keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Zimmermania, osa 1

On kauniita puseroita. Niitä näyttäytymismispuseroita. Silmäniloja. Ja on myös niitä peruspuseroita. Sellaisia, jotka lämmittävät vetoisessa asunnossa syksyn kylmetessä, kun tuntuu että kylmä käy koko kämpän läpi.  Tämä on niitä jälkimmäisiä.

Malli: Icelandic Overblouse. Elizabeth Zimmermann, kirjassa Knit one, knit all
Lanka: Plötylopi, luonnonmusta ja kahta eri harmaata, noin 220g
Puikot: olisiko olleet 4,5mm
Fiilis: ihmetystä täynnä...  Erikoinen olka - neulotaan paitaa, lisätään merkityn kohdan molemmin puolin,kappaleen molemmissa laidoissa kunnes saadaan hiha... tai hihan alku. ( Kappale muistuttaa paksua T- kirjainta. ) Neulotaan toinen samanlainen. Olkapäällä ommellaan silmukoita jäljitelleen olat kiinni. Ennen kokeilua pelkäsin että tästä ei tule mitään. Mutta hahtuvan silmukoiminen olikin tavattoman helppoa - hahtuva, joka katkeaa niin helposti, on myös armahtavan kuohkeaa ja tasoittaa käsialan upeasti. Takaosaa nostetaaan neulomalla muutama lyhennetty kerros.

 Elizabeth Zimmermann kirjoittaa tästä puserosta: Voit tietysti neuloa tähän malliin pitkät hiha,t mutta se ei ole tämän käytänöllisen mallin hengen mukaista. Lyhyet hihat ovat EZ:n mukaan kätevät tiskatessa tai leipää leipoessa - siksipä otimme blogia varten harvinaisen action-kuvan.

Tämä pusero ei ole kauneudella  kuorrutetu. Se on hyvin villainen, yksinkertainen, mutta samalla harkiten suunniteltu ja erikoisella tavalla muotoiltu. Todellinen neulojan pusero - siksipä tämäkin malli on syntynyt Elzabeth Zimmermannin omaa kotikäyttöä varten. Hän asui tunnetusti vanhassa koulurakennuksessa kovien pakkasten keskellä, jossa lämmin villakerros on tarpeen sisälläkin. Minä olen iloinen, että kaapissa lojuneet hahtuvat muuttuivat ihanan pehmoiseksi ja käteväksi lämmikkeeksi kotioloihin. 

12 kommenttia:

outi kirjoitti...

Minä olen tuollaisten vaatteiden ystävä. Ja erityisen ilahtunut olen action-kuvasta. näytti siltä, että EZ olisi ollut oikeassa, mutta mikä oli tiskaajan tuomio? Oliko kätevä? Vai tuliko lyhkäisissäkin lämmin?

Katjuksa kirjoitti...

yksinkertaisuudessaan kaunis.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Outi: tämä on yllättävän kätevä, hiki nyt ei tiskatessa tule :D Jotankin kivasti säätelee kropan lämpöjä - onhan täss aika suuri kaula-aukkokin.

Katjusta: kiitos! jos olisin fiksumpi, olisi koettanut raidoittaa tämän jotenkin hienosti. Nyt vain matkin kirjan mallikappaletta..

Minna kirjoitti...

Mielenkiintoinen. Ja uskomaton suoritus. Kokonaisen paidan neulominen hahtuvasta kuulostaa vaan edelleen melkomoiselta.

Ja lyhyet hihat: Pitkään pyörittelin ravelryssa silmiä sellaisilla lyhkähihaisille villapaidoille, että hyvä ihme nähköön (kuten anopilla oli tapana sanoa). Idea on alkanut avautua minulle vasta hiljan.

strilla kirjoitti...

Tuo näyttää tosi mukavalta. :)

Ja kätevältäkin, sanoi hän, joka juuri tänään tiskatessaan nyki valuvia hihoja ylöspäin.

Sama valaistuminen lyhkäisten hihojen suhteen on täälläkin tapahtunut kuin edellisellä kommentoijalla. Nyin ne joka tapauksessa tuohon kyynärpään tienoille, että kai se olis näppärämpää, jos ne olis sillä korkeudella jo valmiiksi.

-sanna- kirjoitti...

Toimivan näköinen kampe. Hieno.

amuk kirjoitti...

Tuolle puserolle on taatusti paljon käyttöä. Ihanan oloinen vaate, käytännöllisyys kunniaan ja tuo pusero on vielä kivan ja mielenkiintoisen näköinenkin kaiken muun lisäksi .

sanna kirjoitti...

Kotikäyttölämmike on hyvä olemassa, sellainen turvallinen ja tuttu jonka voi aina vetäistä päälle. Tuo on varmasti ihanan pehmeä, juuri passeli. Huippu tuo action-kuva - lisää sellaisia :)

Minulla on kotikäytössä Mummun tekemä poncho, punainen valkoisilla raidoilla. Taisi olla kunnon viitta silloin kun sen pienenä sain, nyt se soveltuisi juurikin tuohon tiskaamiseen. Ja neulomiseen ja kehräämiseen tietenkin myös! Eipä ole vielä tälle syksylle sitä tullutkaan käytettyä. Ehkä kaivan sen tänään kaapista.

Iida kirjoitti...

Vau miten mahtavan näköinen!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Minna: No, ei kait tämä mitään, ainaoikein vain... tosin se katkeilu oli jonkin verrran hermoja syövää :D

Strilla: minkä fotogeenisyydessä häivää, sen mukavuudessa voittaa :D Minulla on sama vika; hihat usein päätyvät kiskotuiksi pois tieltä. Siinä mielessä lyhythihainen pusero on kätevä.
-sanna- :kiitos, tämä on oikea työpusero!

Amuk: Kiitos! Harmittelin kun en keksinyt mitään jännää raidoitusta - tämä on aika uskollinen kirjassa olevalle mallille värityksen suhteen

Sanna: koetan pitää blogin ihanana pakona arjesta, joten kuva oli tietenkin lavastettu ;D
Mutta totta on, että jotain tekevä ihminen on paljon kiinnostavampi kuin patsaana pönöttävä. Mummusi neuloma poncho kuulostaa tosi suloiselta. Sen lämpö tulee muualta kuin pelkästä villasta :)

iida: kiitos kaunis :)

Emma kirjoitti...

Yksinkertainen on kaunista, niin myös tämä paita väreineen :) Varsin onnistunut neule!

ArualMaria kirjoitti...

No nimenomaan käytännöllinen neule! Ja nätit on kyllä nuo väritkin.