sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Sukkarekkassa ja käsityömessuilla Vuokatissa

Sukkarekka - liikkeellä Suomessa lähipäivinä

Olin viikonloppuna reissussa Sotkamossa, vain muutaman kilometrin päässä Vuokatin Katinkulta- hotellista ja 2010 Sukka Summit- tapahtumasta. Olihan sinne ihan pakko päästä käymään - itse tapahtuman yhteydessä oli maksuttomat käsityömessut. Varsinainen Sukka Summit -tapahtumineen, ruokailuineen, muotinäytöksineen ja kisoineen ei siis kuulunut ohjelmaan, kävin katsomassa tunnelmia paikan päällä.

Sukkarekassa sisällä

Sisäpuolella rekassa oli keskellä suuri pöytä, jossa oli laminoituina Novitan ohjeita perussukan tekemiseen; erityishuomio kantapäähän ja kärkikavennuksiin. Myynnissä oli 5€ hintainen pussi, jossa kerä Seiskan näköistä lankaa, puikot ja ohje. Hieno juttu, jos haluaisi oppia ne perinteiset sukat! Samassa paketissa kaikki tarvittava heti saatavilla. Sukkarekka oli muuten tungokseen saakka täynnä ihmisiä, tämä kuva hämää.

Seinällä oli koristeena ja inspiraationa joukko hyväntekeväisyyteen neulottuja sukkia. Ylemmässä kuvassa näkynyt Martta kertoi niiden olevan alunperin Venäjälle neulottuja sukkia, jotak oli käännytetty rajalta tullin toimesta takaisin! Niissä sukissa näkyi todella käsityön ja luomisen riemu .Tunnistin monta malli , mutta joukossa oli selvästi lapsille ideoituja, iloisia ja kirjavia omaperäisiä sukkia hyvin monenlaisia. Mitä ilmeisimmin perusssukka antaa mahdollisuuden kaikille kukkille kukkia!

Myynnissä oli Novitan sukkalankoja; Seiskan raitavärejä, Nallea kirjoväreissä ja TicoTicoa, josta neulotut näytesukat olivat aika kivan näköisiä. Odotan mielenkiinnolla muiden kokemuksia siitä, miten TicoTico kestää käytössä.


Kävin seuralaisten kanssa myös sisällä Sukka Summit 2010 käsityömessuilla. Paikalla oli useita erilaisia järjestöjä, ainakin puu- ja korutuotteita myyviä käsityöläisiä sekä Pirtin kehräämön tuotteita Arja Koistisen käsin värjääminä, ja Kauhavan kangas-aitan edustajia.

Osuimme paikalle sukanneulontakisan aikaan. Yllä "toimintakuva" kisan loppuminuuteilta. En valitettavasti tiedä sääntöjä tarkkaan, mutta kuvasta päätellen neulojat eivät tosiaankaan olleet elämänsä ensimmäistä sukkaa neulomassa, sen verran nopsaan puikot kilisivät. Novitan sivuilla lienee tarkempaa raporttia voittajista.

Esillä oli myös erään armoitetun taitajan käsin nelottuja naisten pukuja 1940- 1980 lvuvuilta. Tekijän nimi oli Maria Toiminen, ja hän eli vuosina 1916-2002. Puvuista oli kertomassa hänen tyttärensä, joka oli itsekin neulonut joitain esillä olleita pukuja. Ihan uskomattoman kauniita, hyväkuntoisia ja pikkutarkasti tehtyjä. Ei voi kuin ihailla taitoa ja tyyliä valmistaa itselleen niin hienoja asuja.

Tilassa oli menossa myös kaulaliinamaraton, tässä kuva hauskasta sisustuksesta maratonpaikalla. Sisällä hallissa oli myynnissä hiukan Novitan lankoja. Kaiken kaikkiaan vaikutelma Sukka Summitista on yhteistoimin tehdystä, alueellisesti merkittävästä käsityötapahtumasta, eikä suinkaan vain Novitan myynnin edistämiseksi keksimästä jutusta.

Tätä kirjoittaessani Novitan sivut ovat nurin - suuri suosio siis! Sukkarekka kiertää Suomea 26.1-6.2. välillä Oulussa, Kuopiossa, Joensuussa, Mikkelissä, Lahdessa, Tampereella, Turussa ja Helsingissä. Toivottavasti moni sellainen, joka turhaan tuskailee sukan kantapäätä tmv. saa apua ja iloa sukan nuelotaan rekan kautta. Odotan jännityksellä raportteja blogimaailmassa - (vaikka neulebloggaaja ei taida olla tämän rekan ensisijainen asiakasryhmä.)

8 kommenttia:

TeSa kirjoitti...

Kiitos hienosta raportistasi.
Olisipa päässyt paikanpäälle katsomaan kiertueen starttaamista.

Palaga kirjoitti...

Olin siellä minäkin ja hauskaa oli. Tein yhden kaulaliinan ja sitten neuloin omia sukkiani. Paljon oli nähtävää ja uusia ystävyyssuhteita syntyi.

Nasti kirjoitti...

Mainio tapahtuma varmaankin! Ja mikä hienointa: ylitti valtakunnallisen uutiskynnyksen. Huomasin eilen jossakin ylen uutislähetyksessä pitkän jutun tuosta tapauksesta.

Heleena kirjoitti...

Mukavaa, että ehdit mukaan ja raportoimaan meille tunnelmia.

-maria- kirjoitti...

Upeita pukuja!

Ehkä rekassa voisi pistäytyä, kun se tänne Helsinkiin päätyy.

outi kirjoitti...

Kiitos reportterille! Kiva lukea tapahtumasta. Meikäläiselle saattaisi sukka-rekka olla hyvinkin tarpeen.. :) Huomioni veivät kuitenkin nuo rva Toimisen neulepuvut. Upeita!

satumh kirjoitti...

olipas kiva nähdä millaista siellä summitissa oli. :)

ps. se myssylanka on sitä mitä ostin mikaelalta sillon sjoen messuilla kun arvoin pitkään että otanko tuota väriä vai punasta ja otin molempia. sillon meinasin että ainaki toisesta tulee huivi mutta eipä tuukaan vaan mario on tekeillä toisestakin, kaksinkertasena. :) lanka loppu tietenki kyllä kesken, mutta onneks mikka on lähellä. :)

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

No arvasin, että siellä on paljon myös blogeissa ja " palstoilla" olevia. Aikataulu oli vain kovin tiukka!
Sukkarekka on tosiaan ollut tapetilla viikon varrella, ensi viikolla sen saapuu jo Etelä-Suomen suuriin kaupunkeihin. Hesarikin uutiskoi asiasta - siellä oli joku oppinut sukantekoa alusta pitäen!