Ostin nämä kolme ompelukirjaa tämän kesän Japanin matkallani. Moni varmasti muistaa Yoshiko Tsukiyorin "japanilaiset mekkokirjat" jotka käännettiin suomeksi muutama vuosi sitten? Näissä kirjoissa on hyvin samankaltainen sävy, mutta malleja on runsaasti enemmän.
Vasemmalta oikealle kirjat ovat
Sikäli kun oikein ymmärrän, molempien kirjojen tekijät - suunnittelijat - pitävät mm nettikauppoja ja ovat julkaisseet useita kirjoja. Tämän sanon siis japaninkielen lukutaidottomana, vaikka google löytäisikin webbisivut, ei niistä oikein pääse puusta pitkään. Yllä olevat linkit vievät yhteen suosittuun japanilaisia kirjoja myyvään kauppaan, Pomadour24. Sieltä kiinnostuneet löytävät aarreaitan neule-, virkkaus- ja ompelukirjoja Japanista.
Poikkeuksena Tsukiyorin kirjoihin on näissä jokaisessa oikea puvusto. Yllä toisen Hooray- kirjan mallit yhdellä silmäyksellä. Kuten aina japanilaisissa käsityökirjoissa, valokuvaus on ihan hengästytävän kaunista. Ompeluohjeet ovat selkeästi piirroksilla esitelty - niistä jokainen näkee silmälläkin, että tikkaukaset tehdään vaikkapa 1,2cm päähän reunasta jne. Ompelutaitoinen täytyy olla, mutta koska mallit ovat varsin väljiä ja suoria, selviää aika vähällä sovittamisella.
Perusvaatteita ovat suorat, väljät housut, erilaiset tunikat ja hameet. Söpöjä mutta yksinkertaisia mekkoja ja puseroita on myös. C&S kirjassa on varsinkin kauniita paitapuseroita.
Kaikkein lujimmin minuun osuivat nämä kauniit asustuskuvat. Tämä toisesta Hooray- kirjasta, ja esittelyssä on kuinka ne kauniisti ommellut omat vaatteet voisi pukea syksyllä ja talvella. Ainoa harmitus on materiaalien puute. Nämä vaatteet kun on ommeltu käsittäkseni varsin laadukkaista kankaista - sekä Hoorayllä että Check and stripellä on kyllä kankaiden esittely kirjassa ja taitaapa olla omaa tuotantoakin.
Usein on kritisoitu juuri näiden mallien säkkimäisyyttä ja suoruutta - näistä kuvista saa vähän vinkkiä japanilaisesta pukeutumisesta. Hentojen, suoravartaloisten japanittarien yllä väljät, rinnat ja lantion peittävät vaatteet ovat edukseen. Itse olen kovin lyhyt, mutta en suinkaan keijumaisen kevytrakenteinen. Mitä sitten miettisin jos ja kun ompelen näistä malleista itselleni?
1) Tarkistaisin ainakin kaavan mitat ja miettisin miten paljon haluan ja tarvitsen väljyyttä. Vaikka väljyys on suotavaa, en kuitenkaan tarvitse runsaasti volyymiä! Ja vaikka näissä perusmitoissa olisin kokoa LL, voi koon L tai jopa M vaate silti istua minulle paremmin.
2) Kankaan laskutuvuus ja ryhdikkyys on avainasemassa. Väljä, ommelluilla laskoksilla oleva mekko tai tunika tarvitsee silkkisen pehmoisen ja hyvin laskeutuvan lawn- puuvillan. Kauniisti ikääntyvä mekko tai housut taas puuvilla-pellavasekoitteen.. jne.
3) Nämä ovat hyvin yksinkertaisia malleja, ja niiden on tarkoitus olla yllä väljiä - pukeutuessa pitää ottaa japanilaisesta "tyylikirjasta" mallia asustamisen ja kokonaisuuden suhteen. Eli mietin jo valmiiksi minkä vaatteiden kanssa pidä kutakin yksittäistä ompelemaani vaatetta.
4) Jos vaate istuu olalta hyvin, niin loppuosakin on melkein voitettu. Ja tarkistan myös pituussuunnassa kaavan mitat, jottei vahingossa tule ihan nilkoihin ylttävää vaatetta!
Palataan taas pian neuleasian kanssa!