keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Löytötavaraa

Olen neulonut todella aktiivisesti noin vuodesta 1995 tai 96 alkaen. Näihin vuosiin mahtuu siis yksi jos toinenkin neulepusero, sukkapari, pipo ja lapanen.

Minulla on tapana lahjoittaa eteenpäin sellaisia neuleita, joissa on liian pitkä mitoitus ( niitä syntyy vähän liian helposti) tai jotka eivät vain enää mahdu kaappiin. Mutta on niitäkin neuleita, joista en vain tiedä, mitä niille lie tapahtunut. Yhtä neuletta aloin kaipailemaan Aran Knitting - kirjan uuden painoksen ilmestyttyä - nimittäin St Brigidiä (linkki suunnittelijan omille sivuille)

Kesän alussa vanhempien luona käydessä löysin sen! Tämän St. Brigid:in olen neulonut melko varmasti vuoden 1997 syksyllä. Alica Starmoren Aran Knitting oli ilmestynyt sinä vuonna. Tilasin kirjan jenkki-Amazonista. Rakastuin (- ja rakastan edelleen) kirjan analyyseihin aran- paitojen ja myös kelttiläisvaikutteisten neuleiden tarinoihin ja malleihin.

Opiskelijana minulla ei ollut varaa Novitan Nallea hienompaan lankaan, joten tämä klassinen neule on kuin onkin sitä parjattua sekoitelankaa. Tein alareunaan alkuperäisen mallin mukaiset hapsut, jotka on nyt otettu pois.

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kelttiläisiä palmikoita käyttävä Alice Starmore - neuleeni, jotan se oli joutuisaa neulottavaa. Totta puhuen tahtoisin neuloa tämänkin mallin uudelleen, laadukkaalla villalangalla. Moni on versioinut tätä neuletta, katso vaikka Ravelryn puolelta.

Hauskaa oli löytää vanha tuttu. Uskomatonta on sekin, että Aran Knitting- kirjasta pydettiin tässä vuosien 1997- 2010 välillä kolminumeroisia summia netin käytettyjen kirjojen myyneissä. Eivätkä ne numerot alkaneet ykkösellä! Nyt jokainen halukas voi ostaa kirjan uusintapainoksena vähän reilulla kahdellakymmenellä eurolla. Suositelen mitä lämpimimmin jokaiselle, jota kiinnostaa tietää miten aran - ja kelttikuviot ovat syntyneet - ja joka tahtoo neuloa jonkin kirjan upeista malleista. Jotain sopivaa löytyy jokaiselle neulojalle ja lämpimän vaatteen tarvitsijalle.

Lukija, oletko sinä koskaan löytänyt jo kadonneksi luulemaasi käsityötä/ neuletta? Miltä se tuntui?

2 kommenttia:

Vilma kirjoitti...

On se vain kaunis, on se.

St. Brigid on yksi niitä malleja, joita olen ihaillut jo vuosia. Eipä kai siinä mitään niin hirveän erikoista ole, mutta minuun juuri tuo palmikkoyhdistelmä osuu ja uppoaa.

Omien kokemusten perusteella 1990-luvun Nalle ja muut novitalaiset ovat ihan eri laatua kuin nykyiset; pehmeämpiä ja vähemmän nyppyyntyviä. Ainakin tuossa neuleessa sekoitelanka on kestänyt kauniina jo kolmannelle vuosikymmenelle, niin että mitä sitä turhaan suremaan! :)

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Vilma: Malli on kyllä hieno. Muistan kuinka hankala oli tehdä nuo koukeroiden "pohjat" näteiksi, parempi etten katso liian tarkasti tuota kuvaa :D
Olet muuten oikeassa sen Nallen pehmeyden suhteen, neule oli yllättävän pehmoinen ja hyväkuntoinen. Oi niitä aikoja...