lauantai 21. elokuuta 2010

Hybridisukka

Itä kohtaa lännen : East meets West hybrid socks, Priscilla A. Gibson- Roberts
Lanka: Gjestal Raggegarn, 120g ( Lanka on kaupantekijäinen Lankamaailma Nordeasta)
Puikot: 3mm

Jalassa nämä sukat näyttävä suht tavallisilta saapassukilta. Hyvä niin, sillä nämä sukat tein nimenomaan kumppareihin ja kovaan kulutukseen. Raggegarn on karkeaa, ja nämä sukat ovat sen verran väljät että alle mahtuvat ohuemmat sukat.

Varsinkin litteäksi levitettyinä ovat hyvinkin tavallisen sukan näköiset: kärjen muotoilu ja kantapää katoavat; sukka on ihan tavanomaisen näköinen. Seuraavassa vähän dokumentatiota miten tein kantapään jälkikäteen.

Purin puuvillaisen jätelangan pois ja poimin silmukat puikoille - jaoin ne 4 puikolle ja poimin sivureunoista ylimääräiset silmukat, jotta ei jäisi reikiä. Ylimääräiset silmukat kavensin heti seuraavalla kerroksella pois.

Priscilla Gibson-Roberts kertoo, että " itäisissä sukissa" on usein läntisiä väljempi istuvuus, erityisesti jos sukka on kokonaan kirjoneuletta ja kantapään kavennukset aloitetaan heti, kun silmukat on poimittu. Kirjoneule tekee materiaalista joustamattoman, ja suoraan kavennettu kantapää jättää kovin vähän tilaa jalan rinnalle. Ratkaisu: neulotaan 10%- 15% jalkaterän pituudesta ensin suoraan, sitten aloitetaan kavennukset. Näin ollen jalka istuu sukkaan mukavasti.
Tässä sukka, josssa kavennukset on tehty loppuun. Huomattavaa on, että ihan viimeiset kavennukset tehdään neulomalla edes-takaisin oikealla ja nurjalla, kaventaen kannan silmukoita tuon "silmukkanauhan" molemmin puolin. Viimeiset silmukat eivät siis ole kantapään keskellä, vaan hiukan sivussa. Minä purin vielä hammasta ja silmukoin nuo viimeiset silmukat - ja onnistuin jotenkuten. Suuri silmukoija en vieläkään ole!

Tässä valmis kantapää - ja kirjan takakansi. Hassun näköiset sukat, kärki on epäsymmetrinen, kantapää ihmeellinen lappunen... mutta tylsää hetkeä ei kyllä tullut.
Kokeilin 1) uutta luomistapaa 2) uutta kärjestä aloitusta 3) uutta kärjen muotoilua 4) uudenlaista kantapäätä 7) silmukointia sukkaan. Olen hyvin tyytyväinen: minulla on kovin läntisen saapassukan näköiset sukat, joissa on rakenteellisesti itäisiä ominaisuuksia. Seuraavaksi voisin harkita tästä kirjasta intarsiaa ympyränä itäiseen malliin...


Kunhan ensin saan tämän pikku projektin ja pari hys-hys juttua valmiiksi. Lukijat, suosittelen kokeilemaan jotain pientä ja uudenlaista neuletekniikkaa, sehän voi vaikka onnistua!

4 kommenttia:

Emma kirjoitti...

avrsin mielenkiintoinen sukka, on siulla ollu kärsivällisyyttä :)

Elios kirjoitti...

Kuulostaa tosiaan kiinnostavalta ja hyvät sukat tuli!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Emma: ei oikeastaan, aika vähän silmukoita oli sukassa... JOku Cookie A. malli olisi ehkä työläämpi neuloa, kun ovat ohuemmasta langasta.
Elios: kiitos, lopputulos jopa onnistui - aina ei kokeiluissa käy niin...

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Emma: ei oikeastaan, aika vähän silmukoita oli sukassa... JOku Cookie A. malli olisi ehkä työläämpi neuloa, kun ovat ohuemmasta langasta.
Elios: kiitos, lopputulos jopa onnistui - aina ei kokeiluissa käy niin...