa siitä, että ko. yritys voisi parantaa toimintatapojaan reilusti.

ritvis kirjoitti...

Kiva villatakki :). Turha sitä on ujostella mitä kirjoittaa. Toiset tykkää ja toiset ei tykkää. Jotkut voivat jopa ottaa yhteyttä ja haukkua pataluhaksi. Kyseessähän ei ole sinun firmasi. Ihmisten purkautumisissa on usein kyse vähän pidemmän ajan paineen purkautumisista kuin yksittäisen asian ärsyttämisestä.

WeirdRockStar kirjoitti...

Ensin kaikista tärkein;
niin kaunis villatakki! Riipisin tuon itselleni kirkuen mikä tahansa hetki. Se suorastaan haluaa kynähamosen kumppaniksi. Eikö? Ja harmaan sävy on pehmeä ja syvä. Hienoutta, kerrassaan.

Siitä firmasta...
Siinä firmassa on kastemadon selkäranka ja moraali.
Kuin moni muukin haluaisin julistaa ylpeänä kotimaisesta suuresta lankafirmasta, mutta valitettavasti se nyt ei vaan tapahdu.
Ja kuitenkin, se firma on kehittänyt langan, Puron, jota meidän herkkähipiäiset kaikki kaksi perheenjäsentä voivat pitää syhyämättä tainnoksiin. Vaikka siinä on hirvittäviä värejä ( ne ovat värjättävissä ) ja vaikka lanka on markkinoitu "Noromaisena " lankana ( huonon maun kruunu ) niin silti siitä on meille neulottu useita vaatehtimia ja tullaan neulomaan. Koska tällä nahkalla ei narista silloin kun pehmeä villa valssaa liki.

Mielestäni on jokaisen kuluttajan henkilökohtainen valinta, josko mobilisoi sen firman tuotteita, tai sitten ei. Totuus lopulta on aina relatiivinen.
Ja mielipiteetkin noudattanevat sitä vanhaa, rapakontakaista sananlaskua.
" Opinions are like buttholes. Everyone has one. "

Joten sanoisin että ilo uudesta neuleestasi on täysin oikeutettu ja ennen kaikkea ansaittu.
Villatakki on viehättävä ja naisellisen kaunis. Olisi ilo omistaa tuollainen helmi.

Tui kirjoitti...

Ihastuin kanssa tuohon malliin lehdessä ja ajattelin sen jossain kohtaa neuloa, ihana nähdä siitä kaunis toteutus! :)

AnniKainen kirjoitti...

Kyllä vain onkin ihanstuttava villatakki, jotenkin niin nostalginen.

Asiaa haastat. Ei ole niin yksiselitteisiä juttuja mutta sitähän se on ollut maailman sivu; ideoiden varastamista ja jalostamista. Ei tarttis kuitenkaan moraalia unohtaa.

Peppiina kirjoitti...

Suloinen neule! Ihanan naisellinen ja pehmeä.

Olen samoilla linjoilla kanssasi kohusta. Osasit sanoiksi pukea ajatuksia, mitä omassa mielessäni on käynyt.

Tytti kirjoitti...

Hyvä kirjoitus! Asiat ovat harvoin mustavalkoisia, niinkuin joku tuossa jo aiemmin totesi. Mutta aika ylimieliseltä x-firman toiminta välillä tuntuu. Hlökohtaista kokemusta ei ole, vaikka silloin tällöin sen langoista neulonkin.

Kaisa kirjoitti...

Todella kaunis neule!

O kirjoitti...

En sinnäkin onnittelut myös minulta todella kauniista neuleesta; WeirdRockStarin loppukommentin kanssa olen täysin samaa mieltä! Itseltä on jostain syystä mennyt koko ohje aivan ohi lehdessä?!
Kohusta olen paljolti samaa mieltä kuin sinä. Olen joskus ajatellut että osaisinko itse suunnitella jonkinlaisen neulemallin mutta ideointi kaatui samantien siihen, että mistä ihmeestä voisin olla varma, ettei joku muu keksi jotain samanlaista jossain puolella maapalloa, tai ole jo keksinyt? Kuka ehtii selvittää kaikki maailman mallit netistä, kun itse luo jotakin uutta ja on innostunut omasta ideastaan? Ja varmasti uudet ideat syntyvät osin siitä, että katselee kaikkien muiden malleja, olemassaolevia trendejä, ja alitajuisestikin omaksuu uusia ajatuksia sieltä. Voiko ikinä olla varma, kuka mitäkin on ensimmäisenä keksinyt ja kuka sitten on varastanut tai kopioinut idean?
Ymmärrän toki myös niitä, jotka oikeasti osaavat suunnitella kauniita malleja, ja sitten huomaavat että heidän ideansa on johonkin varastettu.
Mutta olin hiukan pahoillani kun luin, ettet uskaltanut kaunista neuletta kohun takia heti blogata. Uudesta neuleesta pitäisi saada olla heti rajattoman onnellinen ja jakaa sitä iloa myös muille. Onneksi lopulta blogasit kuitenkin, ja nauti ihanasta takista jatkossakin ylpeydellä!
Outi

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Kiiso kaikille kommentoijille!On valtavan kiva saada kuulla teidän ajatuksistanne. Tämä aihe tulee varmasti jatkossakin nousemaan esiin uudestaan ja uudestaan - me elämme nyt hvyin erilaisessa mmeilmassa kuin vielä reilu vuosikymmen sitten, jolloin netti ei ollut samanalainen kanava tiedonväitykseen ja julkaisuun.

Asiasta viidenteen, Olen muuten samaa mieltä siitä, että tämä neule menisi ihan täydestä kynähameen kanssa, mielellään ehkä saumasukat myös?

WeirdRockStar kirjoitti...

BINGO! Ja tuhannen pinkeä nuttura. Kenties nutturapiikki siinä.