maanantai 16. heinäkuuta 2012

Mosaic socks


Pohjoisen kesä. Viikonloppuna  aurinko kurkisti pilvien takaa kun kävimme Lapissa mökillä. 


Puutarhassa kukkivat erikoiset lupiinit, särkyneet sydämet, unikot... Pionit olivat vielä nupullaan. Koska minulla ei ole omaa piha tai puutarhaa niin nautin aivan täysillä kun pääsen katselemaan muiden pihoja. Siinä mieli ilahtuu luonnon hehkuvia värejä ja muotoja katsellessa. 


Mosaiikkisukat ovat nyt valmiit. Nämä sukat on neulottu sivuittain, alkaen jalan alla olevasta keskisaumasta. Silmukat luodaan väliaikaisesti, kuvassa näkyy virkattu vihreä aloitusreuna.
 ( Silmukat poimitaan siis toisella langalla virkatun silmukkaketjun nurjalta puolelta.) 
Pohkeen kohdalla tehstiin istuvuutta parantavia lyhennettyjä kerroksia. Kantapään muotoilut tehtiin hyvin samoin kuin Longitudinal - sukissa, eli  kavennuksia ja lisäyksiä sitten toisella sivulla. Tämän sukan päälle tehtiin mosaiikkineuleella pieni kirjoneulekuvio - eli nostettiin edellisen kerroksen silmukka, joka kerroksella käytetään vain yhtä väriä. Kärki neulotaan viimeiseksi, kuvassa näkyy että silmukat poimitaan ja kavennetaan vähitellen pois. Tästä kuvasta näette aloitus - ja lopetuskohdan: jalan alle ei jää ikävää saumaa. Kärki ommellaan suppuun. Aloituksessa käytetty silmukkaketju puretaan pois ja reunat silmukoidaan kiinni. Kyllähän tuosta toki saumakohdan erottaa, mutta jalassa se ei onneksi tunnu!

Nämä sukat istuvat mainiosti, muokkasin ympärysmittaa ja terän pituutta omaan jalkaani sopivaksi. 


Malli: Sideways Socks - Mosaic Sock - versio. 
Ohje on Elizabeth Zimmermannin, kirjasta Knit one, knit all. 
Lanka: Frangipani guernsey 5- ply, yhteensä 85g
Puikot: 2,5mm 1m pitkät pyöröpuikot

Fiilis: Jee! 

Lanka on tiukkaa mutta kuohkeaa. Hyvä, jämäkkä tiheys on tärkeää, jotta ainaoikein- neulos ei pehmene jalassa liikaa. Ajattelen, että nämä sukat onnistuisivat aika kivasti vaikka kotoisasta Novitan Nallesta. Idea näiden sukkien kokeiluun tuli Longitudinal - sukkien jälkeen - sanoisin, että tätä mallia on helpompi säätää istuvaksi, sillä kärjen pituutta ja sukan leveyttä on hyvin loogista ja helppoa sovitella.  
Nyt kun innostuin kokeilemaan sukan neulomista sivulta toiselle, en malttanut lopettaa kokeiluja. Matkaneuleena minulla oli mökillä kantapäästä aloitetut sukat. Eiköhän pian saada tämä mieltä askarruttanut sukkatauti neulottua pois päältä... Mutta. Olenko ainoa, jota nämä asiat jäävät vaivaamaan? Lukija, mietitkö koskaan - "Kuinka tuo on muka neulottu?" - ja kokeilet itse? 4 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Hauskat sukat! Mistä olet muuten ostanut tuon kirjan? Olen jo pidempään etsiskellyt sitä ja kaikki jenkkiläisetkin verkkokaupat myyvät eioota...

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Hei Kaisa!

Samaa ongelmoin minäkin, kirjaa ei tuntunut saavan mistään. Tilasin sen Scholhouse Pressiltä, eli EZn perikunnan nyt pyörittämältä julkaisijalta.
Tilauslomake netissä on kummallisen näköinen mutta toimii, ja he mielestäni tarkistavat huikeita postikulujakin hiukan alaspäin todenmukaisiksi, vaikka ne tilatessa näkyvätkin hurjina. (postikuluista voi laittaa viestiä sinnepäin.)

Kirjan kuvat voivat olla vähän karun näköisiä, mutta mallien ja tekniikoiden potentiaali on huikean suuri.

Kaisa kirjoitti...

Kiitos Mari! Laitoin äsken tilauksen englantilaiseen iKnit verkkokauppaan jolla oli myös tuota varastossa. Hintaa sillekin tuli nelisen kymppiä, mutta jos edes tulisi vähän nopeammin kuin jenkeistä :)

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Kaisa: Loistavaa! iKnit voisi olla siis se paikka josta ostaa kirja näin eurooppalaisena! Laitan tiedon korvan taakse, sillä aina välillä tästä tulee puhetta :D