lauantai 28. tammikuuta 2012

Caister Gansey


Kauniit kuviot, kuin meren pinta pienessä tuulessa ja aaltoja...


Malli: Caister gansey Madeline Westonin kirjasta Country weekend knits                                              ( ilm. suomeksi nimellä Kauniit viikonloppuneuleet)

Menekki 560g kokoon noin 36"
Puikot: 3mm Addi bambupyöröt


Minulla on pitkä viha-rakkaussuhde gansey-paitoihin. Löysin nämä englantilaiset kalastajien puserot Alice Starmoren kirjasta Fishermen's sweaters joskus kultaisen 1990-luvun lopulla. Köyhänä opiskelijana, ennen netin ihmemaailmaa, neuloin monta ganseytä kirjan ohjeilla Novitan Nallesta. 

Vuosien varrella perehdyin ganseyhin lisää ja kirjahyllyyni kertyi netin käytettyjen kirjojen kautta  perusteoksia, kuten Rae Comptonin The complete book of traditional Guernsey and Jersey knitting ja Gladys Thompsonin Patterns for guernseys, Jerseys and Arans. 

Tein veljelleni ja hänen vaimolleen kummallekin oman ganseyn näihin perinteisiin mallehiin perustuen, ja tilasin langatkin Frangipanilta. (Frangipanin lisäksi Wendy tekee myös aitoa ja perinteistä gansey- lankaa.) Lanka on kovaa, viisisäikeistä mutta hyvin tiivistä ja pyöreää. Sitä neulotaan hyvin napakaksi pinnaksi, noin 28-32s/ 10 cm ja kuviointi tehdään perinteiden mukaan oikeilla ja nurjilla silmukoilla, joskus myös palmikoilla kuten tässä mallissa. Lanka on myös aika arvokasta, joten siksi purin ja neuloin tämänkin neuleen vanhan pohjilta. 

Puseroiden istuvuus on vain minulle ollut ikuinen ongelma. Olen pienikokoinen ja hukun reiluihin perinteisiin mitoituksiin. Ganseyt ovat miellyttäviä yllä, sillä ne ovat saumattomia: Perinteisesti kainalon alla on lisäyksillä tehty kiila, joka lisää käyttömukavuutta. Koska hihat neulotaan ylhäältä alas, on mahdollista jälkikäteen korjata työn touhussa rispaantunut hiha neulomalla se uudellen. 

Tämän mallin mitoitus on melkein hyvä. Sanoin melkein, sillä en neulonut helmaan sivuhalkioita. Vartalo-osan väljyys asettuisi varmasti nätimmin jos siinä olisi halkiot, nyt pusero on vähän "pallomainen". 

Joten täydellisesti istuvan ja kauniin gansey-puseron projekti jatkuu edelleen. Mielelläni neuloisin jonkin Elizabeth Lovickin malleista, mutta se Eriskay - gansey edelleen kiusaa minua. Olen niitäkin neulonut jo kaksi, joten ehkä kolmannella kerralla menisi kaikki nappiin? 
Kaapissa odottelee kaksi kartiota hyvin tummaa sinistä Frangipania, niistä voisi neuloa komean miesten ganseyn. Tai ehkäpä kuitenkin yritän uudelleen saada itsellani sen täydellisesti istuvan puseron?

5 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Mä olen katsellut samaa mallia. jos kutoisin sen, mulle varmaan ilmestyis vanha huvila meren rannalla, ja voisin käyttää neuletta tuulisina päivinä ulkotöitä tehdessäni... Tarvis myös pipon ja kämmekkäät, jotka kirjan kuvissa on.

Kiva pusero, mutta minäkin olen miettinyt istuvuutta. Muutenkaan ei ole vyötäröllä siunattu, niin usein tuon mallisissa näytän raskaana olevalta.

Onko Suomessa mikään lanka sinnepäinkään kuin Fragipani?

Sanna kirjoitti...

Kaunis neule!
Tämä gansey oli minulle terminä ihan vieras ja pitikin heti googlettaa lisää tietoa. Voi, miten huikeita neuleita kuvahaulla löysinkään. Neuletietouteni lisääntyi siis kertaheitolla, joten kiitos!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Solveig: Merelliset fillikset ovat tässä mallissa kohdillaan, se on tosi :) Itse mietin ja manaan - miksi en tehnyt vyötärömuotoiluja? Eivät ne mikään rikos ole!

Langan korvaavuutta: Sportweight ja 5 säikeinen lanka olisi vastaavaa.

Norjalaisilla langanvalmistajilla on sellaisia, Gjestal ja Viking of Norway. Oulunkylän Lankamaailma Nordiasta varmasti löytyisi. Vähän käsialasta riippuen voisin kuvitella että Maija tai Veto voisi toimia hyvin, tai vaikka Sisu. Tärkeää on suht tiivis kierre, ja että saa tiheydeksi sen maagisen + 28s/ 10 cm.
Jos vähänkään vain lompakko antaa myöden, ostaisin kuitenkin 2 kartiota Frangipania - kuten tiedämme, sen voi aina purkaa ja neuloa uudelleen....

Sanna: Kiitos itsellesi! Starmoren kirja on muuten käännetty ruotsiksi, nimeltään Fiskartröjor för hela familjen (tmv) . Se löytynee monesta kirjastosta. Siinä on kauniita Aran- ja gansey-malleja.. mutta varo, gansey- kärpänen voi puraista!

Casa kirjoitti...

Huomenta! eilen kävin lukemassa ja ihastelemassa blogiasi mutta en jaksanut kommentoida.. nyt jaksan :D
tosi upean näköinen paita. Tuo yhtenä kappaleena neulominen houkututtaa kyllä :D
Jään kyllä seuraamaan siun blogiasi!

Mari,Prosessineuloja kirjoitti...

Casa: hei vaan ja kiva että viihdyit! Toivottavasit jatkossakin on mielnekiintoisia aiheita. Minulle ganseyt olivat ensimmäinen kerta kun neuloin neuleen yhtenä kappaleena - sittemmin niitä on tullut tehtyä toki lisää ja eri tavoilla.