sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Kitsesilmäkiri - sukat


Malli: Omatekemä
Lanka: Drops Fabel valkoinen ja Novita Tico Tico pinkki- keltainen
Puikot: 2,5mm

Fiilis: erinomainen

Nämä sukat inspiroituivat Nancy Bushin Tiit's socks mallista. Kysyin itseltäni, ovatko nämä minun sukkani samalaiset? No eivät ole. Joten kutsun niitä vuohensilmä- kirjosukiksi. 

Tällä tavoin voisi periaattessa tehdä mistä hyvänsä kirjoneulemallisat sukat:

Lasketaan sukkaan tarvittavien silmukoiden määrä neuletiheyden avulla ja vähennetään siitä 5% ( kirjoneuleessa ei niin välttämätön). Aloitetaan kärjestä ja neulotaan kärki yhdellä värillä. Tarkistetaan, miten valittu kirjoneulekuvio istuu silmukkalukuun. Tehdään muutoksia - saumaa tai mahdollista vaihtumiskohtaa, jos sellainen on, ei kannata laitta jalan alle. Herkkä jalkapohja tuntee ylimääräiset kohoumat kyllä.  Tämä pieni ja säännöllinen kuviomalli kulkee sievästi ja saumattomasti sukan ympäri. 

Neulotaan suoraa putkea. Sovitetaan välillä jalkaan. Kunnes sukkaa riittää kantapäähän saakka, neulotaan kantapään kohdalle purkulanka ja jatketaan neulomista. Lisätään takana kuvion mukaan tarpeen mukaan, jos pohje levenee ja sukka tarvitsee ympärysmittaa lisää. 

Neulotaan taite tai resori.

Puretaan purkulanka ja poimitaan silmukat kantapäätä varten. Tehdään nk. thumbjoint heel. Neulotaan ensin suoraan, kaventamatta, noin 2-2,5cm verran. Sitten aloitetaan kavennukset. Tällainen kantapää antaa vähän "kiilaa" jalalle, suoraan kavantamalla tulisi turhan ahdas ja kireä nilkka. 

Minä tein nauhakantapään, ja kavensin 4s "nauhan" molemmin puolin joka kerros, kunnes totesin kantapän syvyyden riittävän. ( Nauha on kantapään reunoilla olevat silmukat, minulla 4 + 4 kanapään sivuilla)
Vaihdoin neulomissuuntaa, ei ympäri vaan poikittain kantapään poikki.   Neuloin nyt "nauhan" silmukoilla ja kavensin oikean puolen kerroksella kantapään silmukoita pois. Silmukoin viimeiset  silmukat "nauhan" odotamaan jääneen pään kanssa yhteen. Pohkeen lisäykset sain vaivalla menemmään sievästi. 
Nämä sukat aloitin näköjään huhtikuussa 2012, ja ne ovat hävenneet  keskeneräisinä pitkään. Lopulta päätin että neulon pidemmät varret lisäyksien kanssa, jotta sukista tulisi pidettävät. Purin jo valmiista sukasta resortin pois ja neuloin vartta lisää. Toinen sukka oli melkein jo kantapäässä, joten se oli nopsa neulottava. 
Tämä esittelemäni tapa ei ole se kaikkein paras kirjoneulesukkiin. Oikein hyvin istuvat sukat ovat kyllä suuremman suunnittelun vaivan takana. Olen silti tyytyväinen, sain mitä halusinkin ja vielä valmiiksi asti. Tico Ticon pitkät lankajuoksut ja kiva pinkin ja keltaisen vuorottelu ovat piste I:n päälle. 

14 kommenttia:

A-L kirjoitti...

todella herkullisen näköiset sukat! Tuota kantapäätä en olekaan vielä kokeillut... pakko testata itsekin...

Kaisa kirjoitti...

Ihanat sukat! Pakko mennä heti katsomaan, onko minulla vielä tuota värillistä TicoTicoa jäljellä jossain jemmassa...

Sanna kirjoitti...

Kauniit!

inno kirjoitti...

Ihanat. Tico tico näyttää noissa oikein hyvältä! Pitäsköhän sitä itsekin etsiä kaikki väriliukulangat ja tehdä kirjoneulesukkia..

Paula kirjoitti...

Hienot sukat!

Elina kirjoitti...

Onpa sievät sukat!

Ingi kirjoitti...

Todella kauniit, sekä kuvio että siihen sopivat sävyt. Nauhakantapäästä en ollut kuullutkaan, mielenkiintoista!

Pitko kirjoitti...

Virkeät värit ja kauniit kuviot. :) Hienosti häivytetty pohkeen lisäyksetkin.

Soile kirjoitti...

Sukista tuli oikein nätit, hyvin punnerrettu loppuun saakka. Tuota kuviota kyllä pitäisi joku päivä testata.

Neulisti kirjoitti...

Herkulliset karkkisukat. Mulle kans! :)

Emma kirjoitti...

Pitäisi tosiaan kokeilla tuota kantapäätä... Pirteät silmäsukat ;)

Virpi kirjoitti...

Ihanan pirtsakat sukat :)

Nina kirjoitti...

Ihanat!!! juuri näin tuon kuvion ohjeen jossain ja ihastuin, ajattelin kokeilla sitä lapasiin. Niin, ne ensimmäiset kirjoneulelapaseni...kuten veikkasitkin, toisessa lapasessa käsiala oli jo aivan eri kuin ihan ekassa - josta syystä ne ovat myös ihan eri kokoiset :=0 Ensimmäinen menee vielä purkuun, kunhan saan intoa jostain. Tai sitten aloittelen tällä kuviolla toiset ja katson jos onnistuu paremmin :)

Mallaviri kirjoitti...

Siis niiin hienot! Onneksi mullakin on tuohon värkit :-)