perjantai 24. syyskuuta 2010

Mikä on Pyhän Graalin lanka?

Neulojien kesken on aina puhetta langasta. Mikä lanka oli hyvää, mikä huonoa. Mitä ei enää koskaan halua neuloa, mikä kestää käytössä... Ja niistä ihanista langoista on aina puhe.

Usein keskustellaan langan eettisyydestä ( mulesing -vapaa merino, luomu), alkuperästä ( sama turkkilainen tehdas tekee suomalaiselle ja amerikkalaiselle merkille saman langan eri vyötteellä), laadusta ( kulutuksen ja värin kesto, solmut). Ja erityisesti hehkutetaan niitä unelmaisia lankoja. Jollekin se on Wollmeise, toiselle quiviut, kolmennelle silkki.. ja joillekin se erittäin harvinainen bradpittinp*rsekarvasta tehty lanka.

Eräällä foorumilla verrattiin täydellistä tuotetta Pyhään Graaliin, ja kirjoittajat sanoivat löytäneensä oman Graalin maljansa, kun se täydellinen tuote on pitkällisten etsintöjen jälkeen löytynyt. Nappaan sieltä tämän vertauksen lankojen maailmaan. Mikä on sinulle, lukija, se HG - lanka?


Tämä voisi olla minulle se hienoista hienoin lanka. Tähän lankaan liittyy minulle niin paljon merkityksiä jo ennen paketin avaamista. Puhumattakaan langan tunnusta kädessä: kuohkea, mutta ohut. Ja nuo värit: ne melkein kimaltelevat, sinisen ja vihreän eri sävyt. Metriäkään en ole vielä neulonut, mutta olen aivan myyty.

Olen ollut reilut 10 vuotta Alice Starmoren neuleiden suuri ihailija. Olen hankkinut lähes täydellisen kokoelman hänen loppuunmyydyistä kirjoistaan. Vuosien varrella olen neulonut lukemattomia kalastaja- ja palmikko ja kirjoneuleita, mutta vain yhden lähellä "virallista" lankaa: Border pattern cardigan.

Alice S. tarina on pitkä ja monivaiheinen. Sanottakoon, että tämä armoitettu suunnittelija tuntee hyvin tarkasti erilaisten neuletraditioiden taustat. Onpa hän käynyt Suomessakin tutkimassa meidän perinteitämme joskus 1980-luvulla. Perinne uudistuu hänen käsissään jatkuvasti. Parhaiten AS tunnetaan ehkä Henry Tudor - mallin myötä; sillä hänellä on aivan huikaiseva värisilmä.

Virtual Yarns - yritys myy hänen mallejaan valmiina pakkauksina lankojen kanssa. Firma toimii Skotlannissa, Hebridien saarella. Olen aina ajatellut niiden olevan liian kalliita minulle... kunnes. Aran Knitting -kirjasta ilmestyi uudistettu laitos, jossa on myös uusi malli. Eala Bhan - kaunis joutsen on istuva palmikkoneulatakki. Ja siihen uskalsin minäkin ostaa aidon AS-langan! Kun olen oikein varoissani, hankin a) paksumpaa lankaa b) kirjoneulepakkauksen VY:ltä.

Siinä ne nyt ovat. 425g lankaa. Ja yksi onnellinen neuloja :)

5 kommenttia:

Ladetsu kirjoitti...

Onpa kaunista lankaa! Enpä tiedä mikä itselle olisi se Graalin malja. Ihania lankoja löytyy, mutta se kaikista ihanin ja kestävin ja kaunein. Malabrigo Lace tai Cascade 220 Heathers? Voisi olla. Ensimmäisen kohtalo selvinnee ensi kesään mennessä ja toisen kohtalo tämän vuoden puolella. Heathers on ainakin erittäin pehmeä ja siinä on kaunis hehku. :)

outi kirjoitti...

Onneksi olkoon! Ihana postaus. Ihana taustoitus. Tämän jälkeen jään kieli pitkällä odottelemaan kommentteja itse neulontapresessista ja lopputuloksesta. Mulla ei ole sellaista Graalin maljaa. Olen loppujen lopuksi aika vähän perehtynyt lankoihin; niihin "hienoimpiin" ja harvinaisimpiin. Luulenpa, että ihkulankaosasto minun kohdallani liittyy jotenkin ekologisuuteen niin villantuotannon kuin sen värjäyksenkin suhteen. Eläimillä pitäisi olla asiat jees. Ja joku kotimainen suojelun alla olevan rodun villa olisi makeaa. Tuollaisia vuosikausia haaveiltuja lankoja minulla ei ole. Oikeastaan se on harmi.

mokkakissa kirjoitti...

Voihan pahvi. Törmäsin tähän asiaan jo aiemmin jossain,mutta pääsin siitä yli. Nyt on lienee se kirja pyydystettävä... Tuo lanka-asia on vaikea, koska siihen vaikuttaa niin paljon se mitä on tekemässä... Wollmeise on oikeasti hyvä, samoin Cascade 220, Rowan tweedit, Socks that rock ja Fleeche artist, Norot... Kainuun harmas, Pirkka-lanka, Lopi...

kaisa kirjoitti...

Näyttää ihanalta! Ihan uus tuttavuus mulle. Ja heti tuli mieliteko, haluaisin kans. Mulle on nyt tulossa Englannista Old Maiden Aunt -lankaa,alpakka-silkkiä. Se on ihan taivaallista lankaa! Neulonut en ole vielä, enkä siten tiedä sen käyttäytymistä neuleena.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Emmanuelle: Onnea matkaan kokeiluihin!
Outi: tämä on juurikin sellaista lankgaa, että en uskonut tosissani sitä koskaan saavani. Niin monta vuotta ollut ihan mahdottomuus.
Mokkakissa: no joo, ne hyvät langat onvat myös tärkeitä! Greatest hits - olisi minulla Dropsin alpakka, Felted tweed, Shetland spindrift... mutta tämä on jotenkin niitäkin erikoisempi.
Kaisa: Vanhapikkatäti - langalla on ainakin hauska nimi! Shetlannin langoissa Jamieson's ja Jamieson& SMithillä on hiukan vastaavia.