lauantai 6. heinäkuuta 2013

Käsityötuliaisia Japanista


No ostinhan minä lankaa. Vähän vain, mutta aika täsmäiskulla. Jos olet lähdössä Tokioon käsityöostoksille, suosittelen tutustumaan upouuteen Tokyo craft guide- oppaaseen. Minun matkalleni tämä ei ehtinyt, ikävä kyllä. E- kirja esittelee karttoineen kaikki parhaimmat käsityöliikkeet - juuri ne laadukkaat ja kauniit. 
Minun kokemukseni rajoittuivat tavaratalojen pieniin nurkkauksiin ja perusketjuliikkeeseen. Ei siis mitään ekslusiivisia tai erityisen hienoja liikkeitä, ei Nipporin Fabric Townia... tällä kerralla. Nyt kun Tokiota on ahkerasti tutkittu, voi ensi kerralla perehytä paremmin "alan liikkeisiin". 


Kuten moni muukin, ihastuin tähän Hurmaavat pitsit- kirjaan. Tutkin vähän asiaa ja hoksasin että kirjan mallitöiden langat ovat japanilaisen Hobbyra Hobbyre- kaupan valikoimista. Tiedän että HH:llä on paitsi omia liikkeitä, myös osastoja tavarataloissa. Niinpä sain seuralaiseni taivuteltua Shinjukun Isetan - tavarataloon etsimään HHn osastoa. Löysin Crochet cotton - lankaa, ja ostin sitä sen verran kuin ajattelin tarvitsevani pariin projektiin. Lanka ei ollut huimaavan kallista mutta haluamaani valkoista väriä ei ollut näitä keriä enempää saatavilla. Tästä linkistä pääset Hobbyra Hobbyren japaninkielisille sivuille. 


Ainoa neulekirjani: Kazekobo's simple summer knits and accessories. (Linkki kirjan Ravelrysivulle.)

Hyvä käsityökirjojen osasto löytyi Shinjukun Takashimaya Times Squaren annex- osasta, suuri Kinokuniya- kirjakauppa. ( Kaupan tarkka nimi on Shinjuku south store.)  Kirjojen selaamiselle oli luonnollinen aikaraja, sillä kello läheni liikkeen sulkemisaikaa kun siellä kävimme. Lisävaikeutena on lukutaidon puute: jokainen kirja piti napata hyllystä, ja selata ja sitten taas seuraava... kun japaninkileiset selkämykset kun eivät sano minulle mitään. 

Olen todella iloinen tästä kirjasta, sillä olin katsellut sitä "sillä silmällä" Pomadour24 Etsy- kaupassa. Jos pidät japanilaisista käsityökirjoista, suosittelen tutustumaan ko. kauppaan.  


Kirjassa on vaihtelevasti virkattuja ja neulottuja pikku "boleroita" ja huiveja. Kazekobo- suunittelija tunnetaan myös mm. Vogue knitting lehden sivuilla nimellä Yoko Hatta. Kirja maksoi 1200 jeniä, eli noin 10€. Halvempaa kuin nettikaupassa, mutta toki lennon hinta vähän nostaa hankintakuluja. 


Värimaailma on kesäisen vaalea ja mallit ovat hauskoja. Sinisen ja valkoisen lisäksi löytyy vaalean ruskeaa, punaista ja keltaista. Osa malleista on aika hassun näköisiä veikeen peiken väreissä, mutta jos mielikuvitus antaa periksi kuvitella ne toisen värisiksi on niihin helppo tykästyä. Kirjan suorakaiteen maliset huivit ovat minun makuuni. Ne eivät ehkä sykäytä kokenutta huivineulojaa, mutta sopivat minun simppeliin makuuni. Olen jo koe-neulonut/ virkannut kolmen eri huivimallin testilaput. Hyvä juttu on, että kaikkiin löytyvät langat  varastosta. 


Tokion kävijälle yksi ostovinkki: Shinjukun Takashimaya Times Squaren 11. kerros. 
Yuzawaya- ketjun suuri myymälä, oikeastaan Takashimaya- tavaratalon sisällä. Erittäin runsaat valikoimat mm. korutarvikkeita, tavanomaisia kankaita ja Liberty- kankaita. Japanilaisia lankoja. Kirjoja ja lehtiä. Ompelutarvikkeita, mm kone - ja muita kirjontalankoja.  Ei kuitenkaan niitä hienoja NANI IRO - tai mutkaaan double gauze- kankaita. 

Menin Yuzawayaan hyvin kävellyn päivän päätteeksi. Olin valmiiksi aika väsynyt ja liikkeen valtava, vieras valikoima meinasivat sekoittaa pääni. Lankaosastolla langat olivat 10 kpl muovipusseissa. Esillä tuntui olevan kesälankoja - ohuita puuvillasekoitteita suurimmaksi osaksi. Akryyliä ja villaa oli myös, mutta ei tavattoman useassa vahvuudessa. Värimaailma oli haalean murrettu, moni lanka oli meleerattu tai muuten efektillä koristettu. Esillä oli useita valmiita töitä - virkattuja suurin osa. Lankojen metrit ja vahvuudet poikkeavat huomattavasti eurooppalaisista. Materiaalimerkinnät kannatta varmasti päntätä etukäteen, sillä niidenkin suhteen jäin ymmälleni. Noroa oli vain Silk garden sockin muodossa muutamaa väriä, hinta muistaakseni noin 15€/ kerä. 

En halunnut lähteä tyhjin käsin, joten tutkin valmiiden käsityöpakkausten valikoimaa.


Monipuolisia askartelu/ korupakkauksia. Vasemmalta alkaen:

1) Rannekorupakkaus Yuzawayasta - se on unisex, mutta en itse osaa kuvitella sitä miehen ranteeseen.
En ole juuri koruja tehnyt, ja monet valmiit pakkaukset olivat kovin, kovim hempeän kimaltavia. Tämä näytti siltä että voisi joskus jopa tulla valmista. 
2) Rintarossi- pakkaus Yuzawayasta. Näitä oli useita eri tyylisiä. Näppärä varmasti osaisi tehdä saman sommittelemalla nauhoja, mutta minä en. Uskoisin selviäväni ompelemalla ja liimaamalla. 

3) Koruliike Grain Plairesta ( Shinjuku Mylord). Helmista tekee se ken osaa pienen tursaan, edamame- palon, sakepullon ja sakekupit maskotiksi. Tämä pakkaus vähän laittaa pelkoa puseroon, sillä en ole juuri helmillä askarrellut. Sake ja meren elävät liittyvät kuitenkin yhteen ikimuistoiseen illalliseen, joten on tämä kai pikku pakko tehdä valmiiksi asti. Joskus. 


Huopa-maskottien pakkauksia - näissä aiheena leivokset. Kaikki osat ovat pussissa valmiiksi leikattuina, ilmeisesti nämä osin ommellaan ja osin liimataan valmiiksi. Olivat tarjouksessa, noin 4,5 € kpl. Nämä ostettu em. Yuzawaya-liikkeestä. Niin, ja eikä tässä vielä todellakaan kaikki. Kiinnostaisiko teitä kenties lukea hankkimistani ompelukirjoista? 

8 kommenttia:

Jatta kirjoitti...

Wou. Voi koskahan pääsisi itse noin kauas! Ihania juttuja ja ihanaa kun jaat. Minua ainakin kiinnostais kovasti ne ompeluskirjat :)

outi kirjoitti...

Laitoin jo yhden kommentin (en tiedä mihin se Japaniin se lensi), mutta otetaan uusiksi: Anna tulla vaan omepöukirjoja! Ihana lukea näitä.

outi kirjoitti...

Jestas, mitä tuli kirjoitettua: ompelukirjoja, siis, kiitos.

Heidi kirjoitti...

Aivan mainioita ostoksia. Kuulostaa siltä, että siellä menee pää helposti pyörälle lankojen, kirjojen ja erilaisten tarvikkeiden keskellä.

Soile kirjoitti...

Voi vitsin vitsin vitsi ja pitsi kans. Kyllä se on niin että joskus tuonne Japaniin olisi hyvä päästä. Pitäisiköhän kiikuttaa seittämän numeroa tuonne Ärrälle? Sieltä on kuulemma aiemminkin lohjennut ihan kivasti rahaa jollekin.

Mä jo nään nuot kuvailemasi paikat ja varmaan ne on oikeasti vielä jotain paljon parempaa

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Jatta: Kiitos - nuo pikku "kakkuset" muuten ovat vähän sinun tyylisiäsi :)

Outi: saamanne pitää, täytyy vaan taas kuvata ja kirjoittaa. OVat kyllä tosi inspiroivia.

Heidi: hyvä pohjatyö on ihan ehdoton edellytys! Se Tokyo craft guide voisi olla hyvä opiskelun pohjaksi. Ja kannattaa lähteä, jos voi, levänneenä heti päivän alusta ja mielellän tarkka lista mukana.

Soile: siis ne oikein hyvät mestat vasta olisikin jotain! Sake Puppetsin blogista voi käydä vaanimassa, sama ihminen on tuon Tokyo Craft guiden taustalla.
Ahkerasti kun säästää ja sumplaa lennot, niin ei Tokio ole Lontoota kalliimpi, sen todisti Hesarikin tässä männäviikolla.

Ladetsu kirjoitti...

Onpa kiva nähdä kuvia matkastasi (tää ja edellinen postaus)! Ja tietysti tahdotaan lukea niistä ompelukirjoista! :)

Emma kirjoitti...

Houkuttelevan näköisiä kirjoja, ja niin kauniita!