sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Pinnan alla

Niin, neuletauon aikana ykkösharrastukseni on matkustaminen ja laitesukellus. Tällä kerralla matka vei... 


Sukeltamaan Pohjois- Sulawesille. Sieltähän niitä lomakuvia otetaan! Pinnan alla näkyi hengästyttävän upea lajien kirjo- erilaisia koralleja, sienieläimiä, kaloja, rapuja, ja vaikka mitä.  Vesi oli lämmintä, + 29 yli 25 metrin syvyydessä. 


Kilpikonnat viihtyvät hienosti luonnopuiston alueella. Lähes joka sukelluksella nähiin ainakin yksi kilppari, parhimpina kertoina bongatiin kilpikonnia paria  erilaista useampi yksilö. Tämä kaveri taisi olla unilla, ja heräsi sitten sukeltajien ilmakuplien ääneen. 


Koralli, jossa pari matoeläintä - nuo pölyhuiskun näköiset otukset. Josksu sitä unohtaa, että pinnan alla näissä oloisa ei ole kasveja, vaan eläimiä. 


Bongaa kuvasta lehtikala. Se heiluttaa itseään puolelta toiselle, kuten veden mukana liikkuva lehti ja naamioi itsensä saalistajilta. 


Hämmästyttävää kyllä, näissä oloissa mureenat eivät olleet kovin yleisiä. Tässä yksi komea täplämureena kurkistaa kolostaan. 


 Jos mureenoita ei niin vain löytynytkään, sen sijaan kuvan esittämiä vapaakiduskotiloita oli runsaasti, mitä mielikuvituksellisimmissa väriyhdistelmissä. Kuvan "etana" hengittää keltaisien, ruumin ulkopuolella olevien kiduksiensa kautta. Kovin pieniä ovat näistä nudibrancheistä useimmat,sellaisen 2-3 cm pituisia, jotein aika lähelle sai mennä nähdäkseen. 


Vuokkokaloja laskin viittä erilaista - tässä se elokuvastakin tuttu vuokkokalalaji. Sukeltaminen pohjois- Sulawesillä oli upeaa lajien runsauden vuoksi. Meidän kohteemme sukelluspaikat olivat suurimmaksi osaksi lähes pystysuoria seiniä, joiden kohdalla oli vaihtelevan kovat virtaukset. Joskus virta vei kuin mopon kyydissä, joskus vain kellutti kivasti eteenpäin. 
Palataan pian neulekuviin - ja tunnelmiin. 

9 kommenttia:

Heleena kirjoitti...

Uskomattoman ihania lomakuvia!
Kiitos, kun pääsin kanssasi pinnan alle!

liinu kirjoitti...

Varmaan hieno reissu! Dokkarit koralliriutoilta yms paikoista on upeita, mutta nähdä livenä...

Virpi kirjoitti...

Onpa hienoja kuvia pinnan alta. On varmasti ollut mahtava kokemus :)

Pirena kirjoitti...

minä en sukelluksesta mitään ymmärrä mutta kauniita maisemia veden alla.
Selasin blogiasi aika pitkälle vuoden 2011 puolelle ja olen sanaton. Sinulla on paljon juuri semmoisia neuleita eli pitsiä, kirjoa ja palmikoita, joita itsekin harrastan.

Kaisa kirjoitti...

Upeita kuvia! Matkakuume on taas tosi kova, mutta kahden pienen lapsen kanssa kaukomatkailu taitaa mennä jo itsetuhoisuuden puolelle... :)

Tytti kirjoitti...

Mahtavia kuvia! Minusta mureena on aina ollut symppis otus, kiva nähdä siitä kuva täällä.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Heleena: eipä kestä! Joskus aina kuvatkin onnistuvat.

Iinu: Ihan kaikkein parhaimmillaan olo on kuin dokumentissa olisi. Useimmiten kuitenkin ei nä niitä huippuharvinaisia otuksia, ne näkee parhaiten DVD:ltä.

Virpi: kyllä se aina on hienoa, kun kerran onnistuu pääsemään sukeltamaan.

Pirena: Onpa kiva, että meillä on samanlainen neulemaku! Klikkaamalla valmit- tagia näkee kerralla koko vuoden valmistuneet.

Kaisa: No, kavavathan lapsetkin suuriksi, jotkut sanovat että liian pian. Perheen kanssa pienikin reissu voi olla suuri elämys.

Tytti: Murret ovat mainioita! Indonesialaiset vaan ovat aika pikkuisia Thaimaan vonkaleisiin verrattuna...

Jokke kirjoitti...

Vautsi vau! Makeeta!

Veera kirjoitti...

Upeita kuvia! Itse tyydyn luontodokumentteihin, kun on pientä kammoa avovettä kohtaan. Ehkä joku päivä pääsee näkemään nuokin livenä! Monta vuotta sitten tuli snorklailtua, mutta siinäkin pääsee vain tietyn matkan päähän kaikesta kauniista.