perjantai 5. maaliskuuta 2010

Arkistojen aarteita: Norjalainen kausi


Kyselin kiinostaisiko ketään nähdä vanhoja kirjoneuleitani, ja kyllä niitä joku oli kiinnostunut näkemään. Tässä siis tulee ensimmäinen erä arkistoista!
Olen omat oppirahani maksanut kirjoneuleissa: ensimmäistäni tein joskus lukioaikoina, ja se ei koskaan valmistunut. Toisena tein yhden ikimuistoisen kirjoneulekaarrokkeella olevan puseron kaikista mahdollisen epäsopivista jämälangoista, myös lukioaikoina - ja puseron kaarroke oli niin kireä, että hyvä kun pää meni läpi ja kädetkin nousnivat itsestään ylös!


Tässä Ingeborg, Dale of Norway mallilehdestä numero 126. ( Ravelry-linkki) Neulottu joskus vuosien 2003-2004 aikoina, muistelen niin. Lankana Novitan Florica, punainen on ohutta Pirkka-lankaa.

Tästä kuvasta näkee hauskasti tuon nurjan puolen "negatiivina" kuviosta. Samoin jälkikäteen neulotun ja ommellun punaisen reunuksen. Jos ajattelee tämän neuleen vaatimaa työmäärää, niin se tuntuu ihan mahdottoman suurelta. Mutta silloin pahassa Ingeborg-kuumeessa ei sitä työmäärää ajattele, kunhan tekee vain! Into ei lopahtanut , vaikka mallineule oli hankala; sitä en koskaan oppinut täysin ulkoa.Ja yksityiskohta kauluksen reunapitsistä. Tämä takki neulottiin yhtenä ympyränä "steekaten" eli keskellä oli lisäsilmukoita, jotka leikattiin lopuksi auki. Kainaloissa oli pari lisäsilmukkaa, joiden ympäriltä ommeltiin koneella ja sitten leikattiin auki. Ja se jos mikä oli jännää, ettei vain neule purkaudu tai kone revi lankoja. Sitten neuloin reunakaitaleen ja reunapitsit ja ompelin ne kiinni. Mitään sopivia solkia en ole tähän hankkinut, enkä ole tätä juuri käyttänyt. Oli vain pakko saada tehdä!


Norjalainen kausi jatkuu - kuvassa Solveig Hisdalin kirjasta Kuviot silmukoiksi neulottu perhoskuvioinen takki.
Lanka on Floricaa, neulottu myös joskus vuosina 2003-2004. Tässä takissa on samanlainen rakenne kuin Ingeborgissa: neulotaan ympyränä, vahvistetaan reunat siksakilla ja leikataan. Neulotaan viimeistelykaitale ( vai olikohan tässä tarkoitus olla ihan samettia?) ja ommellaan kiinni.
Tämä menee myös osastoon "Pakko neuloa, mutta ei tule pidettyä." Muistan ihastuneeni Hisdalin kirjaan, mutta en pihinä ja köyhänä viitsinyt oikeasti sijoittaa rahaa hyviin lankoihin. Niinpä neuloin tämän ja yhden toisen mallin siksi, että niihin löytyivät värit Floricasta. Valitettavasti toinen neule tästä kirjasta oli katastrofi.

Neuloin " vihreällä pohjalla tummansinisiä lehtiä" ( Ravlink) valmiiksi asti. Vahvistin reunat ja leikkasin edestä auki - kuitenkin liukas Florica purkautui ompeleen alta! Jouduin heittämään koko takin vartalon roskiin. Nyt kaapin perällä ovat tämän takin hihat ja uudet langat, odottamassa että uskaltaisin neuloa vartalon uudelleen.) Se oli Norjalaisen kauden loppu.

14 kommenttia:

Soile kirjoitti...

Minusta nuot molemmat ovat aivan ihania! Ja tuo nurja puolikin, huh. Hisdalilla on monia tosi kauniita malleja, joita aina ajattelen tekeväni, sitten joskus.

Altocumulus kirjoitti...

Kauniita ja niin siististi tehtyjä!

Heleena kirjoitti...

Aiva ihania! Ensimmäisen voisi laittaa vaikka nurja puoli päälle niin kaunis kuvio syntyy. Molemmista näkyy että teet huolellista työtä!

Nasti kirjoitti...

Upeita! Jännä että silloin neulontauran alussa sitä uskaltautui (tyhmän)rohkeasti tarttua vaikeisiinkin töihin, itselläkin on joitakin kirjoneulepaitoja kaapissa siltä ajalta, ei tosin lähellekään yhtä vaativia kuin nämä sinun.

Raskitko ottaa noita neuleita uusiokäyttöön? Tulisi vaikka aivan upeita tyynyjä! Silloin niitä voisi ihailla jatkuvasti, toisin kun niiden maatessa kaapissa... Näin ajatuksena heitän.

Kaisa kirjoitti...

Upeita neuleita! Tosi harmi jos noille ei tule käyttöä. Toisaalta, monesti neulehommissa se prosessi on lopputulosta tärkeämpi. :)

kaisa kirjoitti...

Vau, hienoja! En minä vaan jaksais neuloa tuollaisia kirjoneuleita.

Heidi kirjoitti...

Valtavan kauniita! Nurjaa puolta katsoessa näkee kuinka tasaista ja kaunista käsialasi onkaan.

hiisa kirjoitti...

Noissa on kyllä tosi kova homma. Todella kauniita molemmat.

Minna kirjoitti...

Tuosta nurjasta voisin olla kateellinen! Tai en voisi, vaan olenkin :)

Kirjoneuleiden ongelmallisuus tulee ilmi juuri tuossa käyttämättömyydessä. Haastavia neulottavia, upeita vaatteita - mutta itsellänikään ei vaan tule käytettyä. Tosin aion korjata tilanteen kunhan kerkiän. Tuollainen lehtineule olisi mahtava!

Raisu kirjoitti...

Mielettömiä! Tykkään hurjasti Hisdalin kirjasta ja olen aikoinaan jo ostanut langatkin yhtä neuletakkia varten. Floricaa!!!:D. Melkein järkytyin, kun luin tuon tekstisi langan liukkaudesta. Toisaalta, olen surkea kirjoneuleissa. Jo pienissä hihapätkissä menee hermo. Joten totuuden nimissä, riski Floricasta tehdystä Hisdalin takista on melko olematon ;D. Uskomattoman taitava olet!

O kirjoitti...

Ihania neuleita, ja tosi kiva että avaat meille lukijoille arkistojen aarteita :) Minä kyllä toivoisin, että käyttäisit tuota Ingeboria, aivan mielettömän kaunis takki reunapitseineen kaikkineen! Mutta hui millainen tarina kirjoneuleen leikkaamisesta ja purkautumisesta, kyllä ottaisi tuollainen todella päähän. En Ole moista kokeillut, mutta olen vaan kuvitellut, että ommeltu reuna kestäisi mitä vaan...mutta niin ne langat vaan voivat karata ommellustakin reunasta. Teen nyt itse kirjoneuletta, onneksi sitä ei leikata..
Outi

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Soile: voisin hyvin kuvitella sinut muutamaankin Hisdalin neuleeseen :D

Altocumulus ja Heleena: kiitos että huomioitte jäljen! Olen ommellut tilkkutöitä käsin ja siinä tuli pakostikin siistit pistot

Nasti: omat arkistot auki vain ;D En vielä ole ajatellut uusioida, ans kattoo jos ne 10 vuotta kulkevat tuolla mukana.

Kaisa & Kaisa: sillmukka kerrallaan nämäkin on kaikki tehty, ja tosiaan, prosessi on tärkeämpi kuin itse tuote näissä tapauksissa.

Heidi: Kiitos, sen voi kyllä harjoittelemalla oppia - ja pingotus korjaa monet ongelmat!

Hiisa: se tekemisen pakko vaan vie mennessään...

Minna: niin, kun osaisi valita sen mallin, jota käyttäisi edes joskus. Joku juhlaneule olisi aika pop.

Raisu: älähän hätäile, onnistuu kyllä! Virkkaamalla villalangalla vahvistuksen, neulomalla leveämmän "steekin" eli enemmän lisäsilmukoita, niin ihan varmasti onnistut!

Outi: Kieltämättä Ingeborg voisi olla hieno vaikka.. vihreiden maastohousujen kanssa, ei olisi liian "kansallispukumainen". Yksi juttu, jonka tein väärin, oli liian harva ommel - ja liian lähellä ommelta poimitut silmukat. Olisi pitänyt jättää enemmän välisilmukoita!

Pampuliina kirjoitti...

Wow, on siinä ollut työsarkaa, KAUNIITA!
Hieman kade täällä en nimittäin ikinä pystyisi moiseen, tuo kirjoneule on minulle liikaa :)

satumh kirjoitti...

siis W O W mitä upeita luomuksia! ite en vois kuvitellaakaan saavani tehtyä mitään tuollaista, ei oo kirjoneule mun kaveri..