tiistai 30. heinäkuuta 2013

Kolme japanilaista ompelukirjaa


Ostin nämä kolme ompelukirjaa tämän kesän Japanin matkallani. Moni varmasti muistaa Yoshiko Tsukiyorin "japanilaiset mekkokirjat" jotka käännettiin suomeksi muutama vuosi sitten? Näissä kirjoissa on hyvin samankaltainen sävy, mutta malleja on runsaasti enemmän. 

Vasemmalta oikealle kirjat ovat

Sikäli kun oikein ymmärrän, molempien kirjojen tekijät - suunnittelijat - pitävät mm nettikauppoja ja ovat julkaisseet useita kirjoja. Tämän sanon siis japaninkielen lukutaidottomana, vaikka google löytäisikin webbisivut, ei niistä oikein pääse puusta pitkään. Yllä olevat linkit vievät yhteen suosittuun japanilaisia kirjoja myyvään kauppaan, Pomadour24. Sieltä kiinnostuneet löytävät aarreaitan neule-, virkkaus- ja ompelukirjoja Japanista. 


Poikkeuksena Tsukiyorin kirjoihin on näissä jokaisessa oikea puvusto. Yllä toisen Hooray- kirjan mallit yhdellä silmäyksellä. Kuten aina japanilaisissa käsityökirjoissa, valokuvaus on ihan hengästytävän kaunista. Ompeluohjeet ovat selkeästi piirroksilla esitelty - niistä jokainen näkee silmälläkin, että tikkaukaset tehdään vaikkapa 1,2cm päähän reunasta jne. Ompelutaitoinen täytyy olla, mutta koska mallit ovat varsin väljiä ja suoria, selviää aika vähällä sovittamisella. 

Perusvaatteita ovat suorat, väljät housut, erilaiset tunikat ja hameet. Söpöjä mutta yksinkertaisia mekkoja ja puseroita on myös. C&S kirjassa  on varsinkin kauniita paitapuseroita. 


Kaikkein lujimmin minuun osuivat nämä kauniit asustuskuvat. Tämä toisesta Hooray- kirjasta, ja esittelyssä on kuinka ne kauniisti ommellut omat vaatteet voisi pukea syksyllä ja talvella. Ainoa harmitus on materiaalien puute. Nämä vaatteet kun on ommeltu  käsittäkseni varsin laadukkaista kankaista - sekä Hoorayllä että Check and stripellä on kyllä kankaiden esittely kirjassa ja taitaapa olla omaa tuotantoakin. 

Usein on kritisoitu juuri näiden mallien säkkimäisyyttä ja suoruutta - näistä kuvista saa vähän vinkkiä japanilaisesta pukeutumisesta. Hentojen, suoravartaloisten japanittarien yllä väljät, rinnat ja lantion peittävät vaatteet ovat edukseen. Itse olen kovin lyhyt, mutta en suinkaan keijumaisen kevytrakenteinen. Mitä sitten miettisin jos ja kun ompelen näistä malleista itselleni? 

1) Tarkistaisin ainakin kaavan mitat ja miettisin miten paljon haluan ja tarvitsen väljyyttä. Vaikka väljyys on suotavaa, en kuitenkaan tarvitse runsaasti volyymiä! Ja vaikka näissä perusmitoissa olisin kokoa LL, voi koon L tai jopa M vaate silti istua minulle paremmin. 
2) Kankaan laskutuvuus ja ryhdikkyys on avainasemassa. Väljä, ommelluilla laskoksilla oleva mekko tai tunika tarvitsee silkkisen pehmoisen ja hyvin laskeutuvan lawn- puuvillan. Kauniisti ikääntyvä mekko tai housut taas puuvilla-pellavasekoitteen.. jne. 
3) Nämä ovat hyvin yksinkertaisia malleja, ja niiden on tarkoitus olla yllä väljiä - pukeutuessa pitää ottaa japanilaisesta "tyylikirjasta" mallia asustamisen ja kokonaisuuden suhteen. Eli mietin jo valmiiksi minkä vaatteiden kanssa pidä kutakin yksittäistä ompelemaani vaatetta. 
4) Jos vaate istuu olalta hyvin, niin loppuosakin on melkein voitettu. Ja tarkistan myös pituussuunnassa kaavan mitat, jottei vahingossa tule ihan nilkoihin ylttävää vaatetta! 

Palataan taas pian neuleasian kanssa!

6 kommenttia:

KahviKaneli kirjoitti...

Nuo näyttää niin mun tyylisiltä vaatteilta. Niistä Tsukiorin kirjoista osa minulla onkin. En vain ole saanut aikaiseksi ommella niistä. Kaavat olen kyllä piirtänyt.

Soile kirjoitti...

Oliko sulla tuo alemman kuvan kirja viime möötissä mukana? Jos ei niin voisiko kainovienosti pyytää ottamaan mukan?

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Kahvi kaneli : Nämä ovat kyllä niin kauniita kirjoja katsella - jotenkin soman yksinkertaisia vaatteita.

Soile: Nuo kaikki oli mukana, laitetaan vielä uusiksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Mie ostin jonkin japanilaisen tunikakirjan silloin muuan vuosi sitten ja olen tyytynyt parin mittanauhakokeilun jälkeen vain ihailemaan kuvia..Olen yli 180 cm pitkä, leveäharteinen nainen. Mutta ihania tunikoita kirjassa kyllä on.. ;)

Pitko kirjoitti...

Ai mitä kirjalöytöjä! Saa laittaa niistä lisääkin kuvia. :D

Vasta nyt, kun jokusen vaatteen olen tehnyt itse, alan ymmärtää paremmin sitä, miksi joku vaate ei sovi mulle, mutta toinen sopii. Ehkä ne kehon painopisteet tajuaa paremmin, kun itse leikkaa kankaan ja kokoaa sitten vaatteen. Että kiehtova on tuo ompelumaailmakin. :)

Ingi kirjoitti...

Kiitos kirjavinkeistä, laitoin jo tilauksen menemään!