perjantai 25. toukokuuta 2012

Papillon ja haaste


Malli: Papillon, suunnittelija Svetlana Volkova. Ohje ostettu Ravelrystä 
Lanka: Novita Miami, menekki kokoon 36" 260g
Puikot: 4mm (?)
Fiilis: lisää  kesäpuseroita! 


Tykästyin Papillonin erikoiseen pitsikuvioon ja venepääntiehen. Puhtaan puuvillan neulominen vähän jarrutti intoa. Lopullinen niitti oli kun hoksasin kaksi asiaa jossain puuskassa ostamastani Novitan Miamista. Asia 1: Novitan Miami on hyvin samanlaista kuin paljon kalliimpi Rowanin Calmer - lanka. Asia 2: Tiheys sopisi hyvin mallin ja jotain uutta pitäisi saada puikoille nyt. 

Miamin neuletuntuma oli mukavampi kuin pelkän puuvillan - puuvillaahan tässä on kuitenkin puolet. Lanka on hyvin venyvää, ja koon valinnassa tuli tepposet. Neuloin ensimmäisen version liki helmaan kun tajusin, että siitä tulee säkkimäinen, eivätkä pitsit ainakaan erotu. Siispä pusero purkuun hihoihin saakka ja uusiksi kokoa pienempänä. Voisin hyvinkin tehdä tämän mallin uusiksi, niin on ohje selkeä ja valmis pusero on helppo pidettävä. 
Vinkkini onkin että tämän mallin tulee olla istuva, neule aina venyy ja kaunis pitsikuvio erottuu paremmin. Minua viisaammat ehkä tunnistavat, voisiko pitsimalli olla japanilainen alun perin? (Ravelryssä näkyy vähän paremmin.)


Olen saanut oikein mukavan haasteen Maame Neuloo - blogista. Alla vastauksia, mutta en tällä kerralla laita haastetta eteenpäin. (Vaikka tähän saisi itse keksiä kysymykset!) 

Mikä on viimeisin käsityö jonka olet saanut valmiiksi? 
 • Viimeisin valmistunut neule on Papillon, viimeisin käsityö on pellavahousut kesäksi. 
 • Mikä on lemppari neuleesi? (sellainen jota tulee neulottua aina uudestaan)
 • Olen neulonut muutamankin ganseyn kahteen kertaan, Eriskay ja Norfolk ganseyt Alice Starmorelta.  Ehkä varpaista ylöspäin neulottavat perussukat Wendy Johnsonin ohjeilla, kahdella minipyöröllä. 
 • Kauanko olet harrastanut käsitöitä? Ilokseni olen harrastanut ompelua sellaiset reilun 20 v ja neulomista - olisiko ollut vuosi 1995- 96 kun aloin neuloa puserokaupalla? Koulussa neulominen oli silkkaa tuskaa eikä ompelukone ollut kaverini. 
 • Missä neulot? (kotona, bussissa, puistossa) Neulon telkkaria kuunnellessa, kaikissa julkisissa liikennevälineissä, automatkoilla apukusukin paikalla, kyläillessä... 
 • Lempi lankalaatusi?  Eniten taitaa olla neuleita Dropsin Alpacasta, sanotaan vaikkapa se. Ohut tai DK - paksuinen villa on yleensä se kaikkien omimman tuntuinen. 
 • Ensimmäinen neuleesi? Ala-asteella opeteltiin neulomaan tekemällä tossut. Ensin neulottiin ainaoikein noin neliön mallinen lappu. Sitten jatkettiin 2o, 2n ja muistaakseni kavennettiin kärkeä. Neliön pääty ommeltiin kiinni, siitä tuli tossun takasauma, ja kavennettua osaa kai ommeltiin hiukan matkaa kiinni myös, siitä tossun kärki. Viininpunaista lankaa, ja voi sitä tuskan määrää... Ei vieläkään naurata, mutta ehkä olen jo päässyt yli puikkokammostani :D 
 • Inhokki väri/värit? Sellaista ei oikeastaan enää ole. Jokainen väri toimii oikein yhdisteltynä jonkin toisen kanssa. Vähiten kaapistani taitaa löytyä keltaoranssin värisiä - ja yleenstäkin ruskealla murretun värisiä neuleita. 
 • Mistä ostat lankasi, netistä vai täytyykö lankaa päästä hypistelemään? Olen aika uskollinen asiakas, Lumoava Lanka ja Tapion kauppa ovat suosikkejani. Tampereella ilahdun joka kerta Lankaideasta ja yllätyin Aili Jokisen laajasta valikoimasta. Lankaa mietin aina johonkin tiettyyn projektiin, joten en hurmaannu pelkästä langasta. Voin siis hypistellä hyvinkin pitkään. Helpointa on ostaa tuttuja lankoja, joten suosikkejani ostan kyllä netistä myös. 
 • Mikä saa sinut onnelliseksi juuri nyt? Kummitätiä ilahdutti kummitytön kirje, jossa oli hieno piirros ja itse kirjoitettu viesti. Lisäksi mukana oli kummityttösen pisin ketjuvirkkaus. Hän on ekaluokkalainen. 
 • Mistä löydät uudet neuleohjeesi ja ideat? Selailemalla lehtiä ja kirjoja, Ravelryn ystävät- toiminnon kautta. Usein inspiraatio on usean pikku tekijän summa, väri tuolta, lanka täältä, malli sieltä. Olen siinä mielessä helppo, että neulon mielelläni myös juuri ohjeen oloisen neuleen. Pääsen siis nauttimaan neuleprosesssista, kun asiat on valmiiksi mietitty. 
 • Neule josta olet eniten ylpeä? Hmm. Vaikea kysymys. Ehkä ennen blogia neulottu Dale of Norwayn Ingeborg. ( Ravlink)  Sitä neuloessa moni ennen vain muilla neuleilla harjoittelemani taito "puhkesi kukkaan" ja lopputulos on viimeistelyä myöten täydellinen. Kirjoneulepinta on siistiä, norjalaiset koneella ommellut steekit ja niiden viimeistely onnistuivat. Kaksinkertainen reunus, neulottu ja virkattu menivät myös hyvin. Harmi kyllä Ingerborg ei oikein pääse käyttöön, vaan raukka odottaa varastossa... 


8 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Kaunis Papillon, upea väri! En olekaan vielä tuota Miamia kokeillut, pitäisiköhän?
Ps. Minun blogissani on sinulle tunustus :)

Näppi kirjoitti...

Hieno paita tuli ja oikein kesäsen värinen vielä.

Viivu kirjoitti...

Todella kaunis. Hämmästelen aina, miten nopeasti muilla syntyvät isot neuleet.

Hanna kirjoitti...

Jännä pitsikuvio. Ei taida olla yllätys, että tykkään tuosta langan väristä. Kaunis pusero!

Neulisti kirjoitti...

Hurmaava kesäneule, istuu sinulle todella hyvin!

Ladetsu kirjoitti...

Kaunis paita ja ihana väri! Tuo pitsikuvio on kaunis(myös).

Tess kirjoitti...

Kaunis kesäneule! Koska mulla on meneillään hellittämätön punaisen värin kausi, on myös todettava värin olevan just eikä melkein :D

Mie oon tehnyt Miamista vauvanpeiton virkkaamalla ja jotenkin tuli silloin ajatus, että venyvyyden takia en uskaltaudu tekemään siitä langasta paitaa tms. Venyy ja paukkuu liikaa. Näemmä ajatus oli virheellinen.

outi kirjoitti...

Sulla on tosiaan ihan mahdoton meno ha draivi siellä päällänsä; taas upea neule. Ja aika mielenkiintoisia havaintoja Miamista. Mulla olisi vielä viikko töitä ja sitten saisi se startiitti iskeä tännekkin... Kiitos aalloista!