sunnuntai 15. marraskuuta 2009

A yarn by any other name would still smell as sweet

* otsikko on mukaelma Shakespearen näytelmästä Romeo ja Juliet; suomeksi Julia sanoo
" Ruusu minkä nimisenä tahansa tuoksuisi yhtä suloiselta". Kysymys kuuluukin, onko lanka yhtä ihanaa minkä nimisenä tahansa?

Kuvassa Toikan Ruska-lankaa noin 110g vyyhti. En ollut uskoa silmiäni, kun törmäsin samaan lankaan Oulunkylän Lankamaailma Nordiassa - Schoppel Wollen Feltro- nimisenä. Olen aika varma siitä, että kyse on samasta langasta: ihanan väristä, huovutettua ja täyttä villaa. No, realistisesti sitä kun ajattelee, eihän ole millään mahdollista että yhdellä firmalla on koneet ja raaka-aineet joka ikiseen lankaan mitä maailmasta löytyy. Tämä on vain hauska yhteensattuma. Toikalta löytyy samaa lankaa kolmessa eri värissä, Schoppel Wollelta taas useampia sävyjä.


Patalappu, halkaisija noin 20 cm
Koukku nro 6
Menekki 55g/ lappu
Ohje Suuri Käsityölehti 11-12, 2009/ Toika

Melkein jätin tämän langan vyyhdille sisustuselementiksi, niin ihanan täyteläiset ja kirkkaat värit siitä on! Ihastelin vyyhteä useaan otteeseen, ja ajattelin että siitä tulisi hyviä patalappuja. Suuren Käsityölehden joulunumerossa olevassa liitteessä löytyi sopivan oloinen ohje, Toikalta sekin.
SK:n ohje on tehty Toikan Berkshire Bulkystä. Minulla on ko. langan lankakartta, ja voin kertoa että se on upean, ihanan pehmoista alpakkaa. Minusta liian hyvää patalappuun. Tälläinen kovis-lanka joka on jo kerran huovutettu taas toimii hyvin kuuman kattilan alla. Koetin hifistellä ja virkata jokaisen kerroksen kiinni piilosilmukalla ja "nousta" ylimääräisellä silmukalla seuraavalle kerrokselle, mutta tässä langassa ei kerrosten vaihtumiskohtaa juuri huomaa.

Niin, Lankamaailma Nordia ei kuulu vakiokauppoihini. Nyt oli tilaisuus käydä puodissa pääkaupunkireissun yhteydessä - siellä vierähti ainakin tunti vain lankoja tarkastellessa. Tapion kaupassa säännöllisesti käyvänä en oikein allekirjoita tuota "pohjoismaiden suurin" väitettä, sillä Tapiolla on enemmän pinta-alaa ja ehkäpä myös lankamerkkejä. Silti voin suositella: entinen kaupunkilainen osasi sinne hyvin ihan yksinään paikallisjunalla.

Norjalaisia, ruotsalaisia ja tanskalaisia lankoja oli joka tapauksessa runsain mitoin, kuvassa maistiaisia ostoksistani.
Ylärivissä takana Gjestal Bris, villa-soija sekoite kaulahuiviin. Marks&Kattensin BomUll, jota oli muuten hyvin tarjolla - pieneen leluun. Järbo Garnin Vinga, lähes pelkkää akryyliä tähän oravaan. Alarivissä vasemmalta oikealle tuttua Maijaa alennuksesta, ehkä lapasiin? Tumma pörröinen kerä on Schoppel Wollen ihana Merino Lace, 20% kid mohairia, 57% merinoa ja loput polyamidia. 50 grammassa on 400 metriä: vahvuus on lähellä Kid Silk Hazea. Lopulta Naturgarn nro 1, täyttä (ja karheaa villaa) jota tarttui 1 € hintaan useampi kerä matkaan. nyt taas nuelomusten pariin: puikoilla on jo Järbota ja Rowania. Saapa nähdä, mitä niistä tulee valmiina.

1 kommentti:

Iida kirjoitti...

Ihanaa värienergiaa noissa patalapuissa. Sopii pimeään marraskuuhun hyvin :)