lauantai 14. tammikuuta 2012

Anatomisesti korrektiMalli: East - meets West hybrid socks, Priscilla Gibson -Roberts
Lanka: Raggi 2 kerää - noin 100g
Puikot 3,5mm

Näiden sukkien edeltäjäpari on nähty blogissani aikaisemmin, kesällä 2010 tässä postauksessa. Ensimmäisille sukille vain kävi huonosti: yksi eksyi paristaan pyykkikoneeseen ja huovuttui 60 asteessa sen verran jäykäksi, että sitä ei enää voinut käyttää.  Asia harmitti jonkin verran, sillä minulle ei oikeastaan ole toista paria paksumpia saapassukkia.


Syksyn Portti 2011 - retriitissä minun pti jakaa sukkatarina, ja kerroin tämän sukkaparin kohtalosta. Ihme kyllä sain sieltä kaksi kerää Raggia, samaa lankaa josta neuloin ensimmäisenkin parin. Otin sen kohtalon osoituksena: nämä sukat on tehtävä uusiksi! 

Anatomisesti korrekti osuus on sukan kärjessä. Minulla on nk. kreikkalainen jalka, eli toinen varpaani on ukkovarvasta pidempi. Terveyskirjasto esittelee nämä eri jalkatyypit. (Samaisessa retriitissä tuli puheeksi sukkien kärjet ja niiden istuvuus, toim huom. )
Noin yleisellä tasolla voin kertoa miten varpaiden muotoilu on näissä sukissa tehty: Aloitetaan varpaista alkaen lappualoituksella. Lisätään ensin joka kerroksella tasaisesti kärjen molemmin puolin, kunnes noin 75-80% sukan silmukoista on lisätty. Sen jälkeen lisätään vain oikealla tai vasemmalla puolella, kunnes ollaan lopullisessa silmukkamäärässä. Toista sukkaa neuloessa pitää siis muistaa tehdä käänteiset lisäykset. Gibson-Robertsin kirjassa Ethnic socks and stockings on silmukkataulukko tällaisten hybridisukkien neulomista varten. Kirjan olen nähnyt yllättävän monessa kirjastossa, btw. 

Oikeastaan aloituksella ei liene niinkään väliä - lisäyksiä tehdään ensin tasaisesti sinne 80% saakka, ja sitten  lisätään vain toiselle puolelle... Työn alla juuri nyt ovat Fredrika - sukat. Kaunis malli jossa on ilokseni minulle uudenlainen kantapää. Ravelrystä löytävät kiinnostuneet lisätietoa. 

3 kommenttia:

outi kirjoitti...

Siellähän podetaan vallan sukkakuumetta!

mokkakissa kirjoitti...

Oooh! Sukka! Juuri tätä tarvitsin. Mikä lanka?

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Outi: Jotain sellaista on ilmassa. Ja varastosta löytyvistä langoista vieläpä!

Mokkakissa: Noissa anatomisissa on se Gjestalin Raggegarn ja Fredrikoissa Janne. Niihin sopisi varmasti 7 veljestä tai vastaavan paksuinen lanka.