maanantai 15. huhtikuuta 2013

Sukkapyykkiä ja lankavertailuja

Minulta on joskus kysytty mitä ihmettä minä teen kaikilla näillä neuleilla? Lyhyt vastaus on, että käytän neuleitani joka päivä! 
Erityisesti talvella ovat ohuemmasta sukkalangasta neulotut sukat ihan ehdottomat työpäivän aikana sisä- ja ulkokengissä. Kotosalla taas on hauska tepastella koreissa silmää ilahduttavissa sukissa. Niin, ja nukkuessa täytyy tietenkin olla kylmissä jaloissa sukat.
 Jos pitäisin samaa sukkaparia koko päivän, saisin lattioiden liat myös sänkyyn saakka. Vaikka pidän samaa paria usemman kerran pesujen välillä, en kyllä käytä samaa paria koko päivää! 


8 paria kuivumassa, patterilla on vielä 2 paria.

Olen aika huoleton perussukkien kanssa. Villa-polyamidisekoitteiset nakkaan surutta 40 asteen pesuun kirjopyykin mukaan. Fabel, Zauberball, Kirjo- Pirkka, Sisu ja tietenkin Regian sukkalangat kestävät minun koneessani ihan mainiosti. Ongelmia vain syntyy, jos sukka pääsee livahtamaan kuivausrumpuun muun pyykin mukana. Keräsinkin pikku hiljaa käytössä olleita sukkia ja pesin ihan villapesussa useamman parin.

 Parhaiten kulutusta kestävät Regiat- nuo oikealla olevat raidalliset sukat. Ne on neulottu tiukkaan, 2,5mm puikoilla. 10 vuoden jälkeenkin ovat aivan upeassa kunnossa!

Sateenkaarisukat ovat Zauberballia, 2.25mm puikoilla varsin tiiviiksi pinnaksi neulotut, Pientä nukkaamista on, mutta kestävät pesun hienosti.
Pitkittäisraitaiset Fabel- sukat taasen ovat kärsineet konepesuista eniten. Arvaan, että syynä nukkaamiseen on suhteellisen löyhä neulepinta ainaoikealla. Sukka on hiukan venynyt ja nukkaa jonkin verran.
Oranssit ihanuus- sukat ovat Louhittaren luolan Väinämöisestä. Upea, tiukkakierteinen ja hehkuva lanka! Näillä kurpitsan värisillä sukilla on vain nautiskeltu kotona.

Fabelista ja Kirjo-pirkasta noin 2-2,5mm puikoilla neulotut sileät sukat myös ovat kestäneet mainiosti käytössä ja pesussa. Mutta Regian sukkalankojen voittanutta en ole vielä tavannut. Pesussa ja pidossa tapahtuvaa venähtämistä vastaan kannattaa varautua  neulomalla muutaman prosentin liian kapean ja lyhyen sukan (verrattuna todellisiin jalan mittoihin.)
 Toisaalta, kun on useampi pari sukkia, kulutus on tasaista. Silloin joukkoon mahtuu niitä ihanan pehmesitä laatukuiduista neulottujakin!

Edelisen postauksen turkoosi villatakki on vaiheessa. Sellaisessa vaiheessa, jossa raglania puuttuu enää puolet ja Prosessineulojaa kyllästyttää. Annoin itselleni luvan aloittaa hyvin pienen neuleen varastolangoista, jotta saisin vähän vaihtelua!

11 kommenttia:

Kardemumma kirjoitti...

Hyvin samanlaiset kokemukset minullakin, sukkien suurkuluttajalla, noista lankojen kestävyydestä. Lisään vielä listaan Opalin, noiden sukkalankojen joukkoon. Kestää käytössä.

Emma kirjoitti...

Villasukkia ei koskaan voi olla liikaa ;) Mie en oo tainnu syyskuun jälkeen käyttää puuvillasukkia kertaakaan!

Satu kirjoitti...

Regia on kestänyt mulla myös. Lisäksi on hyvää sanottavaa Sisusta ja mielessä pyörii vielä yksi saksalainen sukkalanka, jota ei enää saa mistään. En muista nyt nimeä.

Meillä kun on sukan- ja piponkuluttajaa, kerään aina koneellisen villapyykkiä ja pesen villan erikseen. Nytkin villasukat jalassa. Mies naureskelee, että mulla on heinäkuussa kahden viikon villasukaton kesäkausi. Pitänee paikkansa.

solveig

Krisse kirjoitti...

Meillä mies käyttää villasukkia töissä päivittäin suurinpiirtein 7 kk vuodesta. Regia on osoittautunut parhaimmaksi. Fabel kestää mulla "kevytkäytössä", mutta turvakengät + jalan hikoilu = nopeasti nuhjaantunut sukka. Schoeller+Stahlin sukkalangat ovat myös olleet kestäviä.

Minna T kirjoitti...

Mulla on Regiasta tehdyt sormikkaat. Niistä tuli alunperin vähän turhan väljät ja yritin kutistaa niitä 60:n asteen konepesussa. Ei kerrassaan mitään vaikutusta. Varsin kestävää lankaa siis.

Pitko kirjoitti...

Multa kysyttiin tänään bussissa, että "mitä sinä teet kaikilla noilla sukilla?". Ilmeisesti kysyjä on tarkkaillut mua sukkapuikkojeni kanssa pidemmän aikaa, pitkin talvea! :D

Perhe, suku ja ystävät tietty sukitetaan, eikä sitä itsekään tosiaan saman sukkaparin kanssa koko päivää kuljeta...

Minna kirjoitti...

Minä taas haaveilen että mulla joskus olisi tuollainen sukkakokoelma. Mutta kun villasukat eivät ole minulle kaikkein mieluisimpia neuletöitä, eikä sitä neuleaikaakaan tällä haavaa liikaa ole. Tahtoo sitten mennä niin, että sukkia on aina juuri ja juuri siedettävä määrä, haaveilen että olisi enemmän, mutta neulon uuden parin kuitenkin vasta kun edellinen hajoaa.

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Kardemumma: Kitos vinkistä! En ole viime aikoina pljon sukalankaa ostanutkaan, neulon varastoista.

Emma: Totta puhut, sukkia oikeasti tarvitsee useammat!

Solveig: Ettei ole Lana Grossa? se on ollut myös käytössä mainio sukkalanka. Minullakin on kumimpaan aikaan sukaton kausi :)

Krisse: kiitos kokemuksista! Scholler & stahl on nimenä tuttu, mutta en keksi olisinko siitä vielä neulonut.

MInna: Kappas- ei antanut edes niissä lämmöissä periksi!

Pitko: oho, joku rohkaistui ksysymään! No tottahan olen neulonut perheellekin monta paria sukkia, sillä hekin tarvitsevat sukkia.

Minna: Totta puhuen mulla on kepoiseti toinen samanmoinen määrä laatikossa....

Parhaat pitosukat ovat minulle kärjestä aloitetut, joku helppo kantapää ja välineinä kahdet minipyöröt. Olen tehnyt niiden neuolmisen itselleni helpoksi joten kyllä niitä vain tulee...

Tanja kirjoitti...

Minusta tuntuu, että vaikka tuolla kaapissa on paljon villasukkia, niin ei ole vieläkään tarpeeksi. Joka tarkoitukseen omat: kotisukat, kenkäsukat, yösukat...
Ootko sää ruukannu Väinämöisenki pestä ihan neljässäkympissä? Mää mietin tuota värin kestävyyttä, että uskallanko pestä koneessa muuten kuin villapesuohjelmalla...

Pirjo-Riitta kirjoitti...

Ihania sukkia!

Minä kerään nykyään sukat ym villavaatteet yhteen ja pesen villapesussa kaikki sen jälkeen kun omat, kolmisen vuotta vanhat (toki kovassa käyttössä, lenkkareissa ym, olleet) sukat on kulunut ihan hiutuneiksi ja venahtaneet epämääräisen mallisiksi (ne oli jotain fortissima sockaa)..
Kiva kuulla että Väinämöinen ja zauberball kestävät hyvin pesua, mulla on niitä lankoina odottamassa, että maltan joskus neuloa niistä jotain. ;oD

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Tanja: Väiskiä olen pessyt vasta villapesulla, sitä haluaa vähän vielä vaalia.

Pirjo-Riitta: Neulo ihmeessä kivat sukat itsellesi! Zauberball kesti minun koneessani normipesun, mutta Väiskiä olen pessyt vasta villaohjelmalla.