torstai 8. heinäkuuta 2010

Syksyn 2010 neuleideoita


Olen odotellut jo muutaman kuukauden kirjaa New England Knits - Timeless Knitwear with a Modern Twist. Tekijät Melissa LaBarre ja Cecily Glowik MacDonald, julkaisija Interweave Press.
Yllä olevassa videossa neulesuunnittelijat kertovat työn taustoista ja näyttävät kirjan malleja. Lisää näkymiä kirjaan on muuten tämän linkin takana.
Olen ihastunut yleisvaikutelmaan: monikäyttöisiä, ulko/sisäneuleita, monessa on kiva pikku juju. Esimerkiksi videossa minuutin kohdalla vilahtava ruskea pitsineule taikka 2min 25 sek kohdalla sininen, taskullinen Mystic Pullover... tai Melissan yllä oleva violetti neule. Ravelryssä olevat löytävät kaikki mallit tästä. Olkoonkin, että kaikki kirjan värit ja langat eivät ole minun makuuni, on hauska ideoida mistä langasta itse tekisi oman version.

Syksyn Novita

Novitan mallit ovat olleet nähtävissä jo jonkin aikaa nettisivuilla, mutta tänään pääsin asian äärelle, kun uusi Novita tupsahti postiluukusta. Kyllä, tilaan sitä edellleen ja käytän jopa Novitan lankoja... joskus. Tänään haluan nostaa esille minun silmääni tarttuneita pikkuseikkoja, jotka mielestäni kertovat siitä, että Novita on seurannut palautteita, siinä määrin kuin voi. Nämä alla olevat muistan olleen puheenaiheena, kun Novitaa kritisoitiin tuossa männävuonna...

1. Luumu ja Petrooli takaksin värikartalla! Tosin Tempossa , Seiskassa ja Isossaveljessä, mutta kuitenkin. Itse ihastuin Isoveli-langan väriin 067, meleerattu ruskea.

2. Luonnonmukaisuus ja lampaan värit Lampola-langassa, eli Huopasen tyyppinen ihan lampaalle tuoksuva lanka huovutukseen. Oliskohan nyt aika rääkätä pesukonetta?

4. Ohut sukkalanka ja sille mm. pitsineulemalleja. (Ticotico jatkaa samoissa väreissä)

5. Monimutkaisempia neulemalleja niiden helppojen, näyttävällä langalla tehtyjen lisäksi.

Ilahduttavaa nähdä kauniita palmikko- ja pitsineuleita, kuten naisten mallit nro 51 ja pitsitunika monesta langasta, malli 48 Rose Mohairista. Oma lempparini on Novitan Alpacasta neulottu lyhythihainen tunika, malli nro 44. Vähän vain pelkään, että se ei ole kovin pukeva minulle, joten pitää tuumia vielä hiukan.

Jos laittaisin "miinuslasit" silmilleni löytäsin paljonkin ei-niin-kiinostavaa ja kiperää sanottavaa lehdestä, langoista ja Novitasta. Mutta kerta kaikkiaan nämä positiiviset puolet nyt hyppäsivät esiin, puhun mielummin niistä.
Kun tietää, mitä tekee, saa onneksi lähikaupasta kohtuu hyvän valikoiman kohtuullisia ja hyviä lankoja. En pidä sitä ollenkaan huonona asiana. Varsinkin tarkan euron ja /tai himoneulojien pelastus ovat ne helposti saatavat, kohtuulliset langat. Itse asisssa taitaa olla pakko tehdä ruskeameleeratusta Isosta veljestä jotain kivaa... Mitä mieltä olet sinä, hyvä lukija, videosta tai Novitan uutuuksista?

Edit: Ja vielä lisää neuleinspiraatiota: Knittyn First Fall 2010 numero ilmestyi!

9 kommenttia:

Ladetsu kirjoitti...

Kirja vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Huomasin sen aikaisemmin Interview Knitsistä, mutta en tiennyt sen olevan noin ihana. :) Novitan langat laitoin aikaisemmin pannaan. Nyt olen harkinnut kuitenkin ostaa Nalle Kukkaketoa ja Tennesseetä. Onhan ne halpoja ja osa hyviäkin, mutta löydän itselle sopivampia värejä ja materiaaleja muista merkeistä.

Nasti kirjoitti...

Kiitti vinkistä, tuo kirja on mennyt minulta tähän saakka ihan ohitse. Siinähän oli useita varsin ihquja malleja! Novita syksyn värikartan vilkaisin jo aiemmin ja huomasin että muutamia mukavia värejä olisi tulossa. Minulla sattuu lähin Novitan lankoja myyvä kauppa sijaitsemaan 3oo metrin päässä, joten varsinaista lähilankaa siinä mielessä :) Joten muutama pusero niistäkin tulee tehtyä vuodessa. Neulemalleista en kyllä ole löytänyt vuosiin mitään sykähdyttävää...

Villasukka kirjoitti...

Videota en nyt jaksa katsoa, liian kuuma yhtään mihinkään aivoja vaativaan.

Novitan mallit olen nähnyt vain netissä, ja tuo nro 44 iski minunkin silmääni. Mutta se oli se ainoa... Langoista - ohut sukkalanka on ihana ajatus, varsinkin kun sitä on toivottu pitkään. Kunhan vielä saisi yksivärisenä tai semisolidina ja laajan värikartan kera. Paksummat langat eivät kiinnosta minua ollenkaan. Alpakkalanka kiinnostaisi, mutta ne värit...

outi kirjoitti...

Minäkin laitoin merkille Novitan värikartta-asiat. Lehdessä oli yksi kiinnostava malli Isolleveljelle ja mietinkin, josko sitä yrittäisi vaiko eikö. Tuo mainostamasi kirja on ihan uusi mulle ja bongasin kyllä kaksi tosi houkuttelevaa mallia noista kuvista. Eli kiitokset infosta! Ja hei: sun blogi näyttää uudelta! Kivaa!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Emmanuelle: Sama mieltä minäkin, suurimmaksi osin kuitenkin tulee valittua ei-Novitaa. Floricasta ei ihan saa Shetlanninvillaa, ei vaikka yrittäisi.

Nasti: miten mä vähän arvasin, että sinun makuusi voisi sopia? :D Novitan neulemallit, hmm... mutta ainakin yritystä on parempaan suuntaan kuin vain "neulo 4 sileää kappaletta muhkeasta langasta."

Villasukka: Katso ihmeessä kun helle hellittää :D Joo, minun unelmissani Novitalla olisi täysvillainen Seiskan vahvuinen lanka (cascade220) ja hyvälaatuinen sarja Floricaa 35 värissä. A girl can dream...

Outi: ollos hyvä vain, kiva että on muillekin iloa!! Blogin ulkoasu johtuu siitä, että se heittelee itse fonttikokoka miten sattuu, ei ole mikään designvalinta :(

Jatta kirjoitti...

Kiitos kivasta kiteytyksestä! Hyvä kun poimit ne positiiviset jutut tähän meitä varten, jotka kuulemme Novitan tuoreista edesottamuksista blogien kautta. Käytän itse aika paljon Novitan lankoja ihan vaan oman impulsiivisuuteni vuoksi, mutta aina vähän arveluttaa se kesto neuloessa... Luxus Alpaca on ihanaa ja olen ihan rakastunut sen sävyihin, mutta yksi neule venähti pilalle blokkausvaiheessa niin jäipi siitäkin vähän kakka maku suuhun. Hmph. Aina löytyy jotain rutistavaa :P

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Jatta, ihan sama juttu siinä ostamisessa, ei malta odottaa ja kun tuon tuosta nappaa, pääsee heti tekemään. Novitaa käyttäessa vaan pitää tarkistaa odotuksensa tietylle tasolle. Ja kun kaikki kokeilut eivät kuitenkaan ole paljon neulovalle niitä "laatulangan" paikkoja, sopii Novita hyvin siihen tarkoitukseen. Onhan niitä vielä oikeasti kurjia akryylejä - näin turkkilaisia lankoja Keskisellä ja ne olivat jo aika ... narskuvia.

kaarnainen kirjoitti...

Ostin viime syksynä mielijohteesta keltaista Tempoa. Sävy oli NIIN kaunis. Sehän nyppääntyi kamalasti ensimmäisellä käyttökerralla, hyi.
Sen jälkeen olen katkeruuksissani ostanut vain yhden kerän Nallea. Uusissa värikartoissa on Jambon aivan valtavan ihana tumma punainen, josta mielin lantiomittaista takkia, mutta langan kestävyys kyllä epäilyttää... Novitan malleista en ole koskaan toteuttanut yhtään sellaisenaan, mutta jotain ideoita ja vinkkejä saa aina.

Kiralia kirjoitti...

Kiva kooste, kiitos siitä. Munkin silmään etenkin toi malli 44 iski heti. Sitä voisi ehkä tutkailla lisää. Ja Novitan lankoihin olen jumittunut minäkin juuri tuon helpon saatavuuden kanssa. Ehkä sitä joku päivä jaksaa suunnitella niin pitkälle, että raahaa itsensä ihan lankakauppaan uusien valikoimien äärelle... :D