lauantai 5. kesäkuuta 2010

Materiaalit kiertoon...

Olipa kerran gansey - neule. Mallinsa on Norfolk, ja se löytyy kirjasta Fisherman's Sweaters. Kaikkien kalastajaneulekirjojen Äiti, suunnittelijana kun on perinteen tuntija ja uudistaja Alice Starmore.(Ravelrystä löytyy parhaiten kuvia kirjan malleista)

Norfolk on aito, saumaton gansey. Neulottu noin 3mm puikoilla, alhaalta ylöspäin. Kainaloihin on sijoitettu liikkumavaraa antavat kiilat. Hihan silmukat on poimittu kädentieltä ja neulottu ranteeseen päin. Näin voi helposti neuloa uudet hihansuut, kun alkuperäiset rispaantuvat käytössä.

Lankana on Frangipanin 5-ply guernsey wool, tiukkakierteinen 100% villalanka.
Mistä nimi Norfolk? Ilmeisesti yläosan kuvioneule on tallennettu muistiin juuri Norfolkissa, Englannin itärannikolla.

Mutta. Tätä nimenomaista puseroa ei tule koskaan pidettyä. Viisi vuotta se on odotellut kaapissa, vieressään lähes kokonainen 500g kartio samaa Frangipanin lankaa. Värikin on kalastajan ( ja vielä enemmän laitesukeltajan) puseroon sopiva Ocean Deep.

Niinpä pienen, ahkeran hetken jälkeen on tuloksena tämä: lankaa, joka odottaa uutta tulemistaan. Kastelun ja kuivauksen jäkeen tämä on vielä kelpo lankaa käytettäväksi toiseen, parempaan puseroon. Ganseyhyn tietenkin - minun mielestäni ganseyn rakenne on nerokas ja mahdollisuudet monet. Nyt vain pitäisi vielä valita se oikea malli... olisiko se Fulmar ( rav link) vai kuitenkin Caister gansey (rav link) ?

Lisää näitä kauniita kalastajaneuleita löytyy mm. Country weekend knits - kirjasta, tekijä Madeline Weston. Näin kirjan suomennettuna nimellä Kauniit neuleklassikot jossain halpakaupassa noin 15 € hintaan... voin suositella teosta painokkaasti kaiklle perinteistä - ja niiden uudistamisesta kiinnostuneille!

1 kommentti:

Elios kirjoitti...

Rohkea temppu! Mutta varmasti kannattaa, jos löydät mielestäsi paremman mallin. :)