lauantai 10. toukokuuta 2008

Jälkijunassa tullaan


Malli Ogee Tunic,
Norah gaughanin kirjasta Knitting nature
Lanka Novita Nalle, menekki 360 g
Puikot 3.5mm

Otsikolla tarkoitan sitä, että usein herään uusiin asioihin vähän hitaasti. Kokeilen kyllä mielelläni kaikenlaista ja opin uutta. Usein laitan blogistaniassa näkemiäni mielenkiintoisia asiioita, kuten lankoja tai malleja "korvan taakse" tulevaa käyttöä varten. Norah Gaughanin neuleet ja kirjat olen noteerannut vain puolella teholla, vaikka kovin hienoja töitä olen nähnyt useissa eri blogeissa. Lopullinen sykäys minulle tuli Tikkuajien piiristä - siellä on syntynyt hienoja toteutuksia, ainakin Sipin ja Solveigin toimesta. Niinpä tilasin minäkin tämän kirjan, ja varmuuden vuoksi törsäsin 30 USD Norah Gaughanin Berrocolle tekemiin vihkosiin.

Ogee tunicista tuli juuri mitä tilattiin: mukava, kesäinen, helposti päälle heitettävä lämmike. Valitettavasti jouduin säveltämään hihansuista ylöspäin mallia paremmin istuvaksi. Ensinäkin, mallin mukaan neulottuna olisi hihan aukosta tullut noin 30 cm korkea. Mallitilkun neuloessani oli tiheys oikea, mutta valmiissa työssä tiheys oli jotain ihan muuta.
Purin siis selän kainaloihin asti, yhden hihan samaten ja hiukan etukappaletta.
Aloitin kaula-aukon kavennukset noin 4 cm alempana kuin ohjeessa. Tein hartiasaumoista suorat ja päättelin kolmen puikon päättelyllä ts. neuloin olat kiinni. Tämä lisäksi laskin pyöriön kavennukset itse, ja siinä kävi pieni töppö: pyöriö ei olekaan ihan täsmälleen istuva pyöriö, vaan jonkinlainen "kulmio". Ehkä saan mutkat höyrytettyä pois, ehkä en.

Koska tiheyteni valmiissa neuleessa heitti jonkin verran, jäi lankaakin yli. Olin varannut 4 kerää Nallea ja valmista tuli 2,5 kerällä. Ainahan voi neuloa sukat... Silti minua alkoi vähän huolettaa. Knitting Naturessa on useita malleja, jotka haluaisin neuloa. Tarkemmin katsottuani huomaan, että erityisesti korkeusuuntaan tiheys on aika tärkeä osa mallien onnistumista. Toinen ongelma ovat kavennukset: jotkut mallit ovat aika säkkimäisen oloisia. Hyvät lukijat, mitä kokemuksia teillä on Knitting Naturen malleista? Miten olette fiksanneet mahdolliset ongelmat?

3 kommenttia:

Nasti kirjoitti...

Komee on! Kuten omassa blogissani kerroinkin, itse tein turbulenceen kunnon vyötärömuotoilut, olisinko kaventanut 4 kertaa kummassakin sivussa. Kirjan mallit on tosiaankin aikamoisia laatikoita. Joissakin vartalo-osa neulotaan ei-niin-perinteisesti, joten muotoilut voivat olla sattumankauppaa. Mutta jos itse neulominen on tärkeämpää kuin lopputulos, silloinhan voi tehdä laatikoitakin, jos vain mallineule on kyllin mielenkiintoinen? Ainahan voi purkaa tai marinoida...

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Olen samaa mieltä- jos neule on tarpeeksi mielenkiintoinen voi neuloa vaikka jotain, joka arkistoidaan pysyvästi kaappiin. Ravelryn prjoketeissani näkyy mm. norjalaistyylisiä takkeja joita en ole koskaan käyttänyt... Itse laitoin tähän kavennukset muistaakseni 6x 8 rivin välein jotta saisin kunnon vyötärön.

Sipi kirjoitti...

Voi että siitä tuli hieno.. ja kiitos vinkeistä, kunhan pääsen tuon puseron tekemisen alkuun niin kavennan kans ainakin vyötäröltä, kun tuota laatikkomaisuuttahan minäkin olen tuossa mallissa hiukan vierastanut :)
Tuo puserosi on kyllä kertakaikkiaan Upea!