torstai 3. maaliskuuta 2011

Rikki rakastetut

Ihkulangat ovat joskus arvaamattomia. Tiedättehän, se pehmoinen huvilanka, se jossa on 1500 m vyyhdillä, joka menee tuhannen sotkuun kerittäessä. Ne upeat sukkalangat, jotka ovat posken pehneitä ja parhaista kuiduista. Värit ilahduttavat, ja tuntu on käteen aivan vastustamaton. Ja lopputulos on kaunis, laadukas ja miellyttävä.

Vaan yksi asia on, joka vaivaa neulojaa ja neuleen käyttäjää. Se sama vaiva, kuin jo äitejä ja äidinäitejämme. Nimittäin pehmoinen lanka ei kestä kulutusta.

Todistuskappale 1
Malli: Yarnissiman Kiila
Neulonta-aika: Todennäköisesti toukokuu 2009
Lanka: Fleece Artistin merino, väri Lettuce tai Moss
Damage: samanaikaisesti käytössä kuluneet - tai rikki rakastetut

Onneksi minulla oli jämälankapussissa vielä samaa lankaa reilusti jäljellä. Varsinaista taideparsintaa tästä ei tullut, mutta sain kuitenkin sukat vielä käyttöön!

Tässä vielä oikealta puolelta. Sukkaan oli käytössä kulunut "nukkalepereitä" sisäpuolelle. Pehmoinen lanka oli siis hiutunut ja sitten puhjennut. Nämä sukat eivät ole koskaan olleet kengässä, vaan aivan kotikäytössä.

Useimmiten kierrätän kotikäytössä olevia sukkia. Laitan jalassa olleet sukat sukkakoriin ja nappaan aina päivän värin mukaiset sukat. Mutta nyt olen käyttänyt tätä paria hyvin ahkerasti. Nämä kun ovat vallan mukavat ja kauniin väriset. Mutta ilo loppui vasta kun eräänä kylmänä päivänä jalan alla tuntui se mokoma reikä. Jatkossa pitänee tarkkailla näitä ihkusukkia kulumisen merkkien varalta.

Mitkä langat sitten ovat kestäneet sukissa hyvin? Regian 4-fach( sileä, 80/20 villaa ja polyamidia) sekä Kirjo- Pirkka. Näistä langoista tehtyjä sukkia käytän talvisaikaan töissä, aina kengissä eikä mitään ongelmia ole. Sukat pyörähtävät koneessa 40 asteen pesussa ja ovat aina vain hyviä.
Minua kiinostaisi tietää, hyvät lukijat, mitkä langat ovat kestäneet teillä sukissa hyvin? Entä mitä olette tehneet niille rikki menneille sukille - onko roskis ainoa kohtalo?

17 kommenttia:

-maria- kirjoitti...

Kiitos sukkalankavinkeistä! Siis noista kestävistä laaduista.

outi kirjoitti...

Tuota noin. Mä taidan olla nyt kerrankin ihan hiljaa. No ne norot ovat vielä ehjät.

Kardemumma kirjoitti...

Itse käytän sukkalankoina lankoja, joissa on jonkin verran keinokuitua mukana. Kestää! Vaikka ovatkin ohkaisia. Suurin piirtein suhde 80 villaa/20 muuta tai 75/25 on hyvä. Kestää pesusta toiseen, ei tarvii parsia, ja jos menee rikki, niin siinä vaiheessa sukat ovat jo muutenkin niin kulahtaneet, että saa kutoa uudet tilalle. Pesen sukat koneessa ja talvisin ei olekkaan muita käytössä kuin ohuista langoista kudottuja villasukkia. Suoraan ihoa vasten ja töissä aivan mahtavat. Iloisia kutomisia sinulle.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Maria: Ole hyvävain, laitetaan hyvä kiertämään :D
Outi: Mää ymmärrän kyllä. Tämä on katkeraa.
Kardemumma: Veti sanat suustani, näin itsekin olen neuvonut muita. Vielä ei näet ole tullut vastaan yksienkään sukkkien reikiintymistä, ei ihkulangoista tehtyjen eikä vahvistettujen. Olen samaa mieltä, ohuet, istuvat polvarit ovat vaian parhaat talvella!

vilppumaan erika kirjoitti...

Minä en osaa sen parempia vinkkejä langoista antaa, päinvastoin tulin lukemaan muiden vinkkejä tähän ongelmaan (nimim. se hullu, joka muinoin kutoi Purosta sukat) mutta roskiin en raaski oikein koskaan heittää, vaan uskon anoppia, joka sanoo, että varret voi aina säästää ja tehdä sukkaosat uusiksi :)

lauren kirjoitti...

I completely agree about Regia! My feet can felt just about anything, and it's the most indestructible yarn I've ever used.

Samma kirjoitti...

Mulla on Shibuin Sockista tehdyt sukat, jotka hajosivat (molemmat samaan aikaan) ja jotka parsin ja hajosivat pirulaiset uudelleen parin päivän kuluttua. Nyt ne odottaa inspistä, että teen Pojalle keppihevosen, toisesta pää, toisesta pään sisus :)

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Erika: Noh, Purosta saa varmasti ihanan pehmoiset sukat! Anoppisi neuvo on varmaan myös viisas; että teritetään rikki menneet sukat uusiksi. Aika hyvä konsti, ja voisi tehdä jotain väriyhdistelmiä...

LEO: You're mysteriously good in Finnish! But yes, basic Regia yarns are the toughest and the best. I've even seen a 40 -year guarantee in the ball band of Regia bought in Germany.

Samma: Oho, Shibui Sock on siis myös "herkkä" lanka. Tuolla hyllyssä on pari vyyhteä... ehkä teen niistä huivin sitten :P Keppis- idea on loistava! Niistä tuntuvat pitävän monet lapset ikähaarukalla 2-14.

Henna kirjoitti...

Ompas kauniin väriset sukat ja siististi parsitut (minä en osaa sitä taitoa). Minulla sukat kuluvat aina puhki päkiän kohdalta, ei koskaan kantapäästä vaikka se ei olisikaan vahvistettua neuletta. Ja kovin kestävää lankaa en ole vielä löytänyt, olen tyytyväinen, jos kestävät muutaman kuukaudenkin... Sisu on kuitenkin tähän mennessä osoittautunut parhaaksi kestävyyden kannalta. Vähemmän toki olen sukkalankoja vielä kokeillutkaan. Kiitos vinkeistä:)

tuija kirjoitti...

Sukkahulluna minäkin käytän yleensä vain itseneulottuja villasukkia. Plarailin tuota omaa neulearkistoani ja pahaksi onneksi en ole aina merkkaillut mistä langasta mitkäkin sukat olen neulonut. Regia ja Step tulivat ekoina mieleen. Niistä ja Fabelista olen neulonut aika monet sukat. Kalliimmat erikoislangat ovat tosiaan jokapäiväisessä käytössä sukkina osoittautuneet melko kestämättömiksi. Vaikka ovatkin muuten ihania. Nallesta olen tehnyt myös paljon sukkia (kun innostuin siitä kasvivärjäilystä ja niitä "kokeiluja" tein helpoimmin saatavilla olleesta langasta). Nalle kestää mutta nyppääntyy ja ainakin mulla kantapäät huopuvat Nalle-sukissa kaikkein eniten.
Parsituista sukista ja ehjistä paripuolista olen teettänyt koulussa kivoja käsinukkeja. Naapurin tyttöjen keppihevosaskarteluihin lahjoitin myös jokusen käytöstä poistetun sukan.
Jos olis oikein tarkka, voisi mummovainaan tavoin neuloa ehjiin resoreihin uudet sukat...

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Kivitasku: Ahaa, Sisu voisi olla OK lanka. Koostumus siinä on ainakin hyvä. Ja kiitos parsintakommentista, jostain muistin sopukoista se tuli. Ehkäpä koulun käsityötunnilla on opetettu? Sellainen puusieni olisi vain hyvä, pistin sormeeni monta kertaa!

Tuija: Suurkiitos vinkeistä! Step on tosiaan myös saksalaista laatua. Fabelista en olekaan vielä tehnyt sukkia, päälisin puolin vaikuttaisi olevan hyvä lanka.

Nalle on aika vaihtelelvan laatuista kokemukseni mukaan... Käsinukke on kanssa kiva idea! Sitä vain mietin, kun monet sukkani ovat varpaista aloitetut - miten neuloa niihin uudet terät? Tai ehkä neuloa vaan varren jatkoksi perinteiseen tapaan...

Unknown kirjoitti...

Mä olen kapinallinen ja totean, että kestävyyden kanssa mulla ei ole koskaan ollut Nallen tai Seiskaveikan kanssa ongelmia! Koko viime ja tän talven oon yrittäny saada sukkia rikki, että pääsisin neulomaan uusia ja aina villasukat koko päivän kengässä enkä muita talvella käytä, mutta... :)

Maija

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Maija: No voi mikä ongelma! Minulla on myös yhdet tosi vanhat Nallesta tehdyt sukat, jotka vain pysyvät hyvinä käytössä. Yhdet Nalle-sukat sain rikki ihan kengässäkin. Joten tämä on kompromissi: kestväyys vai ihanat värit ja pehmeys? Onneksi on valinnan varaa:D

Katija kirjoitti...

Regia on minulla kestänyt parhaiten. Juuri huomasin, että Smartista tekemäni Satlkråkanit ovat päkiöistä melkein rikki. Ne nyt olleet ahkerassa käytössä, kun on ollut kylmä. Pelkkä villa tuntuu jalassa ihanalta, mutta sen kestävyyteen en oikein luota. Siksi suurin osa ihkusukkalangoista on edelleen vaan lankoina...

Tui kirjoitti...

Trekking on kestänyt tosi hyvin, ei oo mennyt oikein miksikään tosi paljosta käytöstä huolimatta. Samoin Regia on kestänyt laikalla tosi hyvin ja me pidetään kumpikin kengissä villasukkia suurimman osan vuodesta. Wollmeise Twin ei oo mennyt myöskään miksikään, väritkin on säilyneet loistavina konepesusta huolimatta.

Tää sama sukkalanka meni mullakin kotikäytössä puhki, ensin mä parsin ne mutta toisella kertaa en enää parsinut kun oli niin isosti rikki. Osan sukista mä parsin, riippuu siitä kuinka paljon mä niitä rakastan. :D

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Katija: Regia rules! Se on tosi hyvä lanka ainakin perusversiona.
Tui: Ohhoh, sinullakin meni tästä langata tehdyt sukat rikki kotosalla.... En siis ole mitnekään erityisen kova ollut omilleni. Lisätään siis Wollmeisen twin ja Trekking sinne kestävien joukkoo.

KristiinaS kirjoitti...

Ihan viimeinen vaihtoehto sukilleni on roskis. Sitä ennen parsin, parsin,, tai neulon uudet terät varsiin.
Vihon viimeisen palveluksen sukkarukat voivat tehdä esim. pölyjen pyykimisessä, täytteenä neulatyynyssä tai kissanlelussa tms.