maanantai 19. tammikuuta 2009

Kannattipa kokeilla!

Slinky Ribs versio, malli Wendy Bernardin kirjasta Custom Knits
Lanka: Novita merinoWool, noin 350g
Puikot 3mm ja 3,5mm

Huima hyppy kannatti: tuloksena on ihan pidettävä neule! Halusin edellisellä postauksella kuvailla, miltä tuntuu tehdä jotain tuttua uudella tavalla. Eli miltä tuntuu ottaa riski ja opetella uutta. Kun se vanha ja hyvä olisi niin helppo ja mukavakin... jää uutuudet kokeilematta. Ja toisaalta, kun kokeilee uutta, on mahdollisuus mennä eka kerralla metsään hyvin suuri. Joskus sitä miettii, kannattiko todellakaan kokeilla, kun neule menee pieleen ja mielipaha on suuri. Puhumattakaan materiaalikustannuksista.

Slinky Ribs on siis mallin nimi, ja se löytyy hyvin kannustavasta kirjasta Custom Knits. Asenne on: tee ilman saumoja, ylhäältä alas. Kirjassa onkin monenlaisia eri hihoja ja malleja, sekä ehdotuksia mallien muokkaamiseen. Sellaisena se on hyvä hankinta. Tein tämän nueleen kaula-aukosta korkeamman kuin ohjeessa ja hihoista hiukan erilaiset kuin ensin kuvittelin. Lanka näet alkoi loppua, joten tein kuin teinkin hihat ilman sileää osuutta. Puserosta tuli todella mukava päällä: saumat eivät tosiaan ota vastaan missään. Tosin uskon edelleen, että saumat ovat tarpeelliset monen mallisisssa neuleissa kestävyyden ja istuvuuvden vuoksi.

Aloinkin miettimään, minkämallisia neuleita olen tehnyt aikaisemmin. Ylhäältä alas raglanlisäyksin on tietenkin Baby cables and big ones too. Alhaalta ylös, raglanistutuksilla oli Colette. Alhaalta ylös, pyöreällä kaarrokkeella on edellinen pusero selä Tangled Yoke cardigan.
Oma suosikkini saumattomaksi puseroksi on perinteinen kalastajaneule gansey. Alla kuvat veljeni vaimolle tekemästäni ganseystä ja hihan alusesta: sinne neulotaan kiila, joka antaa ihanan liikkumavapauden. Näitä puseroita olen tehnyt useita, sillä ne ovat aika perinteisä ja tosi mukavia yllä, ohuen langan ja saumattomuuden vuoksi.Neule tehdään alhaalta ylös pyörönä, ja kainalokiila lisätään samalla. Etu-ja takakappale neulotaan erikseen ja silmukoidaan yhteen.Hihan silmukat poimitaan reunoilta, ja kiila kavennetaan alaspäin neuloessa. Etuna vielä se, että jos hihansuu kuluu rikki, sen voi neuloa uusiksi alaspäin.Tässä vielä koko kuva. Rakastan pintaneuleita, jotan tätä oli kiva tehdä silloin v. 2005.

Kaiken kaikkiaan haluaisin tehdä tästä neulevuodesta kokeilujen vuoden. Venyttää rajojani neulojana ja käyttää uusia tekniikkoja ja lankoja. Koettaa kestää sitä epäuskoa ja epävarmuutta, mitä uuden tekemisen kanssa aina on. Listallani on ainakin aidon Fair Isle - neuleen tekeminen ja eestiläisen pitsin neulominen. Entä lukijani, mistä te haaveilette?

8 kommenttia:

Markka kirjoitti...

Ihana slinky ribs! Mä tahtoisin tehdä saman neuleen, keskittymiskyky yleensä riittää vaan pieniin neuleisiin.

Nasti kirjoitti...

Hieno tuli, tosiaankin!

Mä haaveilen siitä itsesuunnitellusta neuleesta... Jonkinlaisia hajanaisia mielikuvia on, mutta en ole vielä osannut edes piirtää sitä. Ja kun maailmassa on vielä niin monta ihanaa valmistakin mallia neulottavaksi! Tai ehkä mun rima on juuri siitä syystä niin korkealla, kun tuntuu, että täytyisi yltää heti huippujen tasolle. Ja toisaalta tuntuu, että kaikki on jo keksitty. Erilailla yhdistelemällä vanhoja juttuja saa uuden, mutta onko se sitten kuitenkaan uusi keksintö?

Villasukka kirjoitti...

Komppaan Nastia - itse suunniteltu pusero tai neuletakki. Mutta se taitaa vielä pelottaa liikaa. Yhden esteen olen itse asiassa juuri ylittänyt. Tein piiiiiiitkästä aikaa sukat varpaista alkaen ja nyt löysin mieleiseni aloituksen ja kerrankin sain kantapään kohdalleen. Voinpa tehdä jatkossakin.
Slinky on tyylikäs!

Ja blogger tarjoaa sanavahvistukseksi acids!

Niina kirjoitti...

Onpa kaunis- todella onnistunut neule!!!

Kiva kun kysyit- interakstiivisuus on aina plussaa! Minä haaveilen siitä että saisin vihdoin ufot nollattua, kaikki pois! Ja myös siitä että laikkaamani kankaat joskus vielä muotoútuisivat siksi kauniiksi tilkkupeitteeksi, josta olen haaveillut. Tosin itseluottamukseni koskien ompelijan taitojani ovat tässä matkan varrella hieman karisseet..

milliini kirjoitti...

Itse haaveilen tekeväni tänä vuonna edes yhden pitsihuivin. Tai niin monta, että osaisin tehdä viimein jonkun erittäin upean...

Tosi upea neule, minä ihastuin heti ensikokemalta tuohon ylhäältä alas neulomiseen. Siksi kai seuraavat julkaistavat ohjeetkin tulee olemaan ylhäältä alas neulottavia...

Niina kirjoitti...

Hienosti onnistui, mutta kyllähän se tiedettiin! :) Itsellänikin on toi Wendyn kirja mutta en ole vielä ehtinyt siitä mitään mallia aloitella - kohta, kohta...

Mulla 2009 haaveena tehdä vain onnistuneita (siis sopivia, käyttöön kelpaavia ja mahdollisen lahjan saajalle soveltuvia) töitä :)

-maria- kirjoitti...

Minä haaveilen kokeilevani käytännössä monia Elizabeth Zimmermannin neuletekniikoita ja -ohjeita! Olenkin alkanut neuloa hänen Knitter's Almanacin mukaan vuotta läpi.

Kaunis sekä tuo uusi että vanha neule. Gansey-neuleiden rakenteesta pidän minäkin.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Oi, onpa kiva kuulla teidän toiveistanne!

Nasti ja Villasukka, minäkin olen kokellut suunnitella omia neuleita.. huonolla menestyksellä. Salaisuus taitaa olla siinä, että hakee juuri sitä, mikä on sitä ominta. Pieni idea voi olla se iso juttu. Pyöräähän ei meistä kukaan keksi uudeleen :-)

Markka,ihan samoista silmukoista ne isommatkin työt syntyy - laitat vain useamman vierekkäin ja pusero on valmis...

Niina, mä olen ihan ilolla purkanut tai heittänyt pois ikivanhat ufot jos niitä ei saa tehtyä - armokuolema! Tsemppiä tilkkuiluun!

Kudos!Niina,Tuo on jalo tavoite, joks minullakin on. Tosin alkaa jo muuttua perfektionismiksi, yäk.

-maria- onnea matkaan! EZ on jotenkin tosi vapauttavaa neulottavaa, on pakko katsoa asioita uudella tavalla.Vuodessa ehtii vaikka mitä...