keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Lyhyt ohje kirjoneuleen neulomiseen

Kommenttilaatikossa pyydeltiin opastusta kirjoneuleen neulomiseen. Nykyään, kun on helppo googlettaa, katsoa You Tuben videoita ja etsiä tietoa kirjastosta voi käydäkin niin, että hyvä vinkkejä on enemmän kuin kotitarpeiksi. Pää pyörällä siis. 

Mietinkin mitkä olisivat ne kaikkien parhaat vinkkini aloittelevalle kirjoneuleen neulojalle. En siis kuvittelekaan että tässä olisi lopullinen totuus yhtikäs mistään :)  Nimittäin blogiin tulisi hyvin pitkä sarja postauksia, jos alkaisin kirjoittamaan kaikkea mielen päällä olevaa kirjoneuleista.  

Nyt tulee alkuun jämäkkä mielipiteeni, joka perustuu omiin kokemuksiini: 
1. Minun mielestäni kirjoneuletta pitäisi aina neuloa sujettuna neuleena oikealta puolelta. 
2. Helpointa on käsitellä  kahta eriväristä lankaa yhdellä kerroksella
3. Helpommat kuviomallit käyttävät lyhyitä toistoja: pohja - ja kuviolanka eivät tee pitkiä lankajuoksuja. 

Olen "rikkonut" näitä sääntöjä ja toki teen niin jos tilanne sitä vaatii. Mutta ne hankaloittavat neulomista, joten suosittelen aloittelijaa miettimään mallia siltä kannalta. Useat klassiset kirjoneulemallit mm. Shetlannista ja Norjasta noudattavat näitä kahta sääntöä. Moni moderni malli joutuu "rikkomaan" niitä, jotta vaikkapa voidaan tehdä kappaleina ommeltava kirjoneule täytyy neuloa kirjoneuletta myös nurjalta. En itse pidä siitä ja tekisin kaikkeni välttääkseni moisen jutun - toiset neulojat taas eivät ole moksiskaan. Kaikkea kannattaa kokeilla. Alla olevissa esimerkeissäkin on reilusti 3s pidempiä lankajuoksuja.





Kahden langan käsittely

Tästä on paljon ohjeita - kuvassa näkyy minun tapani. Lankojen käsittely riippuu myös paljon neuletavasta. Erilaisia apuvälineitä on, kuten tämä norjalainen neulesormustin ja tämä muovinen.  Hassua kyllä, minulla on nuo molemmat ostettuina - edelleen alkuperäisissä pakkauksissaan. Koetin vain sinnikkäästi löytää itselleni parhaan tavan pidellä lankoja, ja kapistukset jäivät syrjään.


Helpoin tapa neuloa on ottaa ensiksi pohjaväri, ja tiputtaa kuviovärin lanka pois kädestä. Neulot pohjavärillä, pudotat kädestäsi. Sitten otat kuviovärin  ja neulot sillä. Ja sama uusiksi. Yksi sääntö on kuvio - ja pohjavärin kanssa: nosta aina ne "samoin päin" jotta vältyt ongelmilta  lankojen värin dominanssin kanssa. Älä vaihtele miten sattuu, vaan aina samalla tavalla. Yläkuvassa näetkin että pohjaväri tulee kuviovärin alta. 



Lankajuoksut nurjalla puolella

Tässä neulemallissa on noin 26s/ 10 cm. Kuvassa on 9s pohjavärillä ja yksi kuviovärillä. Olen kiepauttanut kuviovärin pohjavärin ympärille 4-5 silmukan välein, jotta lankajuoksu ei tarttuisi helposti kiinni puseroa pukiessa. Oikeasti, voisin hyvin jättää tämänkin sitomatta. Osaan olla varovainen enkä pidä langan sitomisen aiheuttamista jäljistä oikealla puolella. Nämä kohdat kannattaa sijoitella sinne tänne - ei ainakaan päällekkäin seuraavilla kerroksilla!



Tasaisuuden salaisuus

Valitset tietenkin puikot ja langat niin, että siitä tulee siistiä, tiivistä pintaa? Neulot oikealta puolelta suljettua neuletta? Hyvä. Vielä yksi niksi. Se kaikkein tärkein. Yllä olen neulonut 5 silmukkaa.Ne on juuri neulottu puikolle, ja ovat aika lailla supussa, vieden vähemmän tilaa kuin neulepinnassa. 



Levitä silmukat oikeaan leveyteenä ennen kuin vaihdat väriä! 

Nyt silmukat ovat puikolla yhtä leveät kuin neulepinnassa. Nyt voin tiputtaa pohjalangan ja neuloa kuviovärillä, ilman että neuleeni menee kurttuun ja kiristää. Tämä on ehkä kaikkein tärkein ja paras vinkkini : älä pidä liikaa kiirettä, vaan tasaa silmukat puikolle, ennen kuin vaihdat väriä!


Kuulen mielelläni kommenttejanne ja omia parhaita niksejänne. Samoin, jos sinulla on kuten minullakin oma henkilökohtainen "sääntö" kirjoneuleista, se olisi hauska kuulla. Onko joitain ikimuistoisia kirjoneuleita? Malleja joista haaveilet? Hyviä kirjoja aiheesta? Omat lähdekirjani ovat kaikki englanniksi joten en alkanut kokoamaan tähän kirjavinkkejä. 

Vielä muistutus: kuvat ja teksti ovat minun omiani, eikä niitä saa kopioda taikka lainata ilman lupaa. Linkkejä voit toki käytää, mutta kirjota mielellään mistä asian löysit. 

12 kommenttia:

Nasti kirjoitti...

Hyvät vinkit, juurikin ne tärkeimmät. Se minulla tuli vielä lisäyksenä mieleen, että kun kirjoneule on neulottu, se monesti näyttää muhkuraiselta ja surkealtakin mutta kastelun ja mittoihinsa venytyksen jälkeen tasoittuu huomattavasti.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Tuo on muutan totta - jäi luonostellessa pois! Kastelu ja oikominen ovat kyllä aina poikaa.

Nina kirjoitti...

Heippa! Mainiota, ihanaa, toteutit toiveemme kirjoneuleesta!!!! Oivalsin näitä lukiessa mikä se oma kompastuskiveni on, ja se on juuri tuo lankajuoksun sitominen, siinä menee mulla aina pieleen. Tänään plarailinkin lapasohjeita ravelrystä sillä silmällä, missä ei tulisi pitkiä juoksutuksia, kiitos vinkistä!

Paula kirjoitti...

Olen neulonut niitä pöllölapasia (käytännössä siis ensimmäinen kirjoneuleeni), eka lapasen sain tehtyä luettuani Raikun ohjeet kirjoneulontaan: http://outolintulinnassa.blogspot.fi/2012/11/kirjoneulonnan-lyhyt-oppimaara.html

Siitä tuli ihan hyvä, vähän muhkurainen ja kireähkö, mutta kuvio oli ainakin tunnistettavissa :D

Sitten luin sun neuvon tuosta silmukoiden levittämisestä lankaa vaihtaessa, ja kappas, tokasta lapasesta tuli sitten noin 1-2cm leveämpi kuin ekasta ja huomattavasti sileämpi.

Joten purin, ja nyt se eka lapanen on tekeillä uusiksi ;D

Eli Raikun ohjeet varsinkin lankojen pitelystä (ennen sitä oli langat ihan solmussa kokoajan!) ja sun neuvo silmukoiden levittelystä tuntui olevan tie onneen!

Tiina kirjoitti...

Mielenkiintoinen aihe tämä on. Mun mielestä tärkein ohje on se että kirjoneulemallissa saa olla korkeintaan viiden silmukan hyppyjä. Muutoin on hankalaa, erityisesti tietysti lapasissa. Muissa ei pidemmät niin paljon aiheuta ongelmia.

Piti käydä katsomassa tuo Paulan linkki, eipä ole tuollainen lankojen pitely tapa tullut mieleenkään.

Itselläni toimii parhaiten se että pohjalanka menee vain etusormen yli ja kuviolanka sekä etu että keskisormen yli. Kuviolanka lähempänä sormenpäitä. Näin langat ei sotkeudu keskenään.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Niina: kiitos että palasit asiaan! Olen iloinen jos tuosta oli vähän apua.

Paula: Huippua, Raikun ohjeet ovat hyvät. Olen huomannut muuten saman ilmiön: ensimmäinen kijoneulelapanen on eri kkokoinen kuin toinen. Varsinkin jos en jo valmiiksi neulo aika tiukkaa. Lankojen pitelyssä on niin montaa koulukntaa, että lopulta kyse on vain siitä mikä itselle toimii parhaiten.

Tiina: Aivain niin, mikä on omille käsille parasta! Ja kijroneulettakin kun voi tehdä niin eri tiheydellä, 15s/ 10 cm ja 30s/ 10cm vaativat jo vähän erilaiset langanjuoksut…

Kaisa kirjoitti...

Aika samoihin johtopäätöksiin olen itsekin päätynyt, yrityksen ja (usean)erehdyksen kautta.
Tuohon lankojen pitelyyn pitäisi kyllä opetella joku toimivampi tapa. Nyt olen pitänyt vain molemmat langat etusormella erillään, mutta se ei varmastikkaan ole paras tapa.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Kaisa: Lankojen piteleyyn on lukemattomia tapoja. Kaikista jänskin on se kahdessa eri kädessä pitäminen, olikohan kuitenkin niille lankaa heittäville neulojille.
Jos pudottaa ja poimii langat voi silti neuloa aika nopeasti ja siististi. Olen sitä mieltä että tässä lajissa ei ole tyylistä vaan toimivuudesta kiinni. On aika vaikeaa opetella aivan uusi tapa pitää lankoja joka tapauksessa!

Tiina kirjoitti...

Minä pidin ennen lankoja aika lailla samalla tavalla kuin sinä, ja sitten törmäsin tuohon jo aiemmin kommentissa mainittuun Raikun ohjeeseen. Vähän aikaa se otti kun sen opetteli, mutta on kyllä loistava tapa pitää lankoja! Suosittelen muitakin testaamaan. http://outolintulinnassa.blogspot.fi/2012/11/kirjoneulonnan-lyhyt-oppimaara.html

Nina kirjoitti...

Hahaa! Sain ohjeillasi oikeasti elämäni ihka ekan kirjoneulelapasen onnistumaan (jotenkuten, hieman on muhkuraa yhdessä kohdin mutta toivon että se kastellessa oikenee vähän)! Nyt vaan vielä tälle se pari... :D

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Tiina: kiva kuulla että tuo toimi sinulle hyvin! Neulominen kun on käsityötä, on tarkkaa että saane kädet pelaamaan yhteen.

Nina: Mahtava juttu! Olen iloinen että näistä pikku jutuista oli sinulle hyötyä ja sait mieleistäsi jälkeä :) toine lapanena voi olla jo merkittävästi kauniimpi kuin se ensimmäinen, kun kehitystä tapahtuu nopeasti.

Rouva Silmukkainen kirjoitti...

Minäkin olen saanut hyvät eväät Raikun sivuilta ja opettelin Raikun tavan pitää lankoja. Nyt kun näin täällä tämän ehkä vähän vielä yksinkertaisemman tavan pitää lankoja, niin tykästyin siihen heti. Kirjoneulelapaset on työn alla parhaillaan. :)